Πολυτέλεια θεωρείται για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο κόσμος αδυνατεί να ανταποκριθεί στα υψηλά κόστη των οδοντιατρικών πράξεων και πληρώνει με δόσεις.
Περίπου 4 στους 5 πολίτες (77,2%) που έχουν ανάγκη για οδοντιατρική φροντίδα, δεν πηγαίνουν στον οδοντίατρο για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των ακάλυπτων αναγκών για οδοντιατρική φροντίδα ήταν πέρυσι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία πενταετία.
Η εικόνα δεν είναι πολύ διαφορετική και στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Γιάννη Σμπώκο.
Ο κ. Σμπώκος είπε στην «Π» ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση στην οδοντιατρική κάλυψη λειτουργεί απαγορευτικά για πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να φροντίσει τα δόντια του.
Την τελευταία δεκαετία της κρίσης, ο κόσμος πήγαινε στον γιατρό όταν δεν άντεχε τον πόνο και η κατάσταση παρουσιάζει μόνο μικρή διαφοροποίηση την τελευταία διετία.
Τα κόστη σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις είναι υψηλά και οι πολίτες που επισκέπτονται τακτικά οδοντίατρο γιατί έχουν ανάγκη απο ιατρική φροντίδα, πληρώνουν οι περισσότεροι με το σύστημα των δόσεων.
Τα κόστη
Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το κόστος για ένα καθαρισμό κυμαίνεται από 50-70 ευρώ, για ένα απλό σφράγισμα από 50-60 ευρώ, μια εξαγωγή στοιχίζει από 50 ευρώ και το κόστος αυξάνεται όταν γίνεται χειρουργικά και ξεπερνάει τα 150 ευρώ.
Μια απονεύρωση στοιχίζει από 250 ευρώ, το κόστος των οδοντοστοιχιών είναι της τάξης των 800-900 ευρώ και ένα εμφύτευμα στοιχίζει κατά μέσο όρο από 1000-1200 ευρώ. «Οι τιμές διαμορφώνονται και με βάση τις τιμές των υλικών και των αναλώσιμων που καταγράφουν αύξηση απο 30%-70% είπε ο κ. Σμπώκος σημειώνοντας ότι «ο κόσμος πολλές φορές δεν το καταλαβαίνει και πιστεύει ότι οι οδοντίατροι είναι ακριβοί».
Ο πρόεδρος των οδοντιάτρων σημείωσε ότι πάσχουμε και στο ζήτημα της πρόληψης επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό το Dentist Pass, το νέο πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής το οποίο αφορά σε πάνω από 660.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών.