Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή τη μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα που ανέφερε μεταξύ άλλων πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει:
«Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21:
87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.
38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ.
Προφανώς, τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή.
Να τον πω ψεύτη;
Πολιτικό απατεώνα;
Με 19475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην οποία αναφέρει τον πρόσφατο ισχυρισμό του πρωθυπουργού στη Βουλή, ότι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, δεν είναι μεγαλύτερη η θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.
«H μελέτη των καθηγητών Θεόδωρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση και ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού από τον Μάϊο, επιβεβαιώνει την αποτυχία της Κυβέρνησης να θωρακίσει έγκαιρα το ΕΣΥ, ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην πανδημία», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς.
Ο κ. Πουλάς έκανε λόγο για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, «που αναπτύχθηκαν γρήγορα αλλά δεν στελεχώθηκαν ή στελεχώθηκαν με προσωπικό που δεν εκπαιδεύτηκε έγκαιρα ή έχουν προσωπικό που πολύ σύντομα θα υπερβεί τα όρια των αντοχών του».
«Η Κυβέρνηση είναι έκθετη πολιτικά» και ηθικά», τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝΑΛ. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικό ολετήρα. Απαντώντας ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζει ότι δεν προκαλεί εντύπωση «που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Α. Τσίπρας αποκρύπτει συνειδητά όχι μόνο ότι μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, ούτε ότι προστέθηκαν χιλιάδες υγειονομικοί στο σύστημα, ούτε ότι σήμερα το σύνολο των ΜΕΘ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων είναι στη διάθεση του ΕΣΥ, αλλά και το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές για ΜΕΘ.
Τα στοιχεία της μελέτης
Ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, με ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε το πρωί της Τετάρτης ότι η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο μελέτη του ίδιου και του Σωτήρη Τσιόδρα που ανέφερε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Μάλιστα η μελέτη δείχνει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 700. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε πει από το βήμα της Βουλής πριν 13 μέρες ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ. Ο Θεόδωρος Λύτρας με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter επισημαίνει ότι μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι. Ξεκαθαρίζει ότι η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».
Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που διεξήγαγε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ευρήματα, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα.
Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή. Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ.
«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας και καταλήγει με μία τραγική επισήμανση: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».