«Μας ασκείτε κριτική για το ότι προστατέψαμε την ανθρώπινη ζωή; Δεν μπορώ να το αντιληφθώ», είπε χθες ο πρωθυπουργός
«Μας ασκείτε κριτική για το ότι προστατέψαμε

Οι ευθύνες για τις πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα γης σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο θα αποδοθούν στην ώρα τους, είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως οι πρόωρες εκλογές είναι μη επιλογή.

«Η τακτική μας απέδωσε – Δεν χάθηκαν ζωές»

«Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος ήταν η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία των περιορισμών, των κρίσιμων δομών του κράτους και του φυσικού περιβάλλοντος. (…) Το 112, η ουσιαστικά επανίδρυση της Πολιτικής Προστασίας και η διεθνής πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσαν. Απέδωσε και η στρατηγική μας να προστατέψουμε τους οικισμούς, που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν .Ίσως έχουμε κατεστραμμένα σπίτια αλλά κανέναν πλήρως κατεστραμμένο οικισμό», είπε.

«Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την προσωπική μου επιλογή, το περιβάλλον να προταχθεί ως πολιτικός στόχος προτεραιότητας. Η απολιγνιτοποίηση και η ενεργειακή μετάβαση. Το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ μας δίνει πρωτοφανή χρηματοδοτικά εργαλεία για να αναπροσανατολίσουμε ενεργειακά την οικονομία μας. Θα ψηφίσουμε τους επόμενους μήνες τον πρώτο κλιματικό νόμο», τόνισε και επεσήμανε πως όλες οι χώρες της μεσογείου είναι στην ίδια μοίρα.

«Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε και θα ξαναχτίσουμε δίπλα στους πολίτες, ό,τι γκρέμισαν οι φωτιές. Τα δάση μας θα ξαναγεννηθούν, οι περιουσίες μας θα αποκατασταθούν και η απάντηση στην οργή των συμπολιτών μας είναι ότι αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάναμε. Από το Μάτι και το σεισμό στη Σάμο».

Για την ανοικοδόμηση της Εύβοιας

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το πακέτο στήριξης για την Εύβοια θα είναι «ενδεδειγμένο» σε μέγεθος. Σημείωσε πως «γνωρίζω καλά τον κ. Μπένο, θα συναντηθώ μαζί του την επόμενη Τετάρτη για να βάλουμε μπρος τη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής. Μπορεί να σημαίνει πολλά έργα υποδομής. Θα μας απασχολήσει ο τρόπος απασχόλησης των ανθρώπων που ζούσαν από το δάσος της περιοχής. Πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους για τον τρόπο απασχόλησής τους, ίσως μέσα στο δάσος, γιατί έχουμε δουλειές να κάνουμε μέσα στο δάσος». Έκανε λόγο για επανασχεδιασμό του τουριστικού μοντέλου της Εύβοιας.

«Χυδαία η σπέκουλα για τις εκκενώσεις»

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στη κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση για τις εκκενώσεις, έκανε λόγο για χυδαία σπέκουλα. «Δυσκολεύουμε να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές στο παρελθόν», είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως άλλες χώρες δεν έχουν τέτοιο μηχανισμό σαν και του 112 και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία. «Μας ασκείτε κριτική για το ότι προστατέψαμε την ανθρώπινη ζωή; Δεν μπορώ να το αντιληφθώ». Τόνισε πως αποτελεί συλλογική κατάκτηση το γεγονός ότι η χώρα απέκτησε κουλτούρα εκκενώσεων.

«Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, σώθηκαν αμέτρητα σπίτια, αμέτρητες επιχειρήσεις. Πόσα ελικόπτερα είδατε να κάνουν στοχευμένες ρίψεις;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε πως για την Αττική, τα καμένα σπίτια δεν είναι τόσο πολλά σε σχέση με την έκταση της πυρκαγιάς.

Τόνισε ότι  «τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. (…) Στην ερώτηση “που είναι τα εναέρια μέσα” η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να σώσουν τα βασιλικά κτήματα του Τατοΐου.

«Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα»

Σε μια έμμεση αναφορά στη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα. Το επιτελικό κράτος, συντονίζει, ορίζει προτεραιότητες, επιβλέπει. Έχει πετύχει πάρα πολλά τους τελευταίους αυτούς μήνες. Από τη διεκδίκηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, εως την επιτελική οργάνωση της επιχείρησης Ελευθερία. Το θεωρώ απολύτως απαραίτητη δομή. Δεν μπορούμε να ακυρώσουμε αυτά που έγιναν 25 μήνες. Αυτό που παραλάβαμε δεν ήταν ούτε επιτελικό, και συχνά ούτε κράτος».

Ο κ. Μητσοτάκης αντέκρουσε και την κριτική που ασκήθηκε για τα περί καθυστέρησης στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας: «Το αίτημα κατατέθηκε εντός ωρών», είπε.

«Σύμμαχος οι ανεμογεννήτριες»

Για τις συζητήσεις περί επενδύσεων στο Τατόι και τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια, ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για μία ανυπόστατη συζήτηση. Το Σύνταγμα προβλέπει οι καμένες περιοχές να κρίνονται αναδασωτέες. Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να γίνουν μέσα στα δάση. Θα κάνουμε τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο».

«Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί σε αυτή την προσπάθεια, είναι σύμμαχοι. Δεν μου κάνει εντύπωση ότι συναντήθηκαν διάφορα υπόγεια ρεύματα. Οι αντιεμβολιαστές είπαν ότι κάψαμε εκτάσεις για να βάλουμε ανεμογεννήτριες. Το αντίθετο συμβαίνει».

«Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει αν υπάρχει σχέδιο εμπρησμού»

Τοποθετούμενος επί της εισαγγελικής έρευνας για τις αιτίες των πυρκαγιών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «εάν υπάρχει σχέδιο εμπρησμών, θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη. Είναι βέβαιο ότι αρκετές πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών. Δεν ξέρουμε εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. (…) Το γεγονός όμως ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των όποιων εμπρησμών, πολύ πιο εύκολο».

«Μετατρέψαμε την Πολιτική Προστασία σε ισχυρή κρατική οντότητα»

Ο πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε πως ο συντονισμός της υλοποίησης των μέτρων, δράσεων και παρεμβάσεων στήριξης και αποκατάστασης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των περιοχών που επλήγησαν θα ανατεθεί στον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. Σημείωσε πως η κυβέρνηση θα δρομολογήσει αντιπλημμυρικά έργα άμεσα, αλλά τόνισε πως «αυτό που προέχει είναι να μπούμε μέσα στα δάση και να κάνουμε άμεσες παρεμβάσεις».

«Σχεδιάζουμε ομάδα δασικών επιχειρήσεων»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα ιδρυθεί νέα μονάδα δασοπυρόσβεσης, με το όνομα ΕΜΟΔΕ. «Σχεδιάζουμε μια ομάδα δασικών επιχειρήσεων. Στην ουσία θα είναι παλιοί πυροσβέστες και θα κάνουμε και προσλήψεις. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπαίνουν μέσα στο δάσος και να τις σβήνουν πριν φτάσουν οι φωτιές στο οδικό δίκτυο», είπε και σημείωσε πως ο ορίζοντας υλοποίησης της νέας αυτής μονάδας είναι εντός του 2022.

«Ουδέν σχόλιον» για τα περί ανασχηματισμού

Σε ερώτηση για τα σενάρια ανασχηματισμού που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, στην επαύριο των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μου κάνετε μια ερώτηση που γνωρίζετε ότι δεν μπορώ να απαντήσω».