Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2023 και πιο συγκεκριμένα να διαμορφωθεί στα 102,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (mb/d), αυξημένη κατά 2,2 mb/d , σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την αγορά πετρελαίου (IEA Oil Market Report).
Ωστόσο, οι επίμονοι αντίθετοι «άνεμοι» σε μακροοικονομικό επίπεδο, που σηματοδοτούν μια βαθύτερη ύφεση στον τομέα της μεταποίησης, οδήγησαν τον Οργανισμό σε αναθεώρηση της εκτίμησης του για την ανάπτυξη στο 2023, σε επίπεδα χαμηλότερα και για πρώτη φορά φέτος, κατά 220 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως (kb/d). Σημαντικά αυξημένη προβλέπεται να είναι η χρήση πετροχημικών, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας ανόδου, ενώ η κατανάλωση στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ παραμένει αναιμική. Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε 1,1 mb/d το 2024.
Παγκόσμια προσφορά πετρελαίου
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 480 kb/d και διαμορφώθηκε στα 101,8 mb/d τον Ιούνιο, αλλά πρόκειται να μειωθεί απότομα αυτόν τον μήνα καθώς η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί μια απότομη εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 mb/d. Για το 2023, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,6 mb/d στα 101,5 mb/d, καθώς οι χώρες παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ+ επεκτείνουν την παραγωγή τους κατά 1,9 mb/d. Το 2024, η παγκόσμια προσφορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 mb/d, ωθώντας σε νέο ρεκόρ 102,8 mb/d, με το σύνολο της αύξησης να οφείλεται σε χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+.
Όσον αφορά στις εκτιμήσεις διακίνησης αργού μέσω διυλιστηρίων για το 2023 και το 2024, οι ποσότητες έχουν αυξηθεί κατά 130 kb/d και 90 kb/d, αντίστοιχα, σε 82,5 mb/d και 83,5 mb/d. Η αναθεώρηση βασίζεται στις υψηλότερες ποσότητες ρωσικού αργού και η έναρξη λειτουργίας νέων μονάδων διύλισης. Τα περιθώρια διύλισης παραμένουν σημαντικά, με πολύ ισχυρές μειώσεις στη βενζίνη στη λεκάνη του Ατλαντικού και ραγδαία κέρδη σε ντίζελ, καύσιμα αεριωθουμένων και μαζούτ.