ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Έναρξη με... τιμές αναμενόμενες
Τεράστια τα προβλήματα στην αγροτική

Σε καλύτερη τιμή απ’ ότι αναμένονταν, αλλά και πάλι πολύ ακριβό για τους καταναλωτές θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου αρχίζει επίσημα από σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η εναρκτήρια ημερομηνία κάθε έτους για τη διάθεσή πετρελαίου είναι η 15η Οκτωβρίου, ωστόσο η διάθεση του αρχίζει νωρίτερα, επειδή η 15η Οκτωβρίου είναι μη εργάσιμη ημέρα και Κυριακή. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των πρατηριούχων και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει κάποια κρατική επιδότηση για το πετρέλαιο, μέχρι και προχθές το βράδυ υπολογιζόνταν πως η μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης θα διαμορφωθεί περίπου στο 1.5 ευρώ ανά λίτρο, άρα και σαφώς υψηλότερα από την προηγούμενη χρονιά.

Από χθες το πρωί όμως κι έπειτα, τα πράγματα φάνηκαν να αλλάζουν, με τις εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης να κάνουν λόγο για μια έναρξη διάθεσης, σε τιμή αντίστοιχη με την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή σε τιμή μεταξύ 1.36 και 1.38 ευρώ ανά λίτρο για την κεντρική Ελλάδα.

Αυτό που εκτιμάται είναι ότι σκόπιμα έγιναν διαρροές για πολύ υψηλές τιμές πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου όταν θα άρχιζε η διάθεση του, να προωθούνταν το αφήγημα μιας «χαμηλής» τιμής, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί χαμηλή, ενώ σε αρκετές των περιπτώσεων είναι απαγορευτική για ένα μέσο νοικοκυριό.

«Η ουσία του πράγματος είναι πως είτε έτσι είτε αλλιώς θα έχουμε μια τιμή πετρελαίου θέρμανσης που δεν θεωρείται χαμηλή» ανέφερε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων νομού Ηρακλείου κ. Φώτης Δοξαστάκης.

Ο Φώτης Δοξαστάκης
παραγωγή των ελαιοδέντρων
Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης

Στην ίδια λογική του… μασάζ για την αγορά, ήδη μία από τις μεγάλες εταιρείες πώλησης πετρελαιοειδών στην Ελλάδα έχει αφήσει να διαρρεύσει πως θα προχωρήσει σε εκπτώσεις της τάξεως του 5%, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, γεγονός που συνεπάγεται ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί περίπου στο 1.31 ευρώ ανά λίτρο, εφόσον βέβαια οι καταναλωτές επιλέξουν τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Την ίδια ώρα, εταιρίες πετρελαιοειδών έχουν έρθουν σε συνεννόηση με τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα εξόφλησης στους καταναλωτές σε 12 δόσεις με την πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας.

Κυβερνητικές πηγές πάντως, θέλουν να αποδώσουν τις συγκεκριμένες εξελίξεις στις δικές τους παρεμβάσεις και πολιτικές, παρά το γεγονός ότι στην ουσία δεν ισχύει κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση.

Όπως και να έχει, ωστόσο, οι καταναλωτές δεν έχουν εκδηλώσει προς το παρόν κανένα απολύτως ενδιαφέρον για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ενώ και οι πρατηριούχοι, τουλάχιστον τοπικά, δεν έχουν εκδηλώσει  ενδιαφέρον να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης αφού δεν υπάρχει ζήτηση.

«Νομίζω ότι όλοι οι πρατηριούχοι θα προμηθευόμαστε πετρέλαιο ανάλογα με τις παραγγελίες που θα έχουμε και δεν θα προχωρήσουν μαζικές παραγγελίες δεδομένων των συνθηκών» αναφέρει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων νομού Ηρακλείου κ. Λυκούργος Σαμόλης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι τελικές τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης θα διαμορφωθούν σήμερα με βάση τις διεθνείς τιμές της αγοράς και την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου.