ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει από κοινού τις ανακοινώσεις με τον Σωτήρη Τσιόδρα από το Μέγαρο Μαξίμου
Στο πλευρό του Μητσοτάκη και ο Σωτήρης Τσιόδρας

Βασικό μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν στο χθεσινό μήνυμά του να εξηγήσει γιατί επέλεξε να ανακοινώσει καθολικό lockdown που θα μοιάζει -χωρίς να είναι και ακριβώς το ίδιο- με αυτό του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου.

Το εύλογο ερώτημα

Ήταν εμφανές ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να απαντήσει στο αυτονόητο, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε ερώτημα των πολιτών γιατί επέλεξε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για τη χώρα έως τις 30 Νοεμβρίου όταν αφενός όλο το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος απέρριπτε ένα δεύτερο lockdown ως μέτρο που θα καταστρέψει την οικονομία και αφετέρου μόλις 5 μέρες πριν είχε ανακοινώσει ειδικό σχέδιο για τον Νοέμβριο προκειμένου να αποφευχθεί το καθολικό lockdown.

Υπό αυτή την έννοια αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα διαγγέλματα και τα ως τώρα τηλεοπτικά μηνύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κάνει από κοινού τις ανακοινώσεις με τον Σωτήρη Τσιόδρα από το Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα υπό τη μορφή συνέντευξης Τύπου, απαντώντας και στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

«Το εύλογο ερώτημα στο οποίο θέλουμε να απαντήσουμε είναι γιατί τώρα. Γιατί παίρνουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα τώρα, ενώ πριν από μία εβδομάδα περίπου είχαμε αποφασίσει ένα πλαίσιο πιο ήπιων μέτρων, τα οποία μέχρι και τότε απέφευγαν αυτό το καθολικό οριζόντιο lockdown. Η απάντηση είναι πολύ σαφής και ο Σωτήρης θα εξηγήσει στη συνέχεια με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια αυτό το οποίο εννοούμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης .

 

Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων

Συνεχίζοντας ο πρωθηπουργός πρόσθεσε: «Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε πέντε μέρες, όταν από την αρχή της πανδημίας ήμασταν σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα.

Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στο πόσες Μ.Ε.Θ. αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν συνεχίζαμε με αυτό τον ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας.

Και από τους οποίους θα έπρεπε -με βάση τα στατιστικά- οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό το κύμα, λοιπόν, πρέπει να το ανακόψουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τις οποίες προσθέτουμε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», με αυτή την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε τρεις ή σε τέσσερις ημέρες».

Προς αυτή την κατεύθυνση και ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε ότι το σύνολο κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα  μέσα σε 7 ημέρες, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί η επιδοτικότητα του ιού. Όσον αφορά τα τεστ, αυτά εικοσαπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα. Ειδικότερα η άνοδος στα τεστ ξεπερνά το 9% το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως το Σύστημα Υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία παρά παίρνουν εξιτήριο. Το μήνυμα ήταν ίδιο με αυτό του πρωθυπουργού: Η επιθετική έξαρση του ιού το τελευταίο διάστημα οδήγησε στο lockdown.

Δραστικά μέτρα νωρίτερα

«Επιλέγω, λοιπόν, για μία ακόμη φορά, να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, τα πήραν όμως όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας.

Αυτή είναι η πρώτη ευθύνη την οποία έχω αναλάβει. Και για αυτό και, ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής, κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να παρθούν τώρα, να παρθούν για τρεις εβδομάδες» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι με την τήρηση και απόδοση των μέτρων «θα μπορέσουμε να πνίξουμε και αυτό το δεύτερο κύμα, για να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο και κάτι το οποίο θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών, προφανώς πάλι με αυξημένους περιορισμούς. Αλλά η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους

Αμφισβήτηση στην κυβέρνηση και όχι στους επιστήμονες

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος: “Μα γιατί δεν περιμένετε 10 – 15 μέρες να δείτε αν τα μέτρα τα οποία πήρατε πριν από πέντε μέρες θα είχαν αποτέλεσμα;». Η απάντηση είναι  σαφής: Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αυτό το πενθήμερο με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα.

Διότι, ναι, θα υπήρχε μια περίπτωση τα μέτρα να δούλευαν, αλλά αν δεν δουλέψουν, τότε σε 15 μέρες η πίεση η οποία θα ασκείτο στο Σύστημα Υγείας θα ήταν ανυπόφορη. Αυτό είναι  κάτι το οποίο -θα το ξαναπώ- δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω».

Πόλεμος μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο

Σε αυτό το πλαίσιο θέλησε να διαμηνύσει παράλληλα ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει για το μέλλον αν θα ξαναϋπάρξει νέο lockdown ή τι άλλα μέτρα θα χρειαστούν και πώς θα εξελίσσεται η πανδημία.

Πάντως εξέφρασε την ελπίδα -ίσως και εκτίμηση- ότι «μέσα στο 2021, ελπίζω νωρίτερα παρά αργότερα, τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι τόσο ενθαρρυντικά που θα τελειώσουμε οριστικά με αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».

Για τις πολιτικές αποφάσεις αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται οι αποφάσεις αυτές είναι αδιαπραγμάτευτα, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. «Αναλαμβάνουμε στο ακέραιο τις ευθύνες των επιλογών μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για λάθη της κυβέρνησης, αντιφάσεις στα μέτρα ή στην άρση τους το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης ήταν ο «εφυσηχασμός», καθώς, όπως είπε «ψυχολογικά όλοι θέλαμε να πιστεύουμε ότι τελειώσαμε μ’ αυτό τον εφιάλτη» μετά το πρώτο lockdown.

Το ΕΣΥ θα αντέξει

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός μέσα στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΕΣΥ θα αντέξει στην πίεση που δέχεται λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, υπάρχουν συστήματα υγείας σε χώρες πιο ανεπτυγμένες, με περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, που δεν αντέξανε. Έφερε δε ως παράδειγμα τη Γερμανία λέγοντας ότι κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί ν’ αντέξει.

Προανήγγειλε μάλιστα προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις που θα κάνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας ότι είμαστε δέσμιοι χρονοβόρων διαδικασιών με τις προσλήψεις για το μόνιμο προσωπικό.

Νωρίτερα, ο κ. Τσιόδρας είχε αναφέρει ότι ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1.600 περίπου χθες το βράδυ, από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη».

Όπως εκτιμάει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι νέες εισαγωγές «θα πιέσουν αφόρητα το Σύστημα Υγείας τις επόμενες ημέρες», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, και ανέφερε ότι ο μέσος όρος νέων εισαγωγών τις τελευταίες 7 ημέρες ξεπερνάει τις 170 ανά ημέρα.

Ούτε στη γρίπη έφταναν οι ΜΕΘ

«Είδα να διακινείται στον υπόκοσμο του διαδικτύου ότι δεν πεθαίνουν σε ΜΕΘ ασθενείς αλλά σε θαλάμους. Πολλές φορές οι ίδιες οι οικογένειες επιλέγουν να διασωληνώσουν ασθενείς με προδιαγεγραμμένο τέλος» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «αυτό που περιγράφω είναι διαφορετικό από περιπτώσεις όπως στην Ιταλία. Αυτό δεν θα γίνει στην Ελλάδα. Τα μέτρα θα αποδώσουν».

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι το ζήτημα της επιλογής για τη διασωλήνωση και την εισαγωγή σε ΜΕΘ οι γιατροί το αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο με την εποχική γρίπη.

«Κάθε χρόνο στη γρίπη αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα» είπε ο κ. Τσιόδρας σημειώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν επιλέγεται ύστερα από συνεννόηση του γιατρού με τους συγγενείς, επειδή απλώς «θα παραταθεί η διαδικασία του θανάτου, γίνεται αυτή η πράξη», κάνοντας λόγο για ποιοτική μετάβαση στο θάνατο.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «δεν έφταναν οι ΜΕΘ στην κορύφωση της εποχικής γρίπης. Οι γιατροί έκαναν επιλογή σε συνεννόηση με τους συγγενείς, διαδικασία παράτασης του θανάτου και όχι της ζωής. Οι γιατροί το κάνουν πάντα με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος».