ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εξετάσεις με... άρωμα εκλογών

Τα Λατινικά επέστρεψαν χθες για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων. Στο κάδρο μπήκαν, ακόμα, η Χημεία και η Πληροφορική, με θέματα που απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους.

Σήμερα, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάζονται σε Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνη. Αύριο, Παρασκευή, σειρά έχουν η Ιστορία, η Φυσική και η Οικονομία.

Η διαδικασία χθες στην Κρήτη κύλησε χωρίς προβλήματα.

Η κ. Καλογεράκη

Η κ. Ειρήνη Καλογεράκη, από το φροντιστήριο Ξύστρα, αναφέρει ότι οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών κλήθηκαν να εξεταστούν στο μάθημα των Λατινικών, που επανήλθε ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα μετά από δύο χρόνια.

Τα θέματα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία, δεδομένου, όμως του όγκου της εξεταστέας ύλης απαιτούν από τους μαθητές καλή γνώση και αφομοίωση των γραμματικών και των συντακτικών φαινομένων.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε αποσπάσματα από τα κείμενα 16, 36 και 45. Από αυτά ζητήθηκε η μετάφραση ολόκληρων των αποσπασμάτων 36 και 45.

Οι ερωτήσεις εισαγωγής και ετυμολογίας, που αποτελούν και το νέο μέρος της εξέτασης,  ήταν κλειστού τύπου και δεν παρουσιάζουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας.

Οι ερωτήσεις γραμματικής ακολουθούν τον τρόπο εξέτασης των προηγούμενων ετών, δεν παρουσιάζουν όμως ιδιαίτερες απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, οι γραμματικοί τύποι που εξετάστηκαν (ονόματα και ρήματα) καλύπτουν όλο το φάσμα της ύλης.

Οι παρατηρήσεις που αφορούν στο συντακτικό είναι λιγότερες συγκριτικά με αυτές προηγούμενων ετών και προϋποθέτουν βαθιά γνώση βασικών συντακτικών φαινομένων. Αυτά αφορούν στην συντακτική αναγνώριση λέξεων, την ανάλυση μετοχής, τον πλάγιο λόγο και τη συντακτική αναγνώριση μιας δευτερεύουσας πρότασης.

Καταλήγοντας,  ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος μπορεί να αγγίξει και το άριστα.

Το μάθημα των Λατινικών επανήλθε στις πανελλήνιες εξετάσεις μετά από  δυο χρόνια με επαυξημένη ύλη. Ως συνέπεια, πολλοί πίστευαν ότι η εξέταση θα  έκρυβε δυσκολίες κάτι που δεν επαληθεύτηκε. Αναλυτικότερα, τα θέματα ήταν βατά και προσιτά για την πλειοψηφία των μαθητών.

Ζητήθηκε από τους υποψηφίους η μετάφραση τριών αποσπασμάτων από τα κείμενα του σχολικού βιβλίου ( ενότητες 16, 36, 45 ). Οι καινούριες παρατηρήσεις που ζητήθηκαν, εισαγωγή και ετυμολογία, είχαν τη μορφή κλειστού τύπου, χωρίς να προκαλούν σύγχυση.

Οι ασκήσεις της γραμματικής δε δημιούργησαν προβλήματα και κάλυπταν όλο το εύρος της ύλης. Αναφορικά με τις συντακτικές παρατηρήσεις, ήταν αναμενόμενες και διατυπωμένες με σαφήνεια.

Εν κατακλείδι, η εξέταση δεν είχε δυσκολίες για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Ο τρόπος εξέτασης των γραμματικών και συντακτικών παρατηρήσεων δεν είχε διαφοροποιήσεις συγκριτικά  με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Πλατανιάς

Ο υπεύθυνος  της φιλολογικής ομάδας του Κέντρου Ιδιαιτέρων Μαθημάτων «Επιλογή», κ. Γιάννης Πλατανιάς, αναφέρει ότι το μάθημα των Λατινικών επανήλθε στις πανελλήνιες εξετάσεις μετά από  δυο χρόνια με επαυξημένη ύλη. Ως συνέπεια, πολλοί πίστευαν ότι η εξέταση θα  έκρυβε δυσκολίες κάτι που δεν επαληθεύτηκε. Αναλυτικότερα, τα θέματα ήταν βατά και προσιτά για την πλειονότητα των μαθητών.

Ζητήθηκε από τους υποψηφίους η μετάφραση τριών αποσπασμάτων από τα κείμενα του σχολικού βιβλίου (ενότητες 16, 36, 45). Οι καινούριες παρατηρήσεις που ζητήθηκαν, εισαγωγή και ετυμολογία, είχαν τη μορφή κλειστού τύπου, χωρίς να προκαλούν σύγχυση.

Οι ασκήσεις της γραμματικής δε δημιούργησαν προβλήματα και κάλυπταν όλο το εύρος της ύλης. Αναφορικά με τις συντακτικές παρατηρήσεις, ήταν αναμενόμενες και διατυπωμένες με σαφήνεια.

Εν κατακλείδι, η εξέταση δεν είχε δυσκολίες για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Ο τρόπος εξέτασης των γραμματικών και συντακτικών παρατηρήσεων δεν είχε διαφοροποιήσεις συγκριτικά  με τα προηγούμενα χρόνια.

Η κ. Μπιμπέρα
Ο κ. Πλατανιάς
Η κ. Χαλκιαδάκη
κα Θεοδώρα Λεμονή

Η καθηγήτρια Χημείας, από το Φροντιστήρι Επιστημών, κ. Τόνια Μπιμπέρα, αναφέρει ότι συνολικά, τα θέματα στη Χημεία Προσανατολισμού απαιτούσαν ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Πιο συγκεκριμένα: θέμα Α: αρκετά βατό, θέμα Β: βατό χωρίς δυσκολίες και με άρωμα study4exams, θέμα Γ: Δουλεμένο αρκετά θέμα μέσα στο χρόνο.

Με μικρή προσοχή στις πράξεις έβγαινε σχετικά άνετα. θέμα Δ: Το δεντράκι στο Δ1 ήθελε προσοχή, το Δ2 απαιτούσε επίσης προσοχή στις πράξεις και στην εκφώνηση που έκρυβε μία μικρή παγίδα. Το Δ3 είναι ένα αρκετά απαιτητικό και πρωτότυπο θέμα. Θεωρούμε πως το 1ο υποερώτημα δεν θα δυσκόλεψε τους μαθητές, αλλά το 2ο υποερώτημα που “στοίχιζε” 5 μονάδες χαρακτηρίζεται αυξημένης δυσκολίας, καθώς απαιτούσε καθαρό μυαλό, παρατήρηση και κρίση.

Σε γενικές γραμμές, εξετάστηκε μεγάλο κομμάτι της ύλης, που απαιτούσε όμως καλή προετοιμασία από τους υποψηφίους και εμπέδωση.

Ο κ. Κουλάκης
Η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται χωρίς κριτήρια

Ο κ. Μανώλης Κουλάκης, από την Ολοκλήρωση, αναφέρει ότι τα θέματα της Χημείας στις φετινές εξετάσεις ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και οι μαθητές μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σχετικά εύκολα. Δεν υπήρχαν, όπως και την προηγούμενη χρονιά, εκφωνήσεις που μπορεί να μπέρδευαν τους υποψηφίους. Οι διατυπώσεις ήταν σύντομες και σαφείς. Τα ερωτήματα που πιθανόν δυσκόλεψαν αρκετά τους υποψήφιους είναι το Β4 (5 Μονάδες) και από το Δ3 το ερώτημα ii (5 μονάδες). Ειδικά στο ερώτημα Δ3 ii, η χημική εξίσωση προβλημάτισε τους μαθητές σε μεγάλο βαθμό, γιατί το φαινόμενο του συμπολυμερισμού υπάρχει μόνο ως θεωρία στο σχολικό βιβλίο, χωρίς να αναγράφεται η χημική εξίσωση.

Για το μάθημα της Πληροφορικής, η κ. Νικολέτα Χαλκιαδάκη, από το Πεδίο Επιτυχίας, αναφέρει ότι μικρής δυσκολίας τα φετινά θέματα με ελάχιστα σημεία να απαιτούν περισσότερη προσοχή. Κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης και οι εκφωνήσεις ήταν σαφείς και αναλυτικές. Το Θέμα Α ήταν απλό και αφορούσε σχεδόν εξ ολοκλήρου  κομμάτια της νέας ύλης. Στο Θέμα Β χρειαζόταν  αρκετή προσοχή η συμπλήρωση των κενών καθώς και η μετατροπή στο Β2 ερώτημα. Το θέμα Γ απαιτούσε πολύ καλή κατανόηση της εκφώνησης  με έμφαση στο Γ3 ερώτημα, το οποίο ίσως να δυσκόλεψε κάποιους μαθητές. Το θέμα Δ ήταν εύκολο και η λύση του βασιζόταν στις κλασικές  επεξεργασίες των πινάκων.

Ο κ. Γραμματικάκης
Ο κ. Κουλάκης

Ο κ. Γραμματικάκης, από τον φροντιστηριακό όμιλο ΕΝΑ, αναφέρει ότι τα θέματα στο μάθημα της Πληροφορικής χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές προσιτά για τους μαθητές, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και σίγουρα απαιτητικότερα από τα περυσινά θέματα. Η θεωρία προερχόταν από τα νέα κεφάλαια που προστέθηκαν φέτος στην ύλη και ήταν αναμενόμενη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια οι ερωτήσεις ανάπτυξης που αφορούσαν τη θεωρία έδιναν 10 με 12 μονάδες, ενώ φέτος μόνο 4. Οι ασκήσεις κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα της ύλης και απαιτούσαν από τους μαθητές να έχουν διαβάσει πολύ προσεκτικά τις εκφωνήσεις, ώστε να κατανοήσουν πλήρως τα ζητούμενα. Ίσως να προβλημάτισε λίγο περισσότερο κάποιους υποψηφίους το ερώτημα Α4, το οποίο είχε κάποια ασάφεια. Σε γενικές γραμμές ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής θα μπορούσε να ανταποκριθεί με μια σχετική άνεση σε όλα τα θέματα.