Σε αυτό το κατασκοπικό παιχνίδι ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου, υπόθεση που πλέον διερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη, ο πιο «αδύναμος κρίκος» φέρεται να ήταν 56χρονος μάγειρας σε πλοίο που εκτελούσε δρομολόγια Ρόδος-Καστελόριζο. Φέρεται να τον είχε στρατολογήσει ο πιο ισχυρός κρίκος αυτής της εξαιρετικά σοβαρής υπόθεσης, ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο, τον οποίο είχε θέσει υπό παρακολούθηση η ΕΥΠ εδώ και μήνες. Πρόκειται για Έλληνες μουσουλμάνους, τις επαφές των οποίων παρακολουθούσαν στενά στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας.
Ο 35χρονος τοποθετήθηκε στο Προξενείο της Ρόδου με εντολή της Άγκυρας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, σπούδασε στη συμπρωτεύουσα και στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης, γεγονός που είχε προκαλέσει συζητήσεις.
Ο ίδιος δεν φέρεται να έχει πει το παραμικρό για τα όσα περί κατασκοπείας τού αποδίδονται. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο 56χρονος μάγειρας ήταν πιο «διαφωτιστικός» σε όσα φέρεται να είπε ενώπιον των ελληνικών Αρχών.
Ο 56χρονος φέρεται να υποστηρίζει ότι ο υπάλληλος του τουρκικού Προξενείου ήταν εκείνος που τον προσέγγισε προκειμένου να του μεταφέρει φωτογραφικό υλικό και κρίσιμες πληροφορίες για την παρουσία και τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων στην περιοχή του Καστελόριζου.
Φέρεται ακόμα να του ζητούσε πληροφορίες σχετικά με την παρουσία και τις συνομιλίες στρατιωτικών επιβατών αλλά και να τους απαθανατίζει με το κινητό του.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι συναντήσεις των δυο ανδρών γίνονταν σε καφενεία της Ρόδου και ο 56χρόνος υποστηρίζει ότι δεν εισέπραττε χρήματα αλλά ότι το έκανε γιατί ο 35 χρόνος τον είχε πείσει ότι ήταν υποχρέωσή τους να βοηθούν τη χώρα της Τουρκίας.
Φαίνεται πάντως ότι η ελληνική πλευρά θέλησε να δημοσιοποιήσει την υπόθεση, επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου: «έχουν γνώση οι φύλακες».
Η υπόθεση έγινε γνωστή μετά από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ, στην οποία αναφερόταν: «Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο. Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου».
Σε έρευνες που ακολούθησαν, οι Αρχές κατάσχεσαν κινητά, υπολογιστές, λαπ-τοπ, τα αρχεία των οποίων θα ερευνηθούν διεξοδικά από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ.