Που πηγαίνουν οι ναυτικές φωτοβολίδες όταν λήξουν;

Ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου από ληγμένη φωτοβολίδα, έχει ανοίξει για ακόμα μια φορά την συζήτηση για αυστηρότερους ελέγχους στο εμπόριο και φυσικά για το τι συμβαίνει όταν λήξουν. Άλλωστε, οι φωτοβολίδες ναυτικού τύπου προορίζονται για να σώζουν ζωές. Όχι να τις αφαιρούν.

Τι λέει ο νόμος

Η ασφαλής και νόμιμη κατασκευή, χρήση, εμπορία και διακίνηση των ναυτικών φωτοβολίδων έχει θεσμοθετηθεί εντός αυστηρού νομικού πλαισίου σύμφωνα με τον Νόμο 456/1976.

Βάσει αυτού η εμπορία φωτοβολίδων επιτρέπεται κατόπιν άδειας της κατά τόπο αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής και ισχύει για ένα χρόνο, ενώ αναφέρεται ρητά ότι η πώληση τέτοιων προϊόντων επιτρέπεται μόνο προς τους κατόχους σκαφών θαλάσσης αφού πρώτα προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες των σκαφών ειδική άδεια που λαμβάνουν από την κατά τόπο αρμόδια Αστυνομική Αρχή. Ειδικότερα, για τις φωτοβολίδες ναυτικού τύπου, η ειδική άδεια εκδίδεται κατόπιν σχετικής βεβαίωσης της κατά περίπτωση Περιφέρειας της Λιμενικής Αρχής.

Σχετικά με τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς χρήσης και κατοχής φωτοβολίδων κι άλλων παρόμοιων ειδών αναφέρεται ότι απαγορεύεται γενικώς η κατοχή και χρησιμοποίηση φωτοβολίδων. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, μόνο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, της πολιτικής αεροπορίας και των θαλάσσιων πλωτών μέσων.

Πότε λήγουν – τι ισχύει με την ανακύκλωση

Τα καπνογόνα και τα βεγγαλικά για ναυτιλιακή χρήση έχουν ημερομηνία λήξης τρία χρόνια. Μόλις τα ναυτιλιακά καπνογόνα και βεγγαλικά λήξουν o νόμος ”λέει” ότι ο κάτοχος πρέπει να τα επιστρέψει στο κατάστημα που τα προμηθεύτηκε ώστε να οδηγηθούν στην ανακύκλωση.

Έτσι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια ή στη θάλασσα γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς στα σκουπίδια και φυσικά ρύπανση του οικοσυστήματος στη θάλασσα.

30.000 ναυτικές φωτοβολίδες κάθε χρόνο λήγουν 

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλονται οι ναυτικές φωτοβολίδες που διαθέτουν τα σκάφη όταν λήγουν δεν οδηγούνται στην ανακύκλωση, αντίθετα παραμένουν στις μαρίνες.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο υποναύαρχος Νίκος Σπανός και πραγματογνώμονας ναυτικών συμβάντων μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ προ μηνών μετά τη δολοφονία αστυνομικού στο Ρέντη.

Όπως είπε ο ίδιος σύμφωνα με την νομοθεσία εφοδιάζονται όλα τα πλοία με τις εν λόγω φωτοβολίδες για περιπτώσεις κινδύνου.

Η χρήση της είναι μόνο για όσους έχουν εκπαιδευτεί ώστε να μην κινδυνέψουν καθώς πρόκειται για ένα φονικό όπλο που περιέχει χημικά και παράγει φλόγα ίση με 30 χιλιάδες κεριά. Αλλά περίπου 30 χιλιάδες φωτοβολίες λήγουν κάθε χρόνο και δεν ανακυκλώνονται με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να τις κλέβουν από τα σκάφη.