νοσοκομειο μεθ

Κατά εκτίμηση περίπου 500 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης -στα νούμερα αυτά δεν περιλαμβάνονται όσοι υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας, βγαίνουν σήμερα σε αναστολή εργασίας, καθώς αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που αποφάσισαν κυριολεκτικά στο “παρά ένα” να κάνουν το εμβόλιο για να μην τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Ο κ. Νίκος Τσικριτσάκης
Ο κ. Νίκος Τσικριτσάκης

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων του Βενιζελείου Νίκο Τσικριτσάκη, ενώ μέχρι τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοί του έφθαναν τους 70, αρκετοί αποφάσισαν να εμβολιαστούν κι έτσι το νούμεροπ μπορεί να “πέσει” και στα 40 άτομα.

“Αυτή την εικόνα έχουμε” μας είπε.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, εκτιμάται ότι περίπου 500 είναι οι εργαζόμενοι μόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης που δεν εμβολιάστηκαν.

Στο ΠΑΓΝΗ είναι περίπου 100 άτομα στα Χανιά περίπου 130, στο Λασίθι 70, στο Ρέθυμνο 60.

Μένει να δούμε σήμερα τι έχει αλλάξει κι αν κάποιοι αποφάσισαν να εμβολιαστούν την τελευταία στιγμή.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι μεγαλύτερος αφού στα 500 άτομα δεν συμπεριλαμβάνονται το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας, οι ΤΟΜΥ κ.λπ.

Σχεδόν 10.000 σε αναστολή πανελλαδικά

Σε οκτώ με δέκα χιλιάδες υπολογίζονται οι γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που θα βγουν τελικά σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς ισχύει από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου το τελεσίγραφο της κυβέρνησης.

Ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης
Ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης

Πρόκειται για υγειονομικούς-γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας- που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κοροναϊό.

Τα περιθώρια χρόνου έχουν εξαντληθεί αν και τις τελευταίες δύο ημέρες καταγράφεται άνοδος στα ραντεβού που έχουν κλείσει υγειονομικοί για να κάνουν την πρώτη δόση έστω και… στο παρά πέντε.

Σημειώνεται πως τα ποσοστά των γιατρών που έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό είναι υψηλά και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, εκτιμώνται κοντά στο 91% στον δημόσιο τομέα, είναι όμως χαμηλότερα στο νοσηλευτικό προσωπικό (περίπου στο 80%), όπως και στο διοικητικό προσωπικό.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων, ώστε να λειτουργήσει το Σύστημα Υγείας και να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες ενδεχομένως προκύψουν.

Υπενθυμίζεται ότι  απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα υγειονομικών για πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να “παγώνει” το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Πλέον αναμένεται να εξετάσει το Τμήμα αν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής ή όχι.