στρατιωτική βοήθεια Γαλλίας
Άμεση στρατιωτική βοήθεια και από τις δύο πλευρές σε περίπτωση επίθεσης, περιλαμβάνεται στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους, προβλέπει η συμφωνία μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν.

Αυτό πρακτικά περιλαμβάνει και μια δυνητική επίθεση από την Τουρκία, καθώς θα μπορούσε να υπάρξει ενδεχόμενη εμπλοκή, με δεδομένο πως η Τουρκία είναι μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Με την συγκεκριμένη εξειδίκευση πάντως, γίνεται σαφές πως εφόσον η Ελλάδα δεχθεί επίθεση από την Τουρκία, η στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας θα είναι άμεση.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας , πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.