Σφοδρές αντιδράσεις για την “Ανάπλαση” και τον αποκλεισμό του Δήμου

Σφοδρές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που θέτει εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ανάπλασης Α.Ε.» τον δήμαρχο Αθηναίων και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που ανήκουν στην πλειοψηφούσα παράταξη.

«Όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της», σχολιάζει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσο ο Δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του Προέδρου της δημοτικής εταιρείας “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”. Τώρα που δεν είναι, ο Κ. Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής! Διαβάστε την ανάρτηση του νέου Δημάρχου Χάρη Δούκα και θα καταλάβετε τους λόγους» σημειώνει μεταξύ άλλων.

«Η νέα δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου και για άλλους “περιπάτους” με οσμή σκανδάλου», τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κάνει λόγο για «άθλια και χυδαία υπονοούμενα» και υποστηρίζει πως θεωρεί ευπρό-

σδεκτο κάθε διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο και πως παραδίδει τον Δήμο πιο εύρωστο και τακτοποιημένο από ποτέ.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε:

«Επειδή ορισμένοι αφήνουν κάποια άθλια και χυδαία υπονοούμενα. Ο κ. Δούκας, μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η “Ανάπλαση Α.Ε.” δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου. Για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Όπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει. Σε λίγες μέρες, άλλωστε, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ».

Και στο τέλος προσέθεσε: «Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει».

Την απόσυρσή της ζήτησε το ΠΑΣΟΚ με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο του Δημήτρη Μάντζο να κάνει λόγο για «αντιθεσμικά παιχνίδια και ανάπλαση ερήμην της νέας Δημοτικής Αρχής», ενώ δριμύτατη ήταν και η κριτική της Μιλένας Αποστολάκη.

«Με τη ρύθμιση αυτή επιχειρείται με σκανδαλώδη τρόπο να πεταχτεί έξω από την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου, ο Δήμαρχος Αθηναίων», είπε και στρέφοντας τα πυρά της προς τα κυβερνητικά έδρανα, είπε:   «Θέλετε τους Δήμους  εργαλείο για τα ρουσφέτια σας».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος. «Επειδή χάσατε στις εκλογές φέρνετε με όρους νύχτας, μία τροπολογία για να τιμωρήσετε τον κόσμο της Αθήνας που ψήφισε διαφορετικά», ανέφερε.

Σκληρή αντίδραση Ζαχαριάδη

Στις αντιδράσεις του Χάρη Δούκα για την τροπολογία σχετικά με την «Ανάπλαση Αθήνα Α.Ε.» ήρθαν να προστεθούν και οι αντιδράσεις του Κώστα Ζαχαριάδη. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και καθεστωτική αντιμετώπιση» της ετυμηγορίας των πολιτών στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, καλεί τον νυν δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, να πάρει θέση και ζητά να αποσυρθεί η τροπολογία.

Νωρίτερα Σε καταγγελία ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με τροπολογία της να ματαιώσει οικονομικό έλεγχο που προτίθεται να κάνει η νέα δημοτική αρχή σε εταιρεία του Δήμου υπεύθυνη για μεγάλα έργα, είχε προχωρήσει ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Με ανάρτησή του στα social media και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Χάρης Δούκας σημειώνει πως η εταιρεία “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα έργα, παρότι μέχρι τώρα είχε στο δ.σ. της 11 μέλη του Δήμου και πρόεδρο τον εκάστοτε δήμαρχο, με τροπολογία περνάει στα χέρια της κυβέρνησης.

Η κυβερνητική τροπολογία συγκεκριμένα πετάει έξω τόσο τον δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του δ.σ., όσο και τα μέλη του δ.σ. που προέρχονται από τον Δήμο.

Σύμφωνα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων, πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας και εκδίκηση της κυβέρνησης κατά των Αθηναίων που δεν εξέλεξαν για δήμαρχο τον Κώστα Μπακογιάννη.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ο προφανής λόγος αυτής της ρύθμισης είναι να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της.

Τέλος, ο Χάρης Δούκας καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω την τροπολογία. Πυρ ομαδόν δέχεται η κυβέρνηση στη Βουλή για την τροπολογία που θέτει εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ανάπλασης Α.Ε.» τον δήμαρχο Αθηναίων και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που ανήκουν στην πλειοψηφούσα παράταξη.

Ο Ανδρουλάκης

Για προσβολή στο θεσμό της Τ.Α. τον νέο δήμαρχο Αθηναίων και τη λαϊκή ετυμηγορία των πολιτών της Αθήνας που ψήφισαν τον Χάρη Δούκα για να γυρίσει η πόλη σελίδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας που αποδεικνύει, όπως είπε, πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη του απερχόμενου δημάρχου και ανιψιού του πρωθυπουργού, Κώστα Μπακογιάννη.

«Επειδή ο νέος δήμαρχος δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη και το Μάξιμου, εκδικείστε τους πολίτες, είναι ντροπή σας», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και διερωτήθηκε « τί φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και τρεις ημέρες πριν την ορκωμοσία του κ. Δούκα, φέρνει αυτή τη ντροπιαστική ρύθμιση», είπε και επεσήμανε ως προς τον χρόνο κατάθεσής της ότι αυτό έγινε όταν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ανακοίνωσε έλεγχο σε έργα της Ανάπλασης Α.Ε.

«Το 2020, τον Φεβρουάριο όταν δήμαρχος ήταν ο ανιψιός ήταν και πρόεδρος και επέλεγε την πλειοψηφία. Τώρα που έπαψε να είναι δήμαρχος ο ανιψιός όλα περνάνε στην κυβέρνηση. Γιατί; Γιατί προφανέστατα ενοχλείστε… Φοβάστε ότι θα ελέγξουμε όλα αυτά τα έργα και ιδιαίτερα τον μεγάλο περίπατο που τον οδήγησε και στον Μεγάλο Περίπατο της ήττας», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν η ρύθμιση αυτή γίνεται σκοπίμως για να μην ασκήσει τα καθήκοντά του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, θα είχε βάση αν δεν άλλαζε ο σκοπός και το πεδίο των αρμοδιοτήτων της εταιρείας , η οποία πλέον θα έχει την ευθύνη των αστικών αναπλάσεων σε όλη την Περιφέρεια.

«Για καθεστωτική και αντιδημοκρατική παρέμβαση που αμφισβητεί τη δημοκρατική επιλογή των Αθηναίων πολιτών»,  έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος διερωτήθηκε «πού θα φτάσει ο δημοκρατικός κατήφορος» της κυβέρνησης.

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας καταλόγισε αδικαιολόγητη καχυποψία στην αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι δεν διαφοροποιείται ο οικονομικός έλεγχος,  καθώς και τώρα και πριν τον έλεγχο ασκεί το δημόσιο με βάση το νόμο περί ανωνύμων εταιρειών.