Υπερψηφίστηκε από 158 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 ενώ καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Τα έξοδα Προεδρίας της Δημοκρατίας υπερψήφισαν 266 βουλευτές ενώ 34 καταψήφισαν. Τα έξοδα των περισσότερων υπουργείων υπερψηφίστηκαν από τους 158 βουλευτές της ΝΔ με τους υπόλοιπους να δηλώνουν «κατά». Οι διαφοροποιήσεις αφορούν τα έξοδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έλαβαν 159 θετικές ψήφους.
Επίσης τα έξοδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έλαβαν 189 «υπερ» από τους 190 των ΚΟ ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης ενώ 95 δήλωσαν “παρών” από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συζήτησης μίλησαν 234 βουλευτές, 37 μέλη της κυβέρνησης ενώ η συζήτηση διήρκεσε 60 ώρες.
Τις επιλογές της κυβέρνησής του σε όλα τα θέματα της πολιτικής ατζέντας υπερασπίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, εξαπολύοντας, παράλληλα, επίθεση στην αντιπολίτευση επειδή του… άσκησε κριτική.
Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε την πεπατημένη της επιπλέον παροχολογίας ανακοινώνοντας νέα μέτρα για τους επαγγελματίες που δεν θα εργαστούν στις γιορτές.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, εκείνες που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους στις γιορτές (λιανεμπόριο και εστίαση) μειώνεται το ενοίκιο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%.
Παράλληλα, μιλώντας για την επιστρεπτέα προκαταβολή δήλωσε ότι αυτή παραμένει με κατώτατο όρο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, ακόμη το γνωστό αφήγημα περί πληθώρας επενδύσεων κάνοντας ονομαστική αναφορά στις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν Microsoft και Pfizer, ενώ ανέφερε ότι σήμερα θα υπάρξει μια σημαντική ανακοίνωση ξένης εταιρείας για επένδυση στον χώρο της ηλεκτροκίνησης.
Μίλησε, ακόμη και για τα γαλλικά Rafale ανακοινώνοντας ότι σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία για παραλαβή 18 μαχητικών αεροσκαφών.
«Ποτέ άλλοτε ένα τόσο σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει εκτελεστεί τόσο σύντομα κι αποτελεσματικά», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι θα προχωρήσει η προμήθεια φρεγατών, drones, η αναβάθμιση των F16, η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος 5ετίας» υποστήριξε.
Μιλώντας για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «παρά την εγγενή αβεβαιότητα της εποχής είναι ένα ακόμη τολμηρό βήμα για τον μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας. Αυτή η χρόνια εκκρεμότητα μετατρέπεται σε επίκαιρη αναγκαιότητα. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα σαφές μοντέλο που θα αξιοποιήσει τις δυνάμεις της έναν νέο πλούτο που θα κατανεμηθεί ισότιμα σε όλους»
«Η μείωση των ανισοτήτων είναι κεντρική επιλογή αυτής της παράτασης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει «είναι μια δυναμική εξίσωση, η εκτέλεσή του συναρτάται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης, ενώ ο αναπτυξιακός προσδιορισμό εξαρτάται από την έξοδο από αυτή. Αποτελεί μέρος της ευέλικτης πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση μέχρι τώρα. Χωρίς τις πρωτοβουλίες του 2020 το 2021 θα είχε ξεκινήσει με πολύ βαθύτερη ύφεση και με λιγότερες θέσεις εργασίας».
Ο πρωθυπουργός αρίθμησε μια σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησής του την εποχή της πανδημίας κάνοντας λόγο για τρεις βασικές προτεραιότητες: τη θωράκιση του ΕΣ, τη φροντίδα εργαζομένων και ανέργων και τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας πως όλα αυτά έγιναν χωρίς κανέναν νέο φόρο.
Παραδέχθηκε ότι υπήρξε μείωση εισοδήματος, αλλά άμεσα επέστρεψε στο γνωστό αφήγημα περί προτεραιότητας στην διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην επιστροφή των αναδρομικών προς συνταξιούχους.
Κλιμακώνοντας την επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε «αυτό που διαπιστώνεται ακόμη και στις Βρυξέλλες αμφισβητείται εδώ είτε από κάποιους κοντόφθαλμους είτε κακοπροαίρετους. Και για τις χαμένες θέσεις εργασίας δεν λέτε την αλήθεια. Η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα στις πέντε χώρες με τις λιγότερες απώλειες σε θέσεις εργασίας. Είμαστε ένα από τα ελάχιστα κράτη που η ανεργία είναι μικρότερη τον Σεπτέμβρη του 2020 σε σχέση με τον Σεπτέμβρη του 2019».
Ανεπίτρεπτη ανευθυνότητα στα εθνικά θέματα
Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απαντήσει και στην κριτική για το φιάσκο της Συνόδου Κορυφής κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για ανευθυνότητα.
Υποστήριξε ότι «οι αποφάσεις που αποτυπώνονται στα συμπεράσματα είναι σαφέστερες από ποτέ και υπέρ των δικαίων Ελλάδας και Κύπρου», όμως έσπευσε να πει ότι στις Συνόδους Κορυφής «δεν επικρατούν ποτέ οι εθνικές επιλογές με τρόπο απόλυτο, αλλά η κοινή συνισταμένη των προτεραιοτήτων του συνόλου των κρατών για αυτό και η ευρωπαϊκή πολιτική διαμορφώνεται με αργούς ρυθμούς».
«Η πίεση προς την Τουρκία σταδιακά αυξάνει. Χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή σημαντικών κυρώσεων κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Χαιρετίζουμε ως μέλος του ΝΑΤΟ αυτή την απόφαση. Δεν διέφυγε της προσοχής του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι όλο και πιο απομονωμένη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, το έχω πει τουλάχιστον δέκα φορές. Κεντρικός σκοπός είναι να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας, να πέσουν οι τόνοι, η απειλή κυρώσεων είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία, με τα δικά της βήματα σε μια αλλαγή συμπεριφοράς».