Παράνομα και νόμιμα airbnb ρίχνουν τις πληρότητες στα ξενοδοχεία – video

Μια πρώτη αποτίμηση της τουριστικής σεζόν, μέχρι σήμερα, έκανε με δηλώσεις του ο Νίκος Χαλκιαδάκης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου.

 

Ο κ. Χαλκιαδάκης διευκρίνισε ότι το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν, ωστόσο έκανε λόγο για μια καλή σεζόν. Όπως είπε παρουσιάστηκε μια αύξηση της τάξεως του 5 με 6% στα αεροδρόμια και του Ηρακλείου και των Χανίων. 

Σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία, αυτά παρουσίασαν μείωση από 4 έως 7% ανάλογα βέβαια με την περιοχή και τα αστέρια. 

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, ο κόσμος έχει διασπαστεί πολύ στα Airbnb και μάλιστα εκτός από την αύξηση των νόμιμων κλινών AirBnB διαπιστώνεται μια μεγάλη αύξηση και στις παράνομες κλίνες

Όπως εξήγησε ο κ. Χαλκιαδάκης υπάρχουν πάρα πολλοί ξένοι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν σε φίλους, συγγενείς τα καταλύματα τους και τα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν σε αυτούς χωρίς καν το κράτος να παίρνει κάτι από αυτά. 

Μια καινούργια εξέλιξη είχαμε επίσης στο από ποιες χώρες έρχονται κατά κύριο λόγο οι τουρίστες. Η πρώτη τριάδα παραμένει ίδια, δηλαδή είναι οι εξής χώρες: Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία. Αυτή που μπήκε “σφήνα” στην πεντάδα φέτος είναι η Πολωνία, “ρίχνοντας” την Ολλανδία εκτός πεντάδας. 

Επίσης διαπιστώθηκε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπήρξε τεράστια αύξηση στους Ιταλούς τουρίστες.  

Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Χαλκιαδάκης τόνισε ότι δεν επηρέασε καθόλου την τουριστική κίνηση το μεταναστευτικό

Η διαπίστωση που υπάρχει ειδικά την φετινή χρονιά ότι ο κόσμος δεν ξοδεύει πολύ εκτός ξενοδοχείων, επιβεβαιώνεται και από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων. Ο κ. Χαλκιαδάκης απέδωσε το γεγονός και στο ότι λείπουν οι Ρώσοι τουρίστες από την αγορά, οι οποίοι συνήθιζαν να αφήνουν αρκετά χρήματα στην αγορά.