Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, δηλώνουν ότι δεν έπεσαν και από τα σύννεφα. Οι δύσκολες σχέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Νίκο Ανδρουλάκη έγιναν ανύπαρκτες μετά την αποτυχία του πρώτου να εκλεγεί βουλευτής. Γεγονός που μάλλον προκάλεσε ανακούφιση στους συνεργάτες του νέου αρχηγού.
Ως προς το “μετά” δεν είναι πολλά τα σενάρια. Αυτό που θα “επιθυμούσαν” στο ΠΑΣΟΚ είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος να αποδεχθεί μία πρόταση από την κυβέρνηση. Εκτιμούν ότι έτσι θα δικαιωθεί η ψυχρότητα που υπήρχε στις σχέσεις τους μαζί του.
Οι κακές γλώσσες στο κόμμα μιλούν για… φλερτ με τη Δεξιά και αναφέρουν ως “στοιχείο” την επίσκεψη στον ΆδωνηΓεωργιάδη.
Όμως, υπάρχει και το ενδεχόμενο ο Ανδρέας Λοβέρδος απλώς να περιμένει. Άλλωστε η αριστερή πτέρυγα του πολιτικού συστήματος είναι σε κινητικότητα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον χώρο δεν υπάρχει, δεδομένου ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζί φτάνουν δεν φτάνουν στο 30%. Άρα, η παράταξη είναι σε αναζήτηση ηγετικής φυσιογνωμίας.
Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον παίξει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και εστιάζουν τις προσπάθειές τους στον στόχο να είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωκελογές του 2024.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος διαφωνεί μαζί τους. Βγήκε στα πιτ-στοπ και για την ώρα κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το επόμενο βήμα του στην πολιτική.
Από εκεί και πέρα όμως, πέραν των δύο “στρατοπέδων”, στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, καθώς λογικά θα έπρεπε τώρα το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει και όχι να χάνει στελέχη.
Η ενότητα του χώρου παραμένει ζητούμενο και για αυτό έμπειρα στελέχη επισημαίνουν την ανάγκη συγκρότησης ενιαίου πολιτικού κέντρου, το οποίο θα κατευθύνει τις “επιχειρήσεις” στη Βουλή, αλλά και στο “πεδίο” ενόψει της μάχης των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου.
Οι σταθμοί της ρήξης
Εκεί που φάνηκε καθαρά το μεταξύ τους χάσμα, ήταν όταν ένα σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου για την προεκλογική στρατηγική Ανδρουλάκη αλλά και το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, άλλο πρόσωπο για πρωθυπουργός» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, όχι όμως και τη διαγραφή του.
«Όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα», είχε πει τότε ο κ. Λοβέρδος καλώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατονομάσει πριν τις εκλογές ποιον θέλει για πρωθυπουργό, προκειμένου να γνωρίζει ο ψηφοφόρος τι θα προκύψει σε ενδεχόμενη κυβερνητική σύμπραξη. Η διαρροή της Χ. Τρικούπη -μόλις 18 λέξεων- ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον κ. Λοβέρδο ότι το σχόλιό του δείχνει ταύτιση με κυβερνητικά στελέχη. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», σημείωναν χαρακτηριστικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ταυτίζοντας τις απόψεις του με αυτές του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.
Στη συνέχεια και λόγω της προεκλογικής περιόδου σε εξέλιξη έπεσαν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος εστίασε στην εκστρατεία στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με στόχο την επανεκλογή του. Ο κ. Λοβέρδος δεν εξελέγη, ούτε στον πρώτο, ούτε στον δεύτερο γύρο -εκλέχτηκε η Μιλένα Αποστολάκη. Επέλεξε να κρατήσει κάποιες μέρες απόσταση από την κάλπη για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του. Στο ενδιάμεσο ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και επισκέφτηκε τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα της εργασίας.
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη προσπαθώντας να αποφύγουν τις επισημάνσεις σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής υποστήριζαν με δηκτικό ύφος ότι ο κ. Ανδρουλάκης ενημερώθηκε για το θέμα από ΜΜΕ. Άλλα στελέχη πάντως συμπλήρωναν ότι η ρήξη είχε συμβεί καιρό πριν κι ότι ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κορυφαίο στέλεχος με απήχηση στο κεντρώο ακροατήριο «οδεύει προφανώς προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη».