Γιώργος Παυλάκης
ο γιατρός-ερευνητής Γ. Παυλάκης

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία αλλά  με τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, XBB.1.5, στην οποία έχει αποδοθεί ο όρος «Κράκεν», τοποθετήθηκε ο ιατρός – ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ειδικότερα, ο γιατρός αναφέρθηκε στην έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και τόνισε πως «η μετάλλαξη «Κράκεν» είναι αυτή που ευθύνεται κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς είναι πιο μεταδοτική από όλα τα στελέχη του ιού που γνωρίζαμε μέχρι τώρα σε ένα ποσοστό περίπου 20%».

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε τη μετάλλαξη «Κράκεν» πιο ανώδυνη και προέβλεψε ότι και νοσηλείες θα προκαλέσει, αλλά και θανάτους. «Ο ιός αλλάζει περιτύλιγμα κάθε λίγο, είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου», τόνισε ο κ. Παυλάκης, υπεραμυνόμενος της χρησιμότητας των εμβολίων τα οποία δεν αποτρέπουν την νόσηση, αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «μετριάζουν τις καταστροφές που προκαλεί ο ιός στο σώμα».

Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, ότι θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική και πάλι η χρήση της μάσκας και εκτίμησε ότι τα μισά περίπου περιστατικά, όχι μόνο με τον κοροναϊό αλλά και τις άλλες ιώσεις θα είχαν αποφευχθεί αν τα παιδιά φορούσαν μάσκες στο σχολείο.