Ο στρατός στη μάχη με τις φλόγες
Ο στρατός στη μάχη με τις φλόγες

Η περαιτέρω ενεργή συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο στρατός θα συνδράμει στην επιτήρηση των περιοχών υψηλού κινδύνου σε όλη την επικράτεια από αέρος με όλα τα διαθέσιμα μέσα και από ξηράς με εκτεταμένες περιπολίες.

Όπως τόνισε σε έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα παρούσες στα δύσκολα όπως και τώρα».

Περιπολίες από αεροσκάφη και drones

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο περιλαμβάνονται περιπολίες από ξηράς και από αέρος με επανδρωμένα και μη μέσα.

Όπως είπε ο ΑΓΕΕΘΑ: «Ηδη προληπτικά έχουμε αναπτύξει τον μηχανισμό επιτήρησης και επέμβασης που προβλέπεται από το σχέδιο Ξενοκράτης».

Τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν διατεθεί 500 άτομα στην Πολιτική Προστασία, 63 οχήματα πάσης φύσεως και 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα για πυρόσβεση και επιτήρηση.

Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος
Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος

Ειδικότερα, έχουν διατεθεί:

100 άτομα στη Βαρυμπόμπη και Λίμνη Εύβοιας

4 ερπυστριοφόρα μηχανήματα στη Βαρυμπόμπη

45 εποχούμενες περίπολοι όλο το 24ωρο για πιθανές αναζωπυρώσεις στην Αττική

9 εποχούμενες περίπολοι για τη συνδρομή εκκένωσης στην Αρχαία Ολυμπία

50 άτομα για την κατάσβεση της φωτιάς στην Αρχαία Ολυμπία

Συντονιστικά κέντρα με επικεφαλής αξιωματικούς

«Είμαστε επίσης σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας στους πυροπλήκτους», σημείωσε ο κ. Φλώρος

Από εδώ και στο εξής, θα γίνεται επιτήρηση από αέρος με drone και επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ διπλασιάζονται για όλο τον Αύγουστο οι περίπολοι πυρασφάλειας σε πληγείσες περιοχές και περιοχές υψηλού κινδύνου.

Συστήνεται ακόμη τμήμα επιφυλακής 50 ατόμων, για να προστρέξει όπου χρειαστεί.

Τέλος, διατίθενται μηχανήματα όπου και όταν χρειαστεί και πλωτά μέσα στο Λιμενικό για εκκενώσεις, όταν χρειαστεί.

Το σχέδιο «Δευκαλίων»

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πρόκειται για την ονομασία που έδωσε το Γενικό Επιτελείου Στρατού, στο Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών με στόχο να περιορίζει σημαντικά την έκταση και τις αρνητικές συνέπειες ενός φαινομένου φυσικής καταστροφής.

Με το σύστημα «Δευκαλίων», όπως αναφέρει το crisis.army.gr, γίνεται δυνατή η έγκαιρη οργάνωση και προετοιμασία, η ορθή αρχική συγκρότηση και η αποτελεσματική διεξαγωγή μιας επιχείρησης με το κύριο βάρος να δίνεται στο μέγιστο δυνατό συντονισμό των δυνάμεων και των μέσων που συμμετέχουν σε μία επιχείρηση αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτων αναγκών.

Το «Σχέδιο Δευκαλίων» συνδράμει τις Ένοπλες Δυνάμεις στις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας της χώρας με ειδικά τμήματα κατάλληλα εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Αφορά σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση Τμημάτων και Μέσων του Στρατού, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα από το Σχέδιο Δευκαλίων.

Οι ποινές για εμπρησμό δάσους

Σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο θα βγει η νέα διάταξη για την τιμωρία των εμπρηστών δάσους. Όπως είναι γνωστό, η αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο.

Ως το 2019, ο εμπρησμός δάσους τιμωρείτο με ποινές από 5 ως 20 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή,  αναλόγως με τα αποτελέσματα της φωτιάς

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με τις περιβόητες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  ο εμπρησμός δάσους έπαψε να θεωρείται κακούργημα  στην βασική του μορφή και υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 5 ετών, ενώ προηγουμένως οι ποινές που προβλέπονταν ήταν από 5 έως 10 έτη χωρίς αναστολή.

Με τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει για να φτάσει η ποινή στα 10 έτη κάθειρξης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι κινδύνεψε άνθρωπος ή ότι σκόπευε σε προσωπικό  όφελος ο εμπρηστής,. Για να φτάσει η ποινή έως τα 10- 15 έτη θα πρέπει να έχει προκληθεί θάνατος, ενώ για να καταδικαστεί ο εμπρηστής σε ισόβια πρέπει να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και πολλοί άνθρωποι.

Τα μέτρα για τους πληγέντες

Κυβερνητικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει στις 11:30 σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα αυτά αφορούν στην χορήγηση αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, που ενδέχεται να κυμανθούν από 600 έως 6000 ευρώ. Πρόκειται για κονδύλια που θα δοθούν αρχικά και άμεσα για τις πρώτες ανάγκες και για την αποκατάσταση της οικοσυσκευής.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών αφού προχωρήσουν -ξεκινούν άμεσα- στην καταγραφή των ζημιών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους θα συνεχίσουν με την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής. Στις διαδοχικές συσκέψεις που προηγήθηκαν χθες συζητήθηκε η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η αποκατάσταση των υποδομών στην πληγείσα περιοχή.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι όλα τα υπουργεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να είναι σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής μέσα στον Αύγουστο για την αντιμετώπιση των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ειδικά μετά τον παρατεταμένου καύσωνα. Βασική προτεραιότητα, όπως επανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η συνεχής εγρήγορση. Ο σχεδιασμός παραπέμπει σε γρήγορες δράσεις του κάθε υπουργού στον τομέα ευθύνης του.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης για παράδειγμα, που βρέθηκε προχθές στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης, χθες μετέβη στην Ηλεία, όπου συντόνιζε, μέσα από την Ολυμπιακή Ακαδημία, την επιχείρηση απομάκρυνσης της φωτιάς και από το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Η μάχη συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, ενώ η εντολή είναι να εκκενωθούν οικισμοί, εάν χρειαστεί.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γγ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γγ Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Θα συμμετέχουν, επίσης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και οι δήμαρχοι Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος καιΔιονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις.