Σε θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι, καθώς υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες, πέρα από την επιβεβαίωση της σύμπτωσης απόψεων σε όλα σχεδόν τα διμερή και περιφερειακά θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι, καθώς υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες, πέρα από την επιβεβαίωση της σύμπτωσης απόψεων σε όλα σχεδόν τα διμερή και περιφερειακά θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που ακολούθησαν, αφού θύμισε ότι είναι η τρίτη φορά που επισκέπτεται ως πρωθυπουργός την Αίγυπτο κι ότι οι δεσμοί λαών και πολιτισμών Ελλάδας κι Αιγύπτου χάνονται στα βάθη των αιώνων, υπογράμμισε ότι και σήμερα οι δυο χώρες μοιράζονται κοινές Αρχές και Αξίες:

Την ανάγκη σταθερότητας κι ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, τη μετατροπή της σε θάλασσα που ενώνει τους λαούς της, αντί να τους χωρίζει, την επίλυση των όποιων διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την αποστροφή τους «προς αναθεωρητικές βλέψεις», όπως είπε, φωτογραφίζοντας την Τουρκία και τη σημερινή πολιτική της.

Οι κοινοί στόχοι αναδεικνύονται, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, από την μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας κι Αιγύπτου, την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ηταν μία συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο η οποία, όμως, παράγει ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη  την Ανατολική Μεσόγειο και προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν».

Έχουμε την ίδια οπτική και στο θέμα της δοκιμασίας της Κύπρου, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «πράγμα που φαίνεται και από την ενδυνάμωση της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου. Η Αίγυπτος θεωρεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, όπως κι εμείς.

Είχα την ευκαιρία να τονίσω στον πρόεδρο Σίσι ότι αυτό το πλαίσιο είναι δεσμευτικό. Ισχυρισμοί περί δυο κρατών είναι εκτός θέματος, αντίκεινται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και συνιστούν απειλή για τη σταθερότητα, η οποία απειλή μεγαλώνει με το άνοιγμα των Βαρωσίαων και το σχεδιασμό για εγκατάσταση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο νησί».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι οι θέσεις Ελλάδας κι Αιγύπτου συμπίπτουν και στο θέμα της Λιβύης, καθώς οι δυο χώρες προκρίνουν την ομαλή πορεία προς τη διενέργεια εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου και -ως τότε- την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και τον αφοπλισμό των μισθοφόρων, ενώ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι ο κ. Σίσι συμμερίζεται τη βαθιά ενόχλησή μας για την μη πρόσκληση της Ελλάδας στη δεύτερη διάσκεψη για το Μέλλον της Λιβύης, στο Βερολίνο».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον συνομιλητή του και για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σε μια προσπάθεια επίλυσης των θεμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Για το Μεσανατολικό ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, που δεν δείχνει να οδηγείται σε λύση. Ωστόσο η Ελλάδα στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μετά την επίτευξη της ανακωχής, με το ρόλο της αιγύπτου να είναι καθοριστικός.

Ο κ. Μητσοτάκης ταυτίστηκε με τις θέσεις του Αιγύπτιου προέδρου στο θέμα του Φράγματος της Αναγέννησης (που ρυθμίσει τη ροή των υδάτων του Νείλου) και στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στη συμφωνία των δυο χωρών για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, μέσω υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας, το οποίο θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από εδώ στην Ευρώπη, ρεύμα που θα παράγεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σε θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση του  κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σίσι
Σε θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση του

Αλ Σίσι: «Οι σχέσεις μας είναι υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας»

Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος μίλησε με ένθερμα λόγια για τη διμερή συνεργασία. Έκανε λόγο για δυνατότητα αύξησης εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων, για τουριστική συνεργασία και για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στην επίλυση των όποιων διαφορών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Αίγυπτος», είπε ο κ. Σίσι, «τάσσεται υπέρ της Αρχής της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών», υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου- Ελλάδας- Κύπρου, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο Μεσανατολικό, αναφέροντας την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας με αιγυπτιακή πρωτοβουλία και παράλληλη ενθάρρυνση των διαπραγματεύσεων για το πρόβλημα.

Για το πρόβλημα της Λιβύης ο κ. Σίσι είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει την πορεία της γειτονικής χώρας σε εκλογές την 24η Δεκεμβρίου και τάχθηκε σαφώς υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων και των αφοπλισμών όλων των ενόπλων ομάδων, ώστε οι Λίβυοι πολίτες να αποφασίσουν σε καθεστώς ελευθερίας και ειρήνευσης για το μέλλον τους στις κάλπες.

Τέλος, για το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Αίγυπτος με τις ροές των νερών του Νείλου από το Φράγμα της Αναγέννησης, η Αλ Σίσι τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης και θετικής συμφωνίας.