Πάνω από 65.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι φορολογούμενοι απαλλάχθηκαν φέτος από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 400-1.000 ευρώ ανέρχονται σε 66.000 αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δεδομένου ότι εκκρεμεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για χιλιάδες ενστάσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων που υπέβαλαν μέχρι τις 28 Αυγούστου ζητώντας την εξαίρεση από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.
Στη λίστα των επαγγελματιών που δεν πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος περιλαμβάνονται:
* Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
* Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
*Όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
*Οι έμποροι εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.
*Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Το μέτρο ισχύει και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), με αποτέλεσμα οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων, μεταξύ καθέτων.
*Όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου 2010 και προχώρησαν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023 για τα έτη 2022, 2023 και 2024
Επίσης για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία το τέλος μειώνεται κατά 40% τα επόμενα τρία χρόνια.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Την ίδια ώρα στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Φθινόπωρο θα προβλέπει σταδιακό «κούρεμα» του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 και οριστική κατάργηση του το 2027.