Η επιτροπή του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει
Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή για την σταδιακή άρση των μέτρων

Ενώ ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε μία από τις χειρότερες περιόδους αναφορικά με την έξαρση του ιού, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει την την Παρασκευή άρση ορισμένων περιορισμών, αφού διαπιστώνει ότι ούτε οι πολίτες, ούτε και η οικονομία μπορούν να αντέξουν άλλο.

Είναι δεδομένο ότι τόσο οι νοσηλείες στα νοσοκομεία όσο και οι διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των ιικών φορτίων στα λύματα ακολουθεί γεωμετρική πρόοδο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμα χειρότερο.

Όμως τόσο οι λοιμωξιολόγοι, όσο και η κυβέρνηση, εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει ένας νέος  οδικός χάρτης, με συγκεκριμένες οδηγίες επαναλειτουργίας της αγοράς, τα προβλήματα που θα ακολουθήσουν ενδέχεται να είναι μεγαλύτερα για τη χώρα, ακόμα και από αυτά της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό, η επιτροπή του Υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει μεθαύριο, Παρασκευή, προκειμένου να επανεκτιμήσει τα μέτρα που ισχύουν ως τώρα, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στόχος της συνεδρίασης είναι να δοθούν κάποια περισσότερο ειδικά χρονοδιαγράμματα για σταδιακή άρση μέτρων, στο σημείο βέβαια που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν.

Η επιτροπή θα λάβει υπόψη της τόσο την κούραση των πολιτών από το διαρκές lockdown, όσο όμως και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Τέτοιου είδους εισηγήσεις βέβαια, η κυβέρνηση είχε λάβει κατ’ επανάληψη, κυρίως από τους επαγγελματικούς κλάδους, ωστόσο δεν είχε μπει στη λογική τροποποιήσεων.

Όσο περνά ο καιρός όμως και με δεδομένη τη διαπίστωση ότι τα μέτρα είναι αδύνατο να εφαρμοστούν από μια ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη κοινωνία, απαιτείται μια νέα προσέγγιση επί του θέματος.

Τώρα φαίνεται ότι η σταδιακή άρση των μέτρων αποτελεί μονόδρομο, αφού η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει με κλειστά όλα τα σχολεία και μηδενική σχεδόν παραγωγική δραστηριότητα.

Η επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση, ότι οι συνέπειες για την οικονομία πλέον είναι ασφυκτικές κι απέχουν ελάχιστα από το να γίνουν ολέθριες. Την ίδια στιγμή, υπάρχει η ελπίδα πως με την έναρξη μαζικότερων εμβολιασμών από τον Απρίλιο θα μπορέσουν να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη χώρα.

Οι ημερομηνίες για άρση του lockdown

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση εξετάζει τρεις κομβικές ημερομηνίες για την σταδιακή άρση του lockdown.  Κατ’ αρχάς, με βάση τις σκέψεις που υπάρχουν, την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου αναμένεται πιθανότατα να ανοίξουν λιανεμπόριο και κομμωτήρια.

Στο σενάριο αυτό, εννοείται πως για τα κομμωτήρια θα εφαρμόζεται η αυστηρή λειτουργία μόνο με ραντεβού και τα γνωστά πλέον περιοριστικά μέτρα. Αναφορικά με το λιανεμπόριο, το άνοιγμα του για τις 22 Μαρτίου εξετάζεται με τη μορφή του Click Away.

Δεύτερη κομβική ημερομηνία θεωρείται η 29η Μαρτίου, για την οποία υπάρχουν εισηγήσεις να πραγματοποιηθεί η χαλάρωση στη λειτουργία του λιανεμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να ενεργοποιήσει το μοναδικό ημερήσιο μήνυμα στο 13032 διάρκειας τριών ωρών, καθώς και μια σειρά από νέα περιοριστικά μέτρα εξάπλωσης του κοροναϊού.

Από τις αρχές Απριλίου εξετάζει η κυβέρνηση το πιθανό νέο άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο θεωρείται ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διερεύνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα πριν προχωρήσει οποιαδήποτε απόφαση.

Στο όλο πλαίσιο φαίνεται πως δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη συζήτηση για την εστίαση και τη διασκέδαση, η οποία όπως όλα δείχνουν θα ανοίξει … τελευταία. Ακριβής ημερομηνία δεν έχει δοθεί για το άνοιγμα εστιατορίων, καφέ και μπαρ και φαίνεται πως είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει έστω και μια μερική πρόβλεψη για τον συγκεκριμένο τομέα.

«Σπιτικά» rapid test

Στον όλο σχεδιασμό της κυβέρνησης αναφορικά με τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού, υπάρχει και η ραγδαία αύξηση των rapid test όχι μόνο στοχευμένα σε συγκεκριμένες ομάδες, αλλά και ατομικά. Για να γίνει κάτι τέτοιο βέβαια, προϋπόθεση είναι η μείωση του κόστους των τεστ, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό της Αυστρίας.  Σε αυτή τη λογική, ένας πολίτης προτού βγει για αγορές, θα μπορεί να κάνει ένα τεστ κόστους 2 – 3 ευρώ στο σπίτι και στη συνέχεια να βγαίνει από αυτό.

Εκτός από τα… οικιακά rapid test, οι εισηγήσεις που δέχεται η κυβέρνηση είναι για μαζικά τεστ τόσο σε χώρους μαζικής συνάθροισης ατόμων, όπως είναι βιομηχανίες ή πλατείες με σκοπό σε καθημερινή βάση να γίνονται πάνω από 150.000 τεστ.