Αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις θα είναι στο εξής οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών που κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο.
Τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης κατέθεσαν από κοινού νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να μη στέλνουν τα παιδιά τους στα θρανία επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους.
Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.
Διαμάχη στη Βουλή
Μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε ένα παιδί την εκπαίδευσή του, έστειλε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, παρουσιάζοντας την τροπολογία με την οποία θεσπίζεται ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή σε γονείς και κηδεμόνες ανηλίκων οι οποίοι παραλείπουν την εγγραφή ή την εποπτεία τους ως προς τη φοίτηση.
Η τροπολογία κατατέθηκε από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών.
Όπως σημείωσε η κ. Κεραμέως, η τροπολογία αφορά σε γονείς που κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο, λόγω αντίθεσης στις μάσκες ή τις αυτοδιαγνωστικές εξετάσεις. Οι περιπτώσεις είναι μεμονωμένες, αλλά και μια περίπτωση αρκεί τόνισε η υπουργός.
Αναφερόμενη στον έλεγχο της διασποράς του κοροναϊού στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας είπε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκαν 1.000 λιγότερα κρούσματα και ότι μόλις 15 τμήματα (σε σύνολο 85.000) είναι κλειστά, δηλαδή το 0,01%. Τα σχολεία ακολουθούν την πανδημία και δεν την οδηγούν είπε χαρακτηριστικά.
Την απόσυρση της τροπολογίας (την οποία καταψήφισε) ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Πρέπει πρώτα να συζητήσουμε πρόσφορα και αναλογικά μέτρα για το φαινόμενο και να το διαχωρίσουμε από κοινωνικές αιτίες που αφορούν στη σχολική διαρροή, είπε ο κ. Ξανθόπουλος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είπε ότι το μέτρο είναι οριζόντιο και ότι η τροπολογία κατατέθηκε χωρίς διάλογο. Εάν δύο γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και φυλακισθούν, τι θα γίνουν τα παιδιά; Υπάρχουν κοινωνικές δομές; αναρωτήθηκε ο κ. Παφίλης, ο οποίος επισήμανε ότι και πριν την πανδημία το ποσοστό της διαρροής παιδιών από την υποχρεωτική εκπαίδευση ήταν 11%.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου είπε ότι τα σχολεία είναι υγειονομικές βόμβες και ότι η κυβέρνηση, αντί να αραιώσει τα τμήματα και να ανοίξει νέες αίθουσες, προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων. Είναι κακή άσκηση επιμέλειας να μην αφήνεις το παιδί σου να πάει σχολείο, αλλά υπάρχει γενικότερη διαρροή λόγω φτώχειας, παρατήρησε η κυρία Αδαμοπούλου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας είπε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των πολιτών και ότι διακατέχεται από τιμωρητική διάθεση.