«Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ» Σφοδρή επίθεση Κασσελάκη στην κυβέρνηση και τους… διασπαστές

«Η αλήθεια είναι με το μέρος μας, απλά καμιά φορά η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την τοποθέτησή του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μία εβδομάδα μετά την διάσπαση και λίγο μετά την συγκρότησης νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από τους αποχωρήσαντες. Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ με χειροκροτήματα τον υποδέχθηκαν οι βουλευτές του κόμματος.

Στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού.

«Είναι μια βαριά μέρα σήμερα. Γιατί αν για όλη την Ελλάδα ο Βασίλης Βασιλικός ήταν ο συγγραφέας που συνομίλησε με την Ιστορία και τη Δημοκρατία, για εμάς ήταν κάτι ακόμα: Ο σύντροφός μας. Ο άνθρωπος που κόσμησε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το 2019. Ο βουλευτής που κόσμησε το ελληνικό κοινοβούλιο την περίοδο 2019 – 2023 με το ήθος και την προσωπικότητά του. Μία προσωπικότητα που έχουν λίγοι. Αυτοί που μπορούν να γίνουν καταγραφείς του αιώνα τους. Να μετατρέψουν το ιστορικό δράμα της χώρας τους σε παγκόσμιο γεγονός. Θα ήθελα να σας ζητήσω να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο» είπε ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο κ. Κασσελάκης.

Με αφορμή την πραγματοποίηση της συνεδρίασης στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε πως η πραγματικότητα είναι, πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια αίθουσα είχε κάποτε 149 βουλευτές, μετά 145, μετά 86, μετά 71, μετά 47. «Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια. Προφανώς μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία» είπε. «Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών». Αυτή την πραγματικότητα καλείται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να την αναστρέψει, τόνισε.

Ο κ. Κασσελάκης παρότρυνε τους βουλευτές να μην ανησυχούν που «είμαστε πλέον 36», γιατί «η ηθική μας κοινοβουλευτική παρουσία είναι και θα είναι 47 βουλευτές, διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός». Σχολίασε ότι ο λαός και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συγχωρήσει σε αυτούς που αποχώρησαν, ότι «δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους», ότι «για μήνες δεν βγήκαν μια φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές», ότι «βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία».

«Μην ανησυχείτε… η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Απλώς καμιά φορά, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι οι πολίτες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ένα ανοιχτό, αποδοτικό κοινωνικό κόμμα, που δε θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό, για να βελτιώσει τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του». Σημείωσε ότι «αυτό το κόμμα είμαστε μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα και για πάντα». «Είμαστε μεν συρρικνωμένοι», είπε, «αλλά είμαστε και πιο ενωμένοι από ποτέ, και με έναν λαό που περιμένει να ακούσει την εναλλακτική μας πρόταση, γιατί αυτό που ζει δεν του αξίζει και δεν του αρκεί».

Προϋπολογισμός φοροεπιδρομής – Ταμείο Ανάκαμψης για λίγους

Ως προς τον προϋπολογισμό ανέφερε πως αποτυπώνει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης της ΝΔ δηλαδή «Ταμείο Ανάκαμψης για τους λίγους και ισχυρούς και με δημόσια παραδοχή του υπουργού» και «φοροεπιδρομή και τεράστιος ΦΠΑ για τους πολλούς και αδύναμους».

Σημείωσε πως κεντρικό στοιχείο προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2024 είναι η υπεραπόδοση φόρων. Σημείωσε ειδικότερα, ότι «για το 2023 προκύπτει υπεραπόδοση εσόδων ύψους 4,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη για το 2023, ενώ για το 2024 προβλέπεται εκ νέου αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ».

Δεν περιλαμβάνει κανένα έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας/αισχροκέρδειας, ούτε από την πλευρά των φόρων (π.χ. μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ) ούτε από την πλευρά των ελέγχων, με εκτεταμένους ελέγχους (σε όλη την αλυσίδα αξίας) ή ρυθμιστικά μέτρα (περιθώριο διύλισης), που θα μπορούσαν να μειώσουν την αισχροκέρδεια του ιδιωτικού τομέα.

Ο Προϋπολογισμός της ΝΔ δεν περιλαμβάνει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια.

Δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων, που αφορούν το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και δευτερογενώς την αγοραστική δύναμη.

Και να φέρει και αποκέντρωση στη χώρα. Να μην είμαστε πλέον «μια χώρα, μια πόλη».

 

Τέσσερις προτεραιότητες: φορολογία, ακρίβεια, κόστος διαβίωσης, στέγαση

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στους βουλευτές λέγοντας  ότι έχουν πολλά χιλιόμετρα να τρέξουν για την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού. Και όπως τους υποσχέθηκα χθες το βράδυ, και ο ίδιος θα είναι δίπλα τους στις περιφέρειές τους. Ταυτόχρονα όμως τους κάλεσε να βάλουν μπροστά «και τις μηχανές παραγωγής σύγχρονης πολιτικής. Να πάρουμε εμείς νομοθετικές πρωτοβουλίες». Ζήτησε δε οι βουλευτές να επικεντρώσουν σε 4 κεντρικούς άξονες:

1) Φορολογική Δικαιοσύνη

Τόνισε πως «έχει φτάσει η μέρα που πρέπει να έχουμε ένα απλό, κατανοητό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Με έσοδα-έξοδα. Με έναν μόνο συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Με απλή, καθαρή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα.

Και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Λες και η επιτυχία της επόμενης χρονιάς είναι δεδομένη.

Χωρίς τεκμαρτό, χωρίς τριετίες.

Απλά, κατανοητά, δίκαια. Αυτό θέλουμε και αυτό χρειάζεται η οικονομία μας».

2) Διαβίωση του Πολίτη.

Και εδώ με βάση «έσοδα – έξοδα».Όσον αφορά στα έσοδα, σε χώρα με αγοραστική δύναμη στο 68% του μ.ο. της ΕΕ, στη θέση 24 από τους 27, είναι θέμα ηθικής αλλά και κοινής λογικής να αυξηθούν οι μισθοί.

Πραγματική αύξηση των μισθών επιτέλους στο Δημόσιο, μετά απο 12 χρόνια.

Και επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, όπως προβλέπει και η οδηγία της ΕΕ.

«Όσον αφορά στα έξοδα, στην ακρίβεια, να αναδείξουμε τα ολιγοπώλια παντού όπου υπάρχουν. Στα τρόφιμα. Στα καύσιμα. Στον ηλεκτρισμό. Να φέρουμε ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Να δείξουμε πως η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει ρευστότητα και ανάπτυξη στην οικονομία, μειώνοντας ανισότητες.

Και να προτείνουμε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας, κυρίως στη Δημόσια Υγεία, που 6.5 δισ. το χρόνο δαπανώνται από τις τσέπες του Έλληνα πολίτη.

Να δείξουμε ξεκάθαρα σε κάθε νοικοκυριό πώς θα αλλάξει ο μήνας, η ζωή του, με τη δική μας πρόταση.

3) Ασφάλεια του Πολίτη.

Ζήτησε «να στηρίξουμε την Αστυνομία και τις τοπικές κοινότητες να κάνουν το έργο τους και να διασφαλίζουν την ασφάλεια κάθε γειτονιάς», προτείνοντας παράλληλα «πολιτικές ένταξης και επανένταξης». Σημείωσε ότι «Ασφάλεια σημαίνει επίσης και Προστασία από Φυσικές Καταστροφές, εν μέρει λόγω της Κλιματικής Κρίσης», επομένως «πρέπει να προτείνουμε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας. Και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής. Δεν μπορούμε να βλέπουμε πλέον συμπολίτες μας να πνίγονται ή να καίγονται. Πρέπει να επενδύσουμε ΤΩΡΑ στην Πρόληψη».

4) Στεγαστική Πολιτική.

Τέλος, ζήτησε «να ετοιμάσουμε μια ρηξικέλευθη, παρεμβατική πρόταση για τη στέγαση. Μία πρόταση που να λύσει αυτόν τον κοινωνικό εφιάλτη για τα επόμενα 50 χρόνια. Και να φέρει και αποκέντρωση στη χώρα. Να μην είμαστε πλέον “μια χώρα- μια πόλη».