Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες εις οδού 1866: Ζητούν… δύο πλακάκια,  εισπράττουν πρόστιμα

Δύο πλακάκια απόσταση έχουν πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και τους καταστηματάρχες της ιστορικής κεντρικής αγοράς της 1866. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών βρίσκεται ο χώρος που νομιμοποιούνται να καταλαμβάνουν τα καταστήματα, με τη δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει η επαγγελματική δραστηριότητα να περιοριστεί επάνω στο πεζοδρόμιο και τους καταστηματάρχες να ζητούν να τους παραχωρηθούν δύο πλακάκια από τον πεζόδρομο, για να απλώνουν την πραμάτεια τους και να τονώνεται η εμπορική δραστηριότητα.

Η αντιπαράθεση άρχισε όταν στις αρχές του προηγούμενου μήνα η Δημοτική Αστυνομία προχώρησε στην επιβολή προστίμων και ζήτησε την απομάκρυνση όσων εμπορευμάτων τοποθετούνται στον πεζόδρομο. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους καταστηματάρχες να αντιδράσουν και να στείλουν επιστολή στον Δήμο Ηρακλείου ζητώντας την ανοχή του, για να μπορούν να αξιοποιούν λίγο περισσότερο χώρο από τον πεζόδρομο, αυστηρά στην έκταση που καλύπτουν τα δύο πλακάκια του κυβόλιθου. Όπως υποστηρίζουν, με τον τρόπο αυτό τονώνεται η αγοραστική κίνηση και ενεργοποιείται ο διερχόμενος να δώσει προσοχή στα εμπορεύματα.

 

Οι ίδιοι τονίζουν ότι είναι θέμα επιβίωσης γι’ αυτούς η μικρή αυτή παραχώρηση, που δεν την στερήθηκαν εδώ και 20 χρόνια και τη διεκδικούν αποδεχόμενοι την πληρωμή της σχετικής χρέωσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους, «την Παρασκευή 12-4-24, η Δημοτική Αστυνομία ενημέρωσε όλους τους επαγγελματίες της οδού 1866 ότι σε 10 μέρες θα κατασχεθούν οι βιτρίνες που βρίσκονται κάτω από το πεζοδρόμιο και θα μας βάλουν πρόστιμα. Συμφωνούμε ότι γι’ αυτούς που παραβιάζουν τα δύο πλακάκια θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη ποινή.

Παρ’ όλα αυτά, εδώ και 20 χρόνια με την ανοχή του Δήμου, μας είχε επιτραπεί να είμαστε και κάτω από το πεζοδρόμιο δύο πλακάκια και γι’ αυτό είχε δημιουργηθεί ένας εθιμοτυπικός νόμος που τελικά ελκύει τους τουρίστες. Σας ζητούμε να δείξετε κατανόηση, επειδή τα περισσότερα καταστήματα είναι μικρά και για όλους μας τα δύο πλακάκια είναι τρόπος επιβίωσης για τις επιχειρήσεις μας.

Η οδός 1866 έλκει τους τουρίστες, επειδή ο κάθε επαγγελματίας στολίζει στο πεζοδρόμιο την πραμάτεια του, με τον δικό του τρόπο, δίδοντας ζωντάνια να περπατήσει πιο κάτω ο πεζός, ξεφεύγοντας από τον μουντό και άχρωμο δρόμο. Παρατηρήστε την κοσμοσυρροή που υπάρχει στο Μοναστηράκι στην Αθήνα και στο oxford street /Potro – Bello στο Λονδίνο.

Σας ζητούμε λοιπόν να αφήσετε τα δύο πλακάκια όπως κάνετε τώρα 20 χρόνια με βάση τον εθιμοτυπικό νόμο, εν όψει μάλιστα της κρίσης που υπάρχει και φέτος στον τουρισμό, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες και τα έξοδά μας». Το όλο θέμα που έχει πυροδοτήσει εντάσεις πρόκειται να συζητηθεί σήμερα το πρωί σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στους εμπόρους και τη δημοτική Αρχή.