ΤΙ ΕΙΠΑΝ 12 ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Πρώτα θα κλείσουν τα νησιωτικά -περιφερειακά πανεπιστήμια

 «Μεγάλος είναι  ο κίνδυνος του λουκέτου για τα περιφερειακά ΑΕΙ και ειδικά αυτά της νησιωτικής Ελλάδας, ενώ είναι μονόδρομος για τους ακαδημαϊκούς η απόσυρση του νομοσχεδίου  για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Αυτό τονίστηκε χθες σε κοινή συνέντευξη τύπου 12 Συλλόγων Μελών ΔΕΠ ενάντια νομοσχέδιο  περί ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ανάμεσα σε αυτά από το νησί μας ο  Ενιαίος Φορέας Διδασκότων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Φιλοσορικής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με απλά επιχειρήματα και στοιχεία τα μέλη  ΔΕΠ, όπως αναφέρει το document.gr, αποδόμησαν τα  σχετκά  άρθρα του νομοσχεδίου και ανέδειξαν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία λειτουργούν χάρη στην υπερπροσπάθεια του υποστελεχωμένου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Επίσης οι καθηγητές απηύθυναν αγωνιστικό κάλεσμα σε φοιτητές, γονείς και εργαζόμενους για την πανελλαδική πορεία με αφορμή την επέτειο του 1 έτους από το έγκλημα των Τεμπών.

Από την Αθηνά Σκουλαρίκη και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έγινε λόγος για παραβίαση του κοινωνικού συμβολαίου, που αποτελεί την απαραίτητη συνθήκη για ίσες ευκαιρίες μόρφωσης για όλους τους πολίτες και επιτρέπει την κοινωνική κινητικότητα.

Η κατάσταση στο Ρέθυμνο

Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους τα πρώτα που απειλούνται με λουκέτο είναι τα περιφερειακά ΑΕΙ. Αν αυτό συμβεί επρόκειτο για ένα μεγάλο πλήγμα σε όλα τα επίπεδα για τις τοπικές κοινωνίες. Το αβάσταχτο κόστος ζωής στα νησιά, που πολλαπλασιάζεται με τον πληθωρισμό, θα εξωθήσει τις οικογένειες να διαλέξουν ένα μελλοντικό κολλέγιο της πρωτεύουσας.

Πέραν του κόστους ζωής και οι υποδομές της επαρχίας μαστίζονται από την εγκατάλειψη της Πολιτείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Βλασσόπουλος από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Υποψήφιος διδάκτορας-τόνισε ο κ.Βλασσόπουλος – του από το εξωτερικό αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας στο Ρέθυμνο. Δεν υπάρχει ωτορινολαρυγγολόγος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Μόνο 3 γιατροί υπάρχουν των οποίων τα κενά καλύπτουν συνάδελφοί τους από το Ηράκλειο».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στην ασυδοσία στη στέγαση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές που περνούν στο Ρέθυμνο. «Υπάρχουν γκαρσονιέρες που νοικιάζονται για 450 ευρώ τον μήνα!».

Οι φοιτητές καλούνται για τις δήθεν δημόσιες σπουδές που δικαιούνται να ξοδεύουν περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα για να ζήσουν. Καμιά αρωγή, μέτρο ή ενδιαφέρον δεν υπάρχει σε κανένα άρθρο του νομοσχεδίου για μια στοιχειώδη παρέμβαση ως προς το κόστος ζωής που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Το ΕΛΜΕΠΑ

Ο επίκουρος καθηγητής Κώστας Κονταξάκης από το ΕΛΜΕΠΑ της Κρήτης τόνισε ότι «η κυβέρνηση έφερε σε διαβούλευση μόνο για 10 ημέρες ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία».

Υπενθύμισε πως από το 2009 μέχρι σήμερα στο ΕΛΜΕΠΑ το ακαδημαϊκό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 22%, όπως και το διοικητικό κατά 36%, με τον αριθμό των φοιτητών να έχει αυξηθεί στο πέρασμα των ετών. Επίσης επισήμανε πως οι καθηγητές μαζί με τους φοιτητές τους θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων, όπως και είναι από την πρώτη στιγμή.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα δημόσια Πανεπιστήμια από το 2008 έως το 2020 έχουν χάσει το 33% του διοικητικού προσωπικού τους (περίπου 8.000 θέσεις εργασίας), ενώ και το διδακτικό προσωπικό είναι λιγότερο κατά 1.800 άτομα. Παράλληλα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ η αναλογία καθηγητών-φοιτητών είναι 1 καθηγητής προς 13 φοιτητές όταν στην Ελλάδα 1 καθηγητής αναλογεί σε 43 φοιτητές.

Την πρωτοφανή μείωση φοιτητών βιώνει και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω του τερατουργήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Όπως ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια Τίνα Ζορμπαλά, με την ΕΒΕ η Νίκη Κεραμέως κατάφερε από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής της (το 2021) να μειωθούν οι φοιτητές του Ιδρύματος κατά 40% (από τους 3.800 εισακτέους του 2020 έπεσαν σε 2.300 το 2021).

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως το 30% των φοιτητών κάθε έτος κάνουν αιτήσεις μεταγραφής, λόγω του κόστους ζωής στα νησιά, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου χάνει εκατοντάδες φοιτητές κάθε χρονιά.

Σταθερά, τολμηρά… κλειστά. Αυτό επιθυμεί η κυβέρνηση για τα περιφερειακά και ιδιαίτερα τα νησιωτικά Πανεπιστήμια, όπως του Αιγαίου, το ΕΛΜΕΠΑ και της Κρήτης.

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ξεκινά σήμερα, Τρίτη, στις 10 το πρωί, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο αποτελείται από 205 άρθρα. Την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα κληθούν να τοποθετηθούν επί των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου οι εκπρόσωποι των  εμπλεκόμενων φορέων,  όπως της Συνόδου Πρυτάνεων, Ομοσπονδιών κλπ.

Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με την τοποθέτηση των βουλευτών και την μεθεπόμενη Τρίτη, 5 Μαρτίου, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των τετραήμερων εργασιών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με τη δι’ ανάγνωσης επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η συζήτηση  θα ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Εισηγητής εκ μέρος της ΝΔ επί του πολυνομοσχεδίου θα είναι ο Λευτέρης Κτιστάκης, δικηγόρος και βουλευτής Βοιωτίας.