Πόρισμα «φωτιά» για το φιάσκο στην Ύδρα: Ανακριβής και γεμάτη λάθη η έκθεση αυτοψίας της Πυροσβεστικής

Στην πλήρη αποδόμηση της έκθεσης αυτοψίας της Πυροσβεστικής που έγινε στο σημείο της πυρκαγιάς στην Ύδρα, προχωρά ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος διορίστηκε τεχνικός σύμβουλος στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκουρμπάτσης έχει συντάξει πόρισμα «φωτιά» που έχει ήδη παραδοθεί στην ανακρίτρια Πειραιά, το οποίο εντοπίζει λάθη και παραλείψεις στην έκθεση αυτοψίας της Πυροσβεστικής που διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη. Ήδη, η ανακρίτρια Πειραιά που χειρίζεται την υπόθεση έχει δώσει εντολή για συμπληρωματική αυτοψία στο χώρο της πυρκαγιάς καθώς έκρινε ότι η έκθεση της Πυροσβεστικής δεν δίνει επαρκείς απαντήσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Στο ίδιο συμπέρασμα φέρεται να καταλήγει και ο έμπειρος αντιστράτηγος ε.α. της Πυροσβεστικής ο οποίος κατά το παρελθόν ήταν δικαστικός πραγματογνώμονας στην τραγωδία στο Μάτι, ενώ όσο ήταν στην ενεργό υπηρεσία είχε διατελέσει επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). Κάτι που ενισχύει τις μέχρι τώρα ενδείξεις για κάκιστο χειρισμό της υπόθεσης από την πλευρά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ειδικά της Πυροσβεστικής.

Τι ανέφερε η έκθεση αυτοψίας

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, οι Πυροσβέστες που πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο της πυρκαγιάς δεν εντόπισαν ούτε ηλεκτροφόρα καλώδια του ΑΔΜΗΕ που θα μπορούσαν να χουν προκαλέσει ανάφλεξη λόγω βλάβης, αλλά ούτε και υπολείμματα από βεγγαλικά ή κάποια κροτίδα. Ωστόσο, ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρουν τη ρίψη κροτίδας ή βεγγαλικού ή άλλου αντικειμένου από το πολυτελές γιοτ που «προκάλεσε λάμψη ή κρότο». Δίχως να έχουν εντοπίσει μέχρι και το χρόνο σύνταξης της έκθεσης, υπολείμματα στο χώρο της πυρκαγιάς, όπως επισημαίνεται.

Έρευνα από το Εσωτερικών Υποθέσεων

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής γεννώνται πολλά ερωτήματα για τη συγκεκριμένη υπόθεση και τους χειρισμούς που έγιναν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) που πραγματοποίησαν αυτοψία στην θαλαμηγό άφησαν την παρέα των Καζάκων να αποχωρήσουν δίχως να τους πάρουν επίσημες καταθέσεις,

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι χειρισμοί έχουν προκαλέσει σάλο, καθώς στο πολυτελές γιοτ επέβαινε η ελίτ του Καζακστάν, η οποία έφυγε στην ουσία ανενόχλητη.
Για το σκέλος αυτό της υπόθεσης ξεκίνησε έρευνα και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ μετά από εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών αρμοδίων.
Πηγή: documento.gr