Προκαλούν και για τον East Med οι Τούρκοι
Μεθαύριο η υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med

Ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να φέρει η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στις 2 Ιανουαρίου για τον ενεργειακό αγωγό East Med.

Οι αναλυτές θεωρούν πως η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί μια στρατηγικής σημασία πολιτική πράξη, που έχει ως στόχο να απαντήσει με τον πιο ηχηρό τρόπο στις πολλαπλές και γενικευμένες προκλήσεις των Τούρκων το τελευταίο διάστημα.

Η ανάδειξη κατασκευής του αγωγού παράλληλα αναμένεται να λειτουργήσει γενικότερα θετικά απέναντι στις προσπάθειες που υλοποιεί η Τουρκία θέλοντας να παρουσιάζει μονίμως σκηνικά αστάθειας στη Μεσόγειο και αναδεικνύοντας την επεκτατική πολιτική της. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία θα υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.  Στο μεταξύ, αναφερόμενος εμμέσως στον αγωγό EastMed, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «καμία συμφωνία δεν ισχύει χωρίς την Τουρκία».

Σημείωσε παράλληλα ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ Σάρατζ στις 2 Ιανουαρίου με την αρωγή των εθνικιστών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, την ίδια ημέρα δηλαδή που στην Αθήνα θα υπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Μεθαύριο η υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «καμία συμφωνία χωρίς την Τουρκία δεν είναι εφικτή στην Ανατολική Μεσόγειο». «Η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος λόγω απειλών που δέχεται η Τουρκία» δήλωσε μάλιστα, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τις «απειλές».

«Εμείς εξηγήσαμε τους λόγους που έχουμε ανάγκη την έγκριση της αποστολής των στρατευμάτων και για τα εθνικά συμφέροντα της χώρα μας, αλλά και για τις απειλές με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι. Οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μάς απέκλεισαν. Προσπάθησαν ‘’να παίξουν μπάλα’’ μεταξύ τους τρεις ή και τέσσερις χώρες, όμως εμείς τούς λέμε πως καμία συμφωνία δεν ισχύει αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία. Και ο πιο σοφός τρόπος για εσάς είναι να συνεργαστείτε με την Τουρκία, η οποία βρίσκεται και στο μέτωπο και στο τραπέζι» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του  τη Δευτέρα και την Κυριακή.