Επίσημη «πρώτη» έκανε χθες στις Βρυξέλλες ο Νίκος Ανδρουλάκης ως νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Κατά τη διάρκεια συμμετοχής του στο ετήσιο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του συνεχάρη τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας για την εκλογή του.
Συνάντηση είχε όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης και με την επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Περέζ, η οποία και συνεχάρη τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του στις εκλογές, ενώ και οι δύο τόνισαν τη σημασία της μεγάλης συμμετοχής.
Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την άποψη ότι αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία και πως είναι πολύ αισιόδοξος ότι η παράταξη επιστρέφει. Οι δυο τους συμφώνησαν για τη διεξαγωγή κοινής εκδήλωσης στην Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα.
Στο πλαίσιο του ετήσιου Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πρόβαλαν ένα βίντεο – φόρο τιμής και μνήμης στον αδόκητο χαμό της Φώφης Γεννηματά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπό της.
«Μετά τον πολιτικό κόσμο της πατρίδας μας, σήμερα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τιμούν τη μνήμη της προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά, που έφυγε τόσο πρόωρα και άδικα από κοντά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά για τη συγκεκριμένη πράξη, ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο νέος πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και τόνισε πως δεν μπορεί κανένα ευρωπαϊκό κράτος να συνεχίζει να την εξοπλίζει.
Μάλιστα άφησε αιχμές για την Ισπανία, η οποία πρόσφατα επέκτεινε παλαιότερη συμφωνία της κυβέρνησης Ραχόι, ξανά με τον κ. Ερντογάν. «Όσον αφορά την τοποθέτησή μου, θα θέσω ξανά το ζήτημα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:
«Δεν μπορεί να μιλάμε για μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρχουν κράτη που εξοπλίζουν έναν διεθνή ταραξία, ο οποίος καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου και επίσης δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα από τον Νότιο Καύκασο, έως τη Μέση Ανατολή.
Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να επανέλθουμε στην πρότασή μου, που υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον φάκελο εμπορίας οπλών προς τρίτες χώρες, ότι δεν μπορεί κανένα ευρωπαϊκό κράτος να συνεχίζει να εξοπλίζει την Τουρκία, όπως δυστυχώς έκανε η Ισπανία πρόσφατα, επεκτείνοντας παλαιότερη συμφωνία της κυβέρνησης Ραχόι, ξανά με τον κ. Ερντογάν. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει, διότι προκαλεί τον ελληνικό λαό».