Σήμερα το απόγευμα αρχίζει η συζήτηση της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση, η οποία επίσημα κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην ουσία γι’ αυτή οφείλεται το… Κίνημα Αλλαγής. Όσο κι αν φαντάζει αρχικά περίεργο, εξηγείται απόλυτα, με δεδομένο το γεγονός πως οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρνουν το Κίνημα Αλλαγής μία ανάσα από τη δεύτερη θέση, με όλη τη ζημία να την επωμίζεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η πρόταση μομφής λοιπόν, έρχεται σαν μια ύστατη κίνηση διατήρησης βασικών κεκτημένων που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έμοιαζαν αδιασάλευτα.
Επισήμως βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε εκτάκτως χθες το λόγο στη βουλή, για να ισχυριστεί πως «μια γνωστή κακοκαιρία έθαψε στο χιόνι ολοκληρωτικά και οριστικά το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη».
«Θα λάβετε όλες τις απαντήσεις για τις υπερβολές και τα ψέματα που είπατε» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Πριν καταθέσει το αίτημα για την πρόταση μομφής, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για συσσωρευμένη οργή και απόγνωση της κοινωνίας και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε: «Να φύγετε γιατί κοστίζετε σε ζωές, χρήμα και φόβο».
Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε επίσης πως η πρόσφατη κακοκαιρία «έθαψε και τις τελευταίες αυταπάτες που πιθανώς να υπήρχαν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την θέληση να διδάσκονται από τα λάθη, τις ολιγωρίες και τα δραματικά αποτελέσματα των ιδεοληψιών τους».
«Καταθέτω εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση και μετά» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:
«Γιατί έχει έρθει η ώρα να φύγετε. Να ανασάνει ο τόπος. Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δοθεί διέξοδος».
Από την πλευρά του πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, σήκωσε το γάντι, δηλώνοντας στον Αλέξη Τσίπρα πως θα λάβει όλες τις απαντήσεις για τις υπερβολές και τα ψέματα του.
Η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα λήξει το βραδύ της Κυριακής με την σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση μομφής απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.
Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσει το κόμμα.
Μιλώντας μάλιστα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «είναι προφανές πως δεν θα παρέχουμε καμία στήριξη στην κυβέρνηση». Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε περίτρανα ότι διαψεύστηκε το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος γνώριζε εδώ και ημέρες τα φαινόμενα αλλά φάνηκε εντελώς αναποτελεσματικός.
Παρ’ όλα αυτά τόνισε πως το Κίνημα Αλλαγής δεν μπαίνει στα μικροκομματικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι η παράταξη θα προσέλθει στη συζήτηση στη βουλή με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες και είναι:
1.Το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής να γίνει πραγματικό υπουργείο κι όχι ένα κέλυφος.
2.Στόχοι ανθεκτικότητας. Κάποια κομμάτια του Κράτους πρέπει να λειτουργούν κάτω απ’ όποιεσδήποτε συνθήκες.
3.Πυροσβεστική ενίσχυση και αξιοκρατική αξιολόγηση στελεχών στο Πυροσβεστικό Σώμα που είναι κομβικό για την αντιμετώπιση της Πολιτικής Προστασίας.
4.Αναβάθμιση των Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας βάση βέλτιστων Ευρωπαϊκών Πρακτικών.
Με βάση τις ανακοινώσεις τους επίσης , τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας όσο και η Ελληνική Λύση θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας και της πρόσφατης κακοκαιρίας.
«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο “πρόσωπό” τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στην γραμμή της Ελληνικής Λύσης, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση» ανέφερε από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Στις 18 Δεκεμβρίου 2021, από το βήμα της βουλής είχα ζητήσει προσωπικά την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή στις κάλπες για να λυτρωθεί η πατρίδα μας από τα δεινά που έφερε η κυβερνηση της ΝΔ με τα ολέθρια λάθη της. Καλώντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής διότι η Ελληνική Λύση δεν διέθετε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να το πράξει» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης με την επισήμανση ότι «εξυπακούεται ότι θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής, όχι για να επαναφέρουμε τον καταστροφικό ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά για να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει μία τετραετία».
«Η ψήφος της μομφής μας θα απευθύνεται τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στα άλλα μνημονιακά κόμματα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 όπου και προστίθεται:
«Όταν ζητήσαμε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουμε από κοινού πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μας διακωμωδούσαν, μας έλεγαν “αφού έχουν την πλειοψηφία, ποιος είναι ο λόγος, θα τους συσπειρώσουμε”», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η απάντηση είναι «βεβαίως έχουν την πλειοψηφία, αυτό τι σημαίνει; Ότι μία μειοψηφία δεν καταθέτει ποτέ μία πρόταση μομφής;».