Πολιτικές φωτιές άναψε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε αναφορικά με το θέμα της Ροδόπης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε τελικά πως είχε λάβει ενημερωτικό σημείωμα για τον υποψήφιο του στη Ροδόπη, ισχυριζόμενος ωστόσο πως στο σημείωμα γινόταν «σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας και αυτή η αναφορά μιλούσε για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου».
Άμεση ήταν μετά τις δηλώσεις Τσίπρα η αποπομπή του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη, Μουσταφά Κατραντζή, ο οποίος και γνωστοποίησε πως αποχωρεί από την κούρσα των εκλογών με προσωπική ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
«Η διαδρομή μου στην πολιτική όλα αυτά τα χρόνια είχε ως μοναδικό στόχο τη συνέχιση της αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Ροδόπη» ανέφερε στην ανάρτηση του για να προσθέσει:
«Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις αποσύρω την υποψηφιότητα μου από τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας».
Πριν από την αποπομπή Κατραντζή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει λόγο για «απύθμενα όρια θράσους του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ανευθυνότητας του».
«Πέντε μέρες τώρα κάνουν τον ανήξερο και δεν σχολιάζουν καν τη δήλωση του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας που μίλησε για «Τούρκους» της «δυτικής Θράκης» σε τουρκικό μέσο» είχε τονίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει:
«Εγώ δεν θα ζητήσω εξίσου ανεύθυνα από τον κ. Μητσοτάκη να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια ή να του ζητήσει δηλώσεις εθνικοφροσύνης. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή».
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του τουρκικού προξενείου και των μειονοτικών βουλευτών στη Θράκη, έχει πυροδοτήσει τις τελευταίες ημέρες οξεία πολιτική αντιπαράθεση στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Αναφερθείς στο θέμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στη διακαναλική συνέντευξή του την Κυριακή πως «υπήρξε γενική ενημέρωση του κ. Τσίπρα κάποιους μήνες πριν από τις εκλογές και μία πολύ πιο ειδική ενημέρωση μετά τις εκλογές ενόσω ήμουν ακόμη πρωθυπουργός» για τους δύο μειονοτικούς υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έλαβα μία εμπιστευτική ενημέρωση από την ΕΥΠ που αναλυτικά εξηγούσε την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων και αυτή την ενημέρωση την έστειλα στον κ. Τσίπρα. Δεν του επέδειξα τι έπρεπε να κάνει με τους υποψηφίους του έδωσα τα αποδεικτικά στοιχεία για την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στην εκλογική μάχη» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε δε πως «όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο κίνδυνος: να εκλεγούν δύο βουλευτές που και σήμερα αρνούνται να κάνουν δήλωση και να κλείσουν το θέμα.
Θα υπάρχουν δύο βουλευτές οι οποίοι ουσιαστικά θα αγωνίζονται για τα συμφέροντα της εντός εισαγωγικών υποτιθέμενης “τουρκικής“ μειονότητας». Τόνισε ακόμη πως εφόσον επανεκλεγεί θα θέσει το θέμα στον κ. Ερντογάν και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις».
Παρ’ όλα αυτά πάντως, ακόμα και μετά την παραίτηση Κατραντζή από τις λίστες της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να θέσει εκτός λιστών κι εκτός κόμματος τους δικούς του υποψήφιους βουλευτές, κάτι που ασφαλώς και σχολιάστηκε αρνητικά από τη Νέα Δημοκρατία και τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Άκη Σκέρτσο.
Σε ανάρτησή του στο Facebook τόνισε πως αυτή είναι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στις λίστες του.