Η δημόσια δωρεάν υγεία δεν είναι και τόσο δωρεάν, αν κρίνουμε από τις υψηλότατες δαπάνες που συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες για την ιατρική τους περίθαλψη.
Είναι ενδεικτικό το ποσό που κατέβαλαν οι ασθενείς για να εξεταστούν από γιατρούς στα απογευματινά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ πέρυσι.
Όπως μας είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Βρύσαλης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Τώρα αλλάζει μορφή και το ΕΣΥ, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, αφού γίνεται μερικώς ιδιωτικό και οι ασθενείς θα μπορούν να χειρουργούνται το απόγευμα, πληρώνοντας από την τσέπη τους για την επέμβαση εντός του δημόσιου νοσοκομείου, αν έχουν βέβαια τη δυνατότητα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν έως 2 χρόνια σε λίστες.
Τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας στο νομοσχέδιο που κατεβαίνει για ψήφιση στην Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνουν πληρωμή από την τσέπη των ασθενών για χειρουργό και αναισθησιολόγο περίπου στα 600 ευρώ ανά επέμβαση.
Το επιχείρημα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι ότι αν αυτή η επέμβαση γινόταν σε ιδιωτική κλινική,ο ασθενής θα έπρεπε μαζί με τα έξοδα νοσηλείας να καταβάλει σχεδόν τα τριπλάσια.
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως απο τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι την ψήφισή του.
Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ οργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με θέμα το νομοσχέδιο για το «Νέο ΕΣΥ», ενώ με ανακοινώσεις ζητούν την απόσυρσή του Σύλλογοι και φορείς.
Είναι πάντως γεγονός ότι στην Ελλάδα το 35% των δαπανών για την υγεία, καταβάλλεται από το δικό μας πορτοφόλι, ποσοστό δυσανάλογα μεγάλο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ που το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία είναι κατά μέσο όρο 21%.
Πού πηγαίνουν, όμως, τα χρήματα που ξοδεύουν από την τσέπη τους οι Ελληνες ασφαλισμένοι;
Το 18% πηγαίνει σε γιατρούς και εξωτερικά ιατρεία, το 14% σε οδοντιάτρους, το 31% σε νοσοκομειακή περίθαλψη –έναντι μόλις 9% στον ΟΟΣΑ– και το 37% κατευθύνεται σε φάρμακα και άλλα θεραπευτικά μέσα.
Σύσκεψη για να μην περάσει το νομοσχέδιο
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, όλους τους φορείς και τα εργατικά σωματεία του Ηρακλείου την Δευτέρα 14 Νοέμβρίου στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη να σημάνει μαζική αντεπίθεση για να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία.
“Οι μαχόμενοι υγειονομικοί δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να μην περάσει το νομοσχέδιο που διαλύει ό,τι έχει μείνει όρθιο από τη δημόσια περίθαλψη.
Η κυβέρνηση, βασιζόμενη στα νομοθετήματα και των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιχειρεί να ολοκληρώσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας με το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών και την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των πληρωμών για τους ασθενείς.
Η κυβέρνηση λέει ωμά στο λαό που έχει πληρώσει ακριβά με περικοπές, φόρους και χαράτσια, πως πρέπει να πληρώσει ξανά για να δει γιατρό, για να χειρουργηθεί, για να έχει μία αξιοπρεπή περίθαλψη. Την ίδια στιγμή που η πλειονότητα των νοσοκομείων της Κρήτης βρίσκονται στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης. Που κλείνουν ή συγχωνεύονται κλινικές και τμήματα κομβικής σημασίας. Που η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι τραγικά υποστελεχωμένη, αφήνοντας χώρο στο ιδιωτικό κεφάλαιο να κερδοσκοπήσει για άλλη μια φορά σε βάρος των ασθενών. Σε αυτές τις συνθήκες, δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής, για να μπορεί να “ξεπεράσει” τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και να επισπεύσει την θεραπεία του.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι οι υγειονομικοί και όλος ο λαός να απορρίψουν στην πράξη το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, τις παραλλαγές του και τα ιδεολογήματα που τα συνοδεύουν.
Χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το “νέο ΕΣΥ”, να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο. Να δυναμώσει η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο, ενιαίο σύστημα Π.Φ.Υ., που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η υπεράσπιση της υγείας πρέπει να γίνει αίτημα της πάλης όλου του λαού, που θα συμπορευτούν με τους υγειονομικούς για να χαλάσουν για άλλη μια φορά τα σχέδια της κυβέρνησης”.