«Έχω ζητήσει από την επιτροπή εμβολιασμών να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Έχω ζητήσει από την επιτροπή

«Έχω ζητήσει από την επιτροπή εμβολιασμών να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι, εφόσον υπάρξει τέτοια εισήγηση των ειδικών, ενδεχομένως θα μπορούσε να ανοίξει η αναμνηστική δόση ακόμη και στους τέσσερις μήνες.

Μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60, είπε ότι προτίμησε να είναι πρόσκαιρα αυστηρός αλλά υγειονομικά σωστός, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση τον βασάνισε. «Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός» είπε, ενώ στάθηκε στον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτοι πολίτες. Είπε επίσης ότι η απόφαση για υποχρεωτικότητα αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν οι ευάλωτοι στους γύρω τους και μίλησε για υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

Ανέφερε επίσης ότι η πρωτοβουλία δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο, αλλά με φόντο τη μετάλλαξη Όμικρον και με επίκεντρο τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία που έρχεται πρώτη σε θύματα COVID, αλλά τελευταία σε προθυμία να εμβολιαστεί, όπως τόνισε.

«Αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα και η αποφασιστικότητα» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός. «Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός» συμπλήρωσε.

«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα» – «Τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών». Πρόσθεσε ότι «παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας».

Απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί τώρα;» είπε: «Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α’ δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες».

«Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόστιμο των 100 ευρώ. «Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό. Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

«Απολύτως συνταγματική η πρόταση»

«Άκουσα και κάποιους συναδέλφους να ρωτούν αν είναι συνταγματικό το μέτρο» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εξ όσων γνωρίζω, δεν εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα συνταγματικότητας. Ναι, η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, το λένε και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας χώρο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του ΣΤΕ. Δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα».

«Επιλογή μας να μην ξαναγίνει lockdown»

«Η επιλογή μας είναι να λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία, να μην ξαναγίνει ποτέ lockdown και να προστατεύεται η δημόσια υγεία» τόνισε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του. «Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν. Εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας» συμπλήρωσε.

«Θέλησα να εξηγήσω με λίγα λόγια γιατί κατέληξα στην απόφαση να προτρέψουμε πιο δυναμικά τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν ώστε να τους αποτρέψουμε να απειληθούν. Είναι κάτι που σχεδιάζουν ήδη και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Είναι μέτρο που φαίνεται να ανταποκρίνονται οι ίδιοι οι συμπολίτες μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε. «Πριν, ο ημερήσιος ρυθμός των ραντεβού για ηλικίες άνω των 60 ήταν περίπου 2.000 την ημέρα. Από χθες έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού. Τους ευχαριστώ έστω και αν αισθάνονται κάποια δυσθυμία.

Κάνουν το σωστό. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο θα είναι πρωτίστως αποτελεσματικό».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα ποσοστά εμβολιασμού και τις αρχικές προβλέψεις για το «τείχος ανοσίας» ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Δυστυχώς, έπαιξαν έξω οι αρχικές προβλέψεις λοιμωξιολόγων ότι με 70% θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας. Χρειάζεται να πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά». Και υπογράμμισε πως πρέπει «να μειώσουμε αυτό το 17% στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Είναι εθνικός στόχος, είναι η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνη την οποία ακολουθώ. Σώζει και αυτή είναι η πρώτη μου ευθύνη ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους.

Είμαι έτοιμος να ακούσω οποιαδήποτε αντιπρόταση, όχι όμως με ληγμένες φωτοβολίδες όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές»

Τσίπρας: “Είστε σε πανικό, κύριε Μητσοτάκη”

Ως «αυτουργό» για την υγειονομική τραγωδία που βιώνει σήμερα η κοινωνία χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Βρίσκεστε σε πανικό κ. Μητσοτάκη και αλλάζετε άποψη από τη μία μέρα στην άλλη. Αποκαλείται ψεύτες την αντιπολίτευση, τους ανθρώπους της ΕΙΝΑΠ, της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΕΔΗΝ, ψεύτες και τους πολίτες που ζουν την τραγωδία», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλώντας τον πρωθυπουργό «αυτουργό» αυτής της τραγωδίας για τα «λάθος σήματα» που έδωσε και τις «αποφάσεις που δεν πήρε».

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας που σας διακατέχει και το οποίο δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό τείχος ανοσίας που θα έπρεπε να χτίσουμε», υπογράμμισε, ενώ τον κατηγόρησε ότι «από την πρώτη στιγμή δημιούργησε κλίμα αναξιοπιστίας» επειδή «παραβίαζε τα μέτρα που νομοθετεί» και αντιμετώπισε «την εμβολιαστική καμπάνια στη λογική της χρηματοδότησης ΜΜΕ για να φτιάξει το δικό σας καθεστώς».

«Και σήμερα κρύβετε τους υπουργούς σας μην τυχόν έρθουν και καταθέσουν» στην εξεταστική επιτροπή, προσέθεσε, ενώ αναφέρθηκε ως παράδειγμα της «κρίσης εμπιστοσύνης» και στην απογραφή που δεν προχωράει επί των ημερών της κυβέρνησής του.

Συμπλήρωσε, δε, ότι και στους συνταξιούχους υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα διατηρήσει τη 13η σύνταξη, αλλά δόθηκε το ένα δισ. για να καλυφθούν «οι τρύπες από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. «Είσαστε επιταχυντής της κρίσης, έχετε τεράστια ευθύνη για την τραγωδία που βιώνει η κοινωνία. Αυτό που έχετε συνειδητοποιήσει και για αυτό αντιδράτε κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτή την ευθύνη», κατέληξε στη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Απαξιώσατε τους επιστήμονες»

Σε τρίτο γύρο ανταπαντήσεων συνεχίστηκε η αντιπαράθεση για την πανδημία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά στο θέμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα σχολεία.

«Το 25% των κρουσμάτων είναι μαθητές», τόνισε, επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αραίωση των τμημάτων.

«Τα σχολεία όμως δύο χρόνια έκλειναν όπως άνοιγαν. Στην πιο δύσκολη χρονιά αποφασίσατε συγχωνεύσεις τμημάτων και αύξηση του αριθμού ανά τάξη, έχετε εγκληματική ευθύνη», είπε, προσθέτοντας ότι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «αντί να κλείνει κάθε τμήμα όταν θα μολυνθούν το 50+1%, δηλαδή να μην κλείνει ποτέ» κάτι που, όπως είπε «μετατρέπει τα σχολεία χώρο επώασης του ιού που μεταφέρεται στην κοινότητα», «το αυτονόητο θα ήταν το τμήμα να κλείνει στο πρώτο κρούσμα για 3 μέρες και να πηγαίνουν οι μαθητές στο σχολείο μετά από 3 μέρες με μοριακό τεστ που θα παρέχεται δωρεάν».

Όσον αφορά, δε, το ζήτημα των συμβούλων που επίσης έθεσε ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι έχει «συμβούλους που λένε δημόσια και καθαρά τις απόψεις τους» και αναφέρθηκε ως παράδειγμα και στην άποψη του συμβούλου της κυβέρνησης, Ηλία Μόσιαλου, που είπε ότι είναι λάθος το πρόστιμο των 100 ευρώ και θα προτιμούσε θετικά μέτρα για τους συνταξιούχους.