διαδικτυακές απάτες

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ υπολογίζεται και στην Κρήτη η… λεία από τις διαδικτυακές απάτες. Καθημερινά καταγράφονται πλέον  δεκάδες περιστατικά εξαπάτησης, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων να «ξαφρίζονται» εν ριπή οφθαλμού. Όλο και περισσότεροι πολίτες, ακόμα και έμπειροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες που έχουν γνώση από διαδικτυακές συναλλαγές, πέφτουν θύματα εξαπάτησης, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες παραμένουν παντελώς ανήμπορες να προστατεύσουν με τον κατάλληλο μηχανισμό τους πελάτες τους.

Μετά την «αφαίμαξη» των τραπεζικών λογαριασμών των δύο γιατρών στο Ηράκλειο (από τον έναν μάλιστα υπεξαίρεσαν το ιλιγγιώδες ποσό των 120.000 ευρώ) αλλά και τον επιχειρηματία στα Χανιά, από τον οποίο απέσπασαν περισσότερα από 80.000 ευρώ, σειρά είχαν τρία ακόμα άτομα σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

Στο Ηράκλειο, οι δράστες απέσπασαν το ποσό των 30.000 ευρώ με δύο ισόποσες αναλήψεις και μεταφορές σε τράπεζες του εξωτερικού από γνωστή εταιρεία κρασιών. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατήγγειλε στις Αρχές ότι το «ξάφρισμα» έγινε μέσα σε μισή ώρα, με συνοπτικές διαδικασίες.

Στο Ρέθυμνο, ένας 54χρονος κλαίει το ποσό των 15.000 ευρώ που έκανε φτερά από το λογαριασμό του. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο 54χρονος φέρεται να ενέκρινε τη σχετική ειδοποίηση που ήρθε στο κινητό του από την τράπεζα, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Στα Χανιά τώρα, θύμα απάτης έπεσε μία 51χρονη από την Σουηδία από το λογαριασμό της οποίας άρπαξαν ένα ποσό της τάξης των 7000 ευρώ. Αν και, όπως ισχυρίστηκε,  προχώρησε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, ο λογαριασμός της είχε «παγιδευτεί»  με αποτέλεσμα να χαθούν οι καταθέσεις της. Πιθανότερη θεωρείται η εκδοχή ότι είχε μπει από τον υπολογιστή σε μη ασφαλή σελίδα με αποτέλεσμα οι δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση στους κωδικούς της.

Το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις πανελλαδικά. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου CSI και πρώην στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ,  στον Τομέα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης αποκάλυψε πρόσφατα ότι τον τελευταίο χρόνο το ύψος της «λείας» από τις διαδικτυακές απάτες πανελλαδικά ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ! Δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν χιλιάδες ευρώ ακόμα και από τους λογαριασμούς τραπεζικών υπαλλήλων.

“Τους κωδικούς μας δεν τους δίνουμε ποτέ, αυτό το ξέρουν και τα παιδάκια” τονίζει ο κ. Σφακιανάκης, υπογραμμίζοντας ότι  “οι τράπεζες δεν θα σας στείλουν μήνυμα ότι μπλόκαρε ο λογαριασμός σας ή στείλε μου το iban. Ο κόσμος πιστεύει ότι οι τράπεζες επικοινωνούν έτσι αλλά δεν θα το κάνουν ποτέ”!.