Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται πρωτοφανή πίεση, ο κοροναϊός είναι σε έξαρση, το τελεσίγραφο για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί λήγει και, μέσα σε όλα αυτά, από την 1η Σεπτεμβρίου ανακαλούνται οι άδειες των γιατρών και του υπολοίπου προσωπικού των δομών υγείας!
Η γκρίνια, όπως είναι φυσικό, έχει ήδη ξεκινήσει αφού οι υγειονομικοί έχουν εδώ και ενάμιση χρόνο σηκώσει στις πλάτες τους την πανδημία, κάποιοι ήδη έχουν προγραμματίσει άδειες, ταξίδια, έχουν ανάγκη ξεκούρασης αλλά θα κληθούν ξανά να δώσουν το «παρών» σαν πιστοί στρατιώτες!
Άδειες τέλος!
Όπως έγινε γνωστό, με σκοπό την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, αναστέλλονται από 1η Σεπτεμβρίου, όλες οι κανονικές άδειες των εργαζομένων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φρο-ντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Το πρώτο 15μερο του Σεπτεμβρίου θεωρείται κρίσιμο για την διαχείριση της πανδημίας, καθώς επιστρέφουν οι πολίτες από τις διακοπές τους και ανοίγουν οι δραστηριότητες στην κοινωνία.
Όπως έχει αναφερθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ανά πάσα στιγμή το σύστημα υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα για να εξυπηρετήσει όλους τους πολίτες και όχι μόνο εκείνους που πάσχουν από covid-19.
Δείχνουν την έξοδο
Τα επόμενα 24ωρα θα εγκαταλείψουν τον χώρο εργασίας τους γιατί αρνούνται να διαβούν το κατώφλι του εμβολιαστικού κέντρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιατρικό προσωπικό στο ΠΑΓΝΗ είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό που αγγίζει το 97,5%, καθώς από τα συνολικά 615 άτομα εμβολιασμένοι είναι οι 601.
Υψηλά εμφανίζονται τα ποσοστά και στο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς από τους 950 έχουν εμβολιαστεί οι 850.
Ελάχιστοι επίσης είναι οι ανεμβολίαστοι στις τάξεις του Διοικητικού προσωπικού, καθώς από το σύνολο των 149 υπαλλήλων, εμβολιασμένοι είναι οι 135.
Τέλος, στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα και σε ό,τι αφορά το λοιπό προσωπικό, οι 460 από τους 540 έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.
Την ίδια στιγμή, μεγάλα είναι τα ποσοστά των εμβολιασμών και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου με τον προβληματισμό να έγκειται κυρίως στις τάξεις του νοσηλευτικού προσωπικού, όπου εμφανίζεται ανεμβολίαστο ένα ποσοστό που αγγίζει το 18%.
Αναλυτικά, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, από το σύνολο των 432 ατόμων που αποτελούν το ιατρικό προσωπικό, ανεμβολίαστοι είναι οι 34, ενώ πέντε άτομα εμφανίζονται να έχουν φυσική νόσηση.
Στο νοσηλευτικό προσωπικό, από τους 554 συνολικά, οι 101 δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, ενώ 29 έχουν καταχωρηθεί με φυσική νόσηση.
Δώδεκα άτομα από τα 145 του Διοικητικού προσωπικού στο Βενιζέλειο είναι ανεμβολίαστοι και δύο με φυσική νόσηση, ενώ τέλος από τους 129 του λοιπού προσωπικού, δεν έχουν εμβολιαστεί οι 21 και 23 δήλωσαν φυσική νόσηση.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός, γιατί;
Στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στους χώρους υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Τόνισε ότι οι ανεμβολίαστοι γιατροί και φαρμακοποιοί θα εντοπίζονται «μέσα από την καταχώρηση του εμβολιασμού τους στο μητρώο εμβολιασμών». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «τα πρόστιμα θα προσδιοριστούν το προσεχές διάστημα».
Στο 90% το ποσοστό στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων
Επίσης, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως η υποχρεωτικότητα αφορά τους εργαζόμενους στους χώρους υγείας, τους φαρμακοποιούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένους. «Δεν μπορεί να προσφέρει κάποιος υπηρεσίες υγείας χωρίς να είναι θωρακισμένος απέναντι στον κοροναϊό. Μένουμε σε αυτά τα επαγγέλματα όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα», υπογράμμισε και συνέχισε:
«Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων τα ποσοστά έχουν φτάσει στο 90% και ο αγώνας εντείνεται για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε ελεύθερο επαγγελματία να μην πάει να εργαστεί, θα υπάρχει πρόστιμο, κύρωση οικονομικής φύσης και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να διακοπεί η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ.
Θα είναι γνωστό ποιοι φαρμακοποιοί και γιατροί δεν είναι εμβολιασμένοι και θα επιλέγει ο κάθε πελάτης ποιος του παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα υπάρξουν κυρώσεις το αν θα είναι επαναλαμβανόμενα και τι ύψους θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα».
Στις διοικήσεις των νοσοκομείων η ευθύνη για τους εμβολιασμούς
Όσον αφορά την αναστολή εργασίας των υγειονομικών που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, ο υπουργός εγγυήθηκε ότι «δεν θα υπάρξουν κενά και ότι τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να πείσουν τους εργαζόμενούς τους να κάνουν το εμβόλιο».
«Έχουμε στα χέρια μας το βασικό όπλο κατά της πανδημίας που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο. Έχουμε περισσότερους από 6 εκατομμύρια πολίτες που έχουν κάνει είτε την πρώτη δόση, είτε έχουν κλείσει ραντεβού και 5,6 εκατομμύρια πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το 54% της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένο και περίπου το 67% του ενήλικου πληθυσμού που έχει κάνει την πρώτη δόση ή θα την κάνει γρήγορα», ανέφερε επίσης.
Το τείχος ανοσίας και η οικονομία
Σχετικά με το τείχος ανοσίας, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι προϋποθέτει το 70% του συνολικού πληθυσμού «αν υπολογίσουμε και τους πολίτες που έχουν νοσήσει που υπολογίζονται στο 1-1,5 εκατομμύριο τότε θα έχουμε φτάσει περίπου 8,5 εκατομμύρια πολίτες με τεχνητή ή φυσική ανοσία αυτός είναι ο στόχος. Μας χωρίζει από αυτόν τον στόχο 1 εκατ. εκεί θέλουμε να φτάσουμε στον επόμενο μήνα».
«Δεν θα ξανακλείσει η οικονομία, η κοινωνία, τα σχολεία. Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό χρησιμοποιώντας τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για την περίπτωση εμβολιασμού παιδιών κάτω των 12 ετών», κατέληξε.