Ψυχρό μέτωπο φέρνει μεταβολές πριν από τις γιορτές -Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Τα φετινά Χριστούγεννα αναμένεται να κυλήσουν με άστατο καιρό σε όλη τη χώρα, με διακυμάνσεις θερμοκρασίας, λίγες βροχές και ενισχυμένους βοριάδες στο Αιγαίο.

Η περίοδος από το Σάββατο (13/12) έως την Κυριακή (14/12) χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα, καθώς μια διαταραχή από τα βόρεια θα φέρει πτώση θερμοκρασίας και τοπικές βροχές κυρίως σε ανατολικά και νότια τμήματα.

Την Κυριακή, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ορεινά και τη βόρεια Κρήτη, ενώ από τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακή βελτίωση, με ήπιο καιρό για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μέχρι να επηρεαστούν ξανά τα δυτικά τμήματα αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Μαρουσάκης: Βροχές, ομίχλες και ενισχυμένοι βοριάδες έως τα Χριστούγεννα

Με άστατο καιρό θα κυλήσουν τα φετινά Χριστούγεννα, με λίγες βροχές, έντονο βοριά και σημαντικές διακυμάνσεις θερμοκρασίας, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Οι επόμενες μέρες θα φέρουν συννεφιά, ομίχλες και πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας.

Σήμερα αναμένεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα, με λίγες συννεφιές και τοπικές ομίχλες. Καθώς θα πηγαίνουμε αύριο προς το ξημέρωμα θα ενισχυθούν οι βοριάδες και θα φθάσουμε σε Ιόνιο και Αιγαίο τα 6 με 7 μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές σε βόρεια και εσωτερικά τμήματα, με τοπικό παγετό, ενώ σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της κεντρικής Μακεδονίας δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 16°C.

Στην Αττική ο υδράργυρος θα φτάσει τους 19°C, με σημαντικές διακυμάνσεις νωρίς το πρωί και το μεσημέρι. Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ομίχλες γύρω από το κέντρο και λίγες συννεφιές, ενώ από αύριο θα εισέλθει ο βαρδάδης.

Αύριο Σάββατο, αναμένονται λίγες βροχές κυρίως σε ανατολική και νότια Θεσσαλία, Εύβοια, Σποράδες και Χαλκιδική. Στην Αττικοβοιωτία ενδέχεται βροχές στα ορεινά, ενώ η βόρεια Κρήτη θα επηρεαστεί ήπια. Οι βοριάδες θα ενισχυθούν έως 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως σε βουνά και τη βόρεια Κρήτη, ενώ στα ανοιχτά του νοτίου Ιονίου μπορεί να σημειωθούν περισσότερες βροχές, χωρίς ιδιαίτερη ένταση.

Από τη Δευτέρα επιστρέφει το υψηλό βαρομετρικό πεδίο, διατηρώντας ήπιο τον καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ο κ. Μαρουσάκης τόνισε ότι και η άλλη εβδομάδα θα κυλήσει όπως αυτή που ολοκληρώνει τη δράση της, με κρύο νωρίς το πρωί, ομίχλες και αυξημένες θερμοκρασίες αργά το μεσημέρι.

Προς τα τέλη της εβδομάδας, πιθανή κακοκαιρία από τα δυτικά θα αλλάξει σταδιακά την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, φέρνοντας άστατο καιρό με βροχές. Ωστόσο, οι χιονοπτώσεις θα παραμείνουν σε μεγάλα υψόμετρα και δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις πεδινές περιοχές.

Κολυδάς: Ασταθμητός ο καιρός πριν τα Χριστούγεννα

Η ατμοσφαιρική αστάθεια των ημερών δυσκολεύει σημαντικά την πρόγνωση για τα μέσα και τα τέλη Δεκεμβρίου, με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά να επισημαίνει ότι τα σενάρια για τον καιρό των Χριστουγέννων παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Σε ανάρτησή του παρουσιάζει την εικόνα της περιόδου 12–20 Δεκεμβρίου 2025, σημειώνοντας ότι μέχρι τις 16 του μήνα τα προγνωστικά δεδομένα παραμένουν σταθερά, με τα ensembles να συγκλίνουν και τα συστήματα να διατηρούν προβλέψιμη θέση. Από τις 17–18 Δεκεμβρίου όμως η αβεβαιότητα αυξάνεται κατακόρυφα, καθώς η διασπορά των μοντέλων ανοίγει και η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού γίνεται δύσκολο να καθοριστεί.

Ο κ. Κολυδάς αναφέρει ότι η πρώτη διαταραχή μετατοπίζεται ανατολικά-βορειοανατολικά μετά τις 16 Δεκεμβρίου και έως τις 17 του μήνα το trough φτάνει προς κεντρική Μεσόγειο και νότια Ιταλία. Εκεί ξεκινά και η «διάσπαση» της προβλεψιμότητας, με σενάρια που είτε ανεβάζουν το σύστημα γρήγορα προς την Ελλάδα, είτε το θέλουν να παραμένει νοτιότερα. Από τις 18-20 Δεκεμβρίου, το ανώτερο χαμηλό τοποθετείται νοτιοδυτικά της Κρήτης, επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της χώρας, με τα μοντέλα να δίνουν από κακοκαιρία έως μετατόπιση του πυρήνα προς Λιβύη.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

«Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΟ 12-20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025

Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου όπως είχαμε αναφέρει τα προγνωστικά πηγαίνουν καλά -τα ensembles είναι συγκεντρωμένα και η θέση των συστημάτων σταθερή. Μετά τις 17-18 Δεκεμβρίου η αβεβαιότητα αυξάνεται απότομα, η διασπορά των μελών ανοίγει και η ακριβής τροχιά του χαμηλού γίνεται πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.

Η πρώτη διαταραχή κάνει την πρώτη ουσιαστική ανατολική-βορειοανατολική μετατόπιση από τις 16/12 και μετά και από τις 17 Δεκεμβρίου η διαταραχή (trough) έχει μετακινηθεί πλέον προς κεντρική Μεσόγειο / νότια Ιταλία.

Εδώ ξεκινά η διάσπαση της προβλεψιμότητας της ατμόσφαιρας. Κάποια σενάρια θέλουν το σύστημα να ανεβαίνει γρήγορα προς Ελλάδα, άλλα να καθυστερεί ή να παραμένει νοτιότερα. Από τις 18-20 Δεκεμβρίου το ανώτερο χαμηλό έχει πλέον φτάσει στο υψόμετρο της Ελλάδας, νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης και μεγάλο μέρος της χώρας επηρεάζεται. Είναι η φάση όπου τα σενάρια στα ENS αρχίζουν πραγματικά να “ανοίγουν” Άλλα δίνουν κακοκαιρία, άλλα μεταφέρουν τον κύριο πυρήνα προς το Κρητικό πέλαγος, άλλα τον μετατοπίζουν νοτιότερα προς Λιβύη. Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη μέχρι τις μέρες των Χριστουγέννων».

iefimerida.gr