Μεγάλη τόνωση στην αγοραστική κίνηση λόγω της Black Friday
Μεγάλη τόνωση στην αγοραστική κίνηση λόγω της Black Friday

«Γιορτές» πριν από τα Χριστούγεννα κάνει η τοπική αγορά που τις τελευταίες ημέρες έχει ήδη μπει σε ρυθμούς «Black Friday».  Ο θεσμός της μίας και μοναδικής, τελευταίας Παρασκευής του Νοεμβρίου κατά την οποία πραγματοποιούνται μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές, ο οποίος κι έρχεται από την Αμερική, στην περίπτωση της Ελλάδας έχει μετεξελιχθεί κι έχει αποκτήσει το ρόλο ενός ακόμα δεκαημέρου προσφορών.

Λόγω όμως του γεγονότος ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε μια σχετική ατονία εξαιτίας του κοροναϊού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τη φετινή σεζόν έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα σε διαφήμιση, η φετινή Black Friday έχει μετεξελιχθεί σε μια πολύ μεγάλη γιορτή κατανάλωσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως ήδη πάρα πολλές εταιρείες και καταστήματα έχουν μπει από την προηγούμενη Παρασκευή – ενώ επίσημα η Black Friday γιορτάζεται φέτος στις 26 Νοεμβρίου – σε μια διαδικασία μεγάλων προσφορών και εκπτώσεων.

Η ανταπόκριση του κοινού είναι πάρα πολύ μεγάλη, ενώ η αγορά αποκτά ξανά, κάτι από την αίγλη του παρελθόντος, λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.  Η τάση που παρατηρείται στην αγορά, αποτυπώνεται και σε σχετική έρευνα της Sitecore σύμφωνα με την οποία, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες καταναλωτές (59%) σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν αγορές την περίοδο της Black Friday.

Μεγάλη τόνωση στην αγοραστική κίνηση λόγω της Black Friday
Τέλος στις κινητοποιήσεις προς το παρόν αποφάσισε το συντονιστικό των αγροτών
Η πλειοψηφία των καταναλωτών μάλιστα, δηλώνει ότι θα εκμεταλλευτεί την Black Friday για να πραγματοποιήσει και τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ψωνίσουν, το 41% των καταναλωτών δήλωσε ότι θα συνδυάσουν online και offline αγορές με τους νεότερους να τάσσονται ελαφρώς υπέρ των διαδικτυακών αγορών (45%).

Ωστόσο, υπήρξε και ένα ποσοστό 18% που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψωνίσει στη Black Friday, με τους τρεις κύριους λόγους πίσω από μια τέτοια απόφαση να είναι ότι η μέρα έχει γίνει συνώνυμο με την κουλτούρα της υπερκατανάλωσης και ότι τους φαίνεται ξεπερασμένη, ότι δεν προσφέρει πλέον καλές προσφορές και ότι προσελκύει υπερβολικά πολύ κόσμο.

Όσον αφορά στις κατηγορίες αγορών, με εξαίρεση τα ταξίδια και τα παιχνίδια, όπου το 54% και το 37% αντίστοιχα δηλώνει ότι θα γίνουν online, η πλειονότητα των αγορών για υπηρεσίες διασκέδασης (45%), ένδυσης (41%), ομορφιάς (43%), φαγητού και ποτού (69%) θα πραγματοποιηθεί με επίσκεψη σε κατάστημα, δείχνοντας μια στροφή των καταναλωτών στις φυσικές αγορές μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία στη χώρα.

Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών (65%) δήλωσε ότι βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τις εκπτώσεις και τις προσφορές, όταν αγοράζει online, ενώ σχεδόν οι μισοί καταναλωτές (45%) δηλώνουν ότι αναζητούν προσφορές που δίνονται αποκλειστικά σε μέλη προγραμμάτων loyalty. Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καταναλωτές δίνουν περισσότερη έμφαση στα εκπτωτικά προϊόντα. Τέλος, ένα αξιόλογο ποσοστό των νεότερων ηλικιών σκοπεύει να κάνει τις αγορές του μέσω βιντεοκλήσης (18%), εστιάζοντας στην αγορά limited edition προϊόντων (26%), αλλά και υπηρεσιών που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια (20%).