Σε πορεία… εκλογική παραμένει ολόκληρη η χώρα, αφού πλέον, μετά και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές τον Μάιο, ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
Στην ουσία, λιγότερες από 60 ημέρες απομένουν έως τις πρώτες κάλπες, που δεδομένων των συνθηκών και με βάση τις διαρροές, θα στηθούν τελικά στις 21 Μαΐου. Με αυτό το δεδομένο και λαμβάνοντας υπόψη πως το Πάσχα στην ουσία αποτελεί μια «νεκρή περίοδο» κινητοποιήσεων και ενεργοποίησης, ο χρόνος γίνεται αμείλικτος για όλα τα κόμματα και φαίνεται πως ο αρχικά διαφαινόμενος «μαραθώνιος» ως τις κάλπες θα αποδειχθεί «σπριντ».
Σύμφωνα με τις συνθήκες λοιπόν, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί ως τώρα, η Βουλή θα πρέπει να κλείσει ως τις 28 Απριλίου, ενώ μέχρι τότε, ελάχιστα είναι τα Σχέδια Νόμου και οι τροπολογίες που σχεδιάζεται να ψηφιστούν. Αμέσως μετά κι αφού κλείσει η Βουλή, αρχίζουν οι διαδικασίες για να επισημοποιηθούν όλα τα κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές, που αναμένεται για μία ακόμα φορά να είναι λίγο πάνω από τα τριάντα.
Κι αν το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα ή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν παρουσιάσει σε μεγάλος μέρος τα ψηφοδέλτιά τους, δεν ισχύει το ίδιο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία εξακολουθεί να έχει θέματα «συνωστισμού», ούτε όμως και για τα μικρότερα κόμματα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την εξεύρεση υποψήφιων. Ειδικότερα πάντως, για τη Νέα Δημοκρατία, αυτό που σχολιάζεται εντονότατα, είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη φορά είναι πολύ περισσότερο προσεκτικός, δεδομένης της συνολικής εκλογικής αβεβαιότητας.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα φαίνεται να έχει ως στόχο του την κατάθεση ψηφοδελτίων με προσεκτικά επιλεγμένα πρόσωπα, ώστε σε κάθε περίπτωση, όσοι βουλευτές εκλεγούν για τη Νέα Δημοκρατία, να είναι απόλυτα ελεγχόμενοι, πολιτικά. Αυτός εικάζεται πως είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια, αν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία για όλη την Ελλάδα είναι ήδη έτοιμα.
Πέραν όμως από τα ψηφοδέλτια, τα ονόματα και τις ημερομηνίες, διαπιστώνεται μια γενικότερη απροθυμία κινητοποίησης τόσο των επίσημα υποψήφιων βουλευτών, όσο και των υποψήφιων βουλευτών. Αυτό που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, είναι μια γενικότερη απροθυμία και μια χαλαρότητα ως προς τη διεκδίκηση της ψήφου των πολιτών. Πολλοί είναι εκείνοι πάντως που μεταφράζουν αυτή την χαλαρότητα και απροθυμία της εξωστρέφειας, ως «άμυνα» απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τους ψηφοφόρους, οι οποίοι ένα μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, διατηρούν έντονη την οργή τους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσο περνούν οι μέρες τόσο θα ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, ενώ η επόμενη περίοδος αναμένεται «καυτή» συνολικά.