Μπορεί στο Κίνημα Αλλαγής να παραμένουν συγκλονισμένοι από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ωστόσο οι εσωκομματικές εξελίξεις τρέχουν και πρέπει να προωθηθούν, ειδικότερα με δεδομένο πως η παράταξη μένει «ακέφαλη».
Παρά το γεγονός πως οι έξι υποψήφιοι δεν θέλουν και δεν μπορούν δεδομένων των συνθηκών και της συγκυρίας να μπουν σε μια συζήτηση για το πώς θα συνεχίσουν οι διαδικασίες, υπάρχει ένα θέμα σε σχέση με το αν θα τηρηθεί επακριβώς το χρονοδιάγραμμα, αφού η 5η Δεκεμβρίου συμπίπτει με το σαρανταήμερο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για το θέμα, ούτε όμως και για το πώς θα πορευτεί η παράταξη χωρίς πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι τότε.
Από τις άτυπες συζητήσεις δεν προκύπτει κάποια ξεκάθαρη πρόταση ή θέση, ωστόσο φαίνεται ότι ακόμα και για λόγους τακτ, το σενάριο διεξαγωγής εκλογών που θα συμπίπτουν με το μνημόσυνο Γεννηματά, είναι μάλλον υπερβολικό. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και φωνές, σύμφωνα με τις οποίες το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί.
Ίσως οι εκλογές πάνε 12 και 19ν Δεκεμβρίου.
Το σημαντικότερο όμως είναι τι θα συμβεί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής και το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης έως τότε.
Το ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων είναι ποιος θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στο κοινοβούλιο και ειδικά στις αναμετρήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς έως την ανάδειξη του νέου προέδρου.
Βέβαια, ένα τέτοιο θέμα θα μπορούσε να λυθεί πολύ εύκολα, με δεδομένο ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος θα μπορούσε να αναλάβει αυτή την ευθύνη.
Αν όμως επικρατήσει η άποψη ότι λόγω των κρίσιμων αναμετρήσεων, όπως αυτή του προϋπολογισμού, χρειάζετε αναβαθμισμένη εκπροσώπηση, τόσο είναι πιθανό να υπάρξει ρήξη. Κι αυτό γιατί, από τους έξι υποψήφιους προέδρους, μόνο οι Παπανδρέου, Λοβέρδος και Καστανίδης είναι βουλευτές στην ελληνική Βουλή, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής, ενώ οι Γερουλάνος και Χρηστίδης δεν κατέχουν βουλευτική έδρα.
Πρακτικά πάντως, δικαίωμα να αξιώσει μία τέτοια θέση με δεδομένη την υποψηφιότητα του ως πρόεδρος του κόμματος έχει μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο αν κάτι τέτοιο συμβεί θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στα εσωκομματικά της παράταξης, κάτι που δεν θέλει κανείς.
Το καλύτερο σενάριο θα ήταν πάντως να μην τεθεί προσωρινά το ζήτημα εκπροσώπησης στην κοινοβουλευτική ομάδα από υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος και να υπάρξει μια άλλη συμβιβαστική λύση, αφού εφόσον το θέμα μπει σε ψηφοφορία εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνεπάγεται αμέσως και αναπόφευκτα πάρα πολλά προβλήματα.
Μια προωθημένη λύση θα ήταν να δεχθεί ο Χάρης Καστανίδης την αποχώρηση του από την κούρσα διαδοχής, (μέσω μιας πιθανής πολιτικής συμφωνίας ενδεχομένως) και να αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας.