Με καθυστέρηση, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε τη μία ώρα, δόθηκαν χθες τα θέματα στους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.
Το πρόβλημα ήταν τεχνικής φύσης και εμφανίστηκε σε εξεταστικά κέντρα όλης της χώρας και στην Κρήτη.
Κατά τα άλλα, όλα κύλησαν ομαλά χθες, δεύτερη μέρα των εξετάσεων στα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), των Μαθηματικών (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και της Βιολογίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).
Προβλήματα λόγω απεργίας δεν υπήρξαν ενώ σε επίπεδο νησιού δεν είχαμε καμία απουσία λόγω κοροναϊού.
Σήμερα, στα εξεταστικά κέντρα επιστρέφουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που εξετάζονται στα Μαθηματικά. Αύριο, Παρασκευή, σειρά έχουν και πάλι τα Γενικά Λύκεια με τα μαθήματα της Κοινωνιολογίας, της Χημείας και της Πληροφορικής.
Με απαιτήσεις τα Αρχαία
Η κ. Έφη Ακουμιανάκη, από το φροντιστήριο ΛΟΓαριθμΟΣ, αναφέρει πως «τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών Προσανατολισμού χαρακτηρίζονται ποιοτικά και απαιτητικά, καλύπτουν ευρύ φάσμα της ύλης και απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους.
Είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας με ουσιαστικές ερωτήσεις. Το Διδαγμένο Κείμενο προέρχεται από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα και συγκεκριμένα την 6 διδακτική ενότητα.
Από αυτήν την άποψη ήταν ένα από τα πλέον αναμενόμενα προς εξέταση κείμενα και δεν πρέπει κανένας υποψήφιος να αιφνιδιάστηκε από τη συγκεκριμένη επιλογή της επιτροπής εξετάσεων. Οι Ετυμολογικές ερωτήσεις (αντιστοίχιση) στο α΄ υποερώτημα ήταν σαφείς και σχετικά εύκολες, ενώ στο β΄ υποερώτημα υπήρχε και η πρωτοτυπία του σχηματισμού φράσεων από λέξεις του κειμένου.
Οι ερμηνευτικές ερωτήσεις μπορούν να χαρακτηρισθούν αναμενόμενες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Τέλος η σύγκριση του παράλληλου κειμένου από το Γοργία του Πλάτωνα με το κείμενο αναφοράς χαρακτηρίζεται εύκολη.
Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από τον Ξενοφώντα και το έργο του Απολογία Σωκράτους. Η νοηματική ερώτηση είναι εύστοχα διατυπωμένη με προφανή απάντηση. Η μετάφραση είναι μέτριας δυσκολίας και η γραμματική χαρακτηρίζεται βατή. Οι ερωτήσεις του συντακτικού περιορίστηκαν σε αναγνώριση λέξεων, ενώ απαιτούσαν ικανοποιητικό βαθμό γνώσης του συντακτικού».
Η κ. Γεωργία Βουβάκη, από το φροντιστήριο ΞΥΣΤΡΑ, επισημαίνει «τα φετινά θέματα στα Αρχαία ελληνικά είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας εκτός από κάποια ερωτήματα της γραμματικής που απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Το διδαγμένο κείμενο προέρχεται από το έργο του Πλάτωνα Πρωταγόρας που αναφέρεται στην ανάπτυξη της πολιτικής κοινωνίας μέσω των δώρων του Δία, της αιδούς και της δίκης. Τα «δώρα» του Δία, η αιδώς και η δίκη, ανήκουν στην ηθική περιοχή του ανθρώπου και διέπουν την κοινωνική συμπεριφορά του, προκειμένου να μην παρεκτρέπεται σε πράξεις άδικες και εξοντωτικές για τον συνάνθρωπο του.
Οι ερωτήσεις κατανόησης προϋποθέτουν απαραιτήτως καλή γνώση των σχολίων του σχολικού εγχειριδίου (οδηγίες ΚΕΕ) και ουσιαστική προσέγγιση του κειμένου. Επιπλέον, η ουσιαστική κατανόηση της σημασίας των δύο δώρων αλλά και χρήση των γλωσσικών επιλογών του συγγραφέα, ήταν απαραίτητες για την επιτυχή ολοκλήρωση των ερμηνευτικών ασκήσεων. Οι λεξιλογικές ασκήσεις και η άσκηση της εισαγωγής δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολία.
Το παράλληλο κείμενο προέρχεται από κείμενα του Πλάτωνα και αναφέρεται στην άποψη του Καλλικλή για την αδικία. Οι μαθητές χρειαζόταν να κατανοήσουν την ανάγκη του νόμου για την συλλογική ευτυχία, που προβάλλει ο Πρωταγόρας και να την αντιπαραθέσουν με τη θεώρηση περί φυσικού δικαίου, που αναφερόταν στο παράλληλο κείμενο.
Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από τον Ξενοφώντα, Απολογία Σωκράτους και είναι αρκετά προσεγγίσιμο νοηματικά, με εύληπτη παρατήρηση κατανόησης. Η μετάφραση είναι μέτριας δυσκολίας. Οι ερωτήσεις του συντακτικού περιορίστηκαν σε αναγνώριση λέξεων, όρων και σε αναγνώριση και μετατροπή υποθετικού λόγου, ενώ οι γραμματικές απαιτούσαν την προσοχή ενός καλά προετοιμασμένου μαθητή».
Για προετοιμασμένους τα μαθηματικά
Ο κ. Γιώργος Μανδαλάκης, από τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, αναφέρει πως «τα θέματα ήταν ποιοτικότερα από τα περσινά. Κάλυπταν μεγαλύτερο μέρος της ύλης και απευθύνονταν σε σοβαρά προετοιμασμένους υποψηφίους.
Για μια ακόμα χρονιά γίνεται φανερό ότι δεν αρκούν οι γνώσεις που αποκτούν οι μαθητές στην Γ’ λυκείου αλλά απαιτούνται γνώσεις και από την Α’ και τη Β’ λυκείου.
Πιστεύω ότι οι βαθμολογίες των υποψηφίων δεν θα διαφέρουν σημαντικά από τις περσινές, με εξαίρεση ίσως τις πολύ υψηλές βαθμολογίες.
Το επίπεδο κάποιων θεμάτων φαίνεται ότι ήταν τέτοιο, που στόχο είχε να περιορίσει τις πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ανεξάρτητα από το αν τελικά αυτό θα επιτευχθεί.
Καλή τύχη και καλή συνέχεια σε όλα τα παιδιά»
Ο κ. Κώστας Τζανιδάκης, μαθηματικός από το ΘΕΤΙΚΟ Φροντιστήριο, αναφέρει «ισορροπημένη εξέταση σε όλο το εύρος της ύλης χωρίς πολύπλοκες πράξεις και υπολογισμούς. ]
Ο αριθμός των ερωτημάτων είναι ο ίδιος με πέρυσι. Ο χρόνος επαρκεί με την προϋπόθεση να έχεις καλή στρατηγική και ηρεμία.
Πιο αναλυτικά:
Θέμα Α θεωρίας πολύ βασικό, … χωρίς πρόβλημα και μάλιστα χωρίς Θ.Ι.Α. (θεωρητικό ισχυρισμό αντιπαράδειγμα) που είχε πέρυσι.
Θέμα Β Μελέτη συνάρτησης που εξετάζει όλη την ύλη από τη σύνθεση συναρτήσεων στο Β1 έως κυρτότητα και ασύμπτωτες.
Θέμα Γ Σχετικά απλό και σαφώς ευκολότερο από το περσινό που είχε ρυθμό μεταβολής, ο οποίος δυσκολεύει περισσότερο τα παιδιά. Απαιτούσε προσοχή, αυτοπεποίθηση και απλές βασικές γνώσεις τριγωνομετρίας Β΄ Λυκείου και τριωνύμου από Α΄ Λυκείου.
Θέμα Δ Καθιερωμένο να απαιτεί
- Συνδυαστική ικανότητα
- Καθαρό μυαλό κυρίως για τις κρίσιμες παραγωγίσεις
- Κατά νου πάντα το πρωθύστερο
- Ευχέρεια στις λογαριθμικές και εκθετικές ιδιότητες (Β΄ Λυκείου)
- Στο Δ4 «κερασάκι στην τούρτα» η άσκηση 5Β σχολ. βιβλίου σελ. 152 με απαιτήσεις για 2 περιπτώσεις … φ παραγωγίσιμη …, αν όχι … σε κάθε περίπτωση x0 κρίσιμο σημείο της φ.
Είμαι σίγουρος ότι οι μαθητές μας θα έχουν ένα καλό «σκορ» και θα είναι ευχαριστημένοι αφού, παρά τα προβλήματα «εγκλεισμού», έχουν δουλέψει με συνέπεια.
Καλή συνέχεια… στο τέλος ο απολογισμός».
Οι κ.κ. Αγγελική Μαντζοπούλου και Σταύρος Χανιωτάκης, από το Φροντιστήρι Επιστημών, αναφέρουν «η επιτροπή θεμάτων αντιλαμβανόμενη τις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής χρονιάς επέλεξε θέματα τα οποία ήταν βατά με διαβαθμισμένη δυσκολία και βασίστηκαν στο σχολικό βιβλίο.
Τα θέματα εξετάζουν μεγάλο ποσοστό της ύλης του μαθήματος απαιτώντας καλές πράξεις από τους υποψηφίους.
Στα θέματα απαιτήθηκαν γνώσεις από προηγούμενες τάξεις του Λυκείου.
Υπήρξε σαφής κλιμάκωση της δυσκολίας των θεμάτων, ώστε να υπάρξει διάκριση του μετρίου μαθητή από τον καλό και του καλού από τον άριστο. Ειδικά στα υποερωτήματα Δ3 και Δ4».
Χρονοβόρες οι απαντήσεις στη Βιολογία
Η κ. Μάνια Χανιωτάκη, βιολόγος από το Ορόσημο, αναφέρει πως «τα θέματα της Βιολογίας ήταν βατά, με κάποια σημεία που έπρεπε να προσέξουν οι μαθητές. Όμως οι απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν ήταν μεγάλης έκτασης και απαιτούσαν τη σωστή διαχείριση του χρόνου από την πλευρά των εξεταζομένων».
Η κ. Ειρήνη Μαθιουδάκη, βιοχημικός- Διδάκτορας Βιοχημείας, από το Φροντιστήριο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ, αναφέρει «Τα φετινά θέματα των εξετάσεων στο μάθημα της Βιολογίας προσανατολισμού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απαιτητικά, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, ο όγκος των θεμάτων ήταν μεγάλος αλλά διαχειρίσιμος από τους καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Οι υποψήφιοι χρειάστηκε να κάνουν σωστή κατανομή του χρόνου τους, ώστε να απαντήσουν με ασφάλεια σε όλα τα θέματα, καθώς χρειάζονταν και πολύ προσεκτική ανάγνωση των εκφωνήσεων, προκειμένου να μην παρερμηνευτούν τα δεδομένα και τα ζητούμενα. Τα ερωτήματα κάλυπταν όλη την έκταση της ύλης, ενώ υπήρχαν και ερωτήματα που συνδύαζαν πολλά, διαφορετικά κομμάτια του σχολικού βιβλίου».