Με τρεις μηδενισμούς γραπτών ολοκληρώθηκαν χθες οι εξετάσεις στα μαθήματα προσανατολισμού της Βιολογίας, των Μαθηματικών και των Αρχαίων Ελληνικών στην Κρήτη.
Ένας υποψήφιος από το Ηράκλειο, στα Μαθηματικά, και δύο από τα Χανιά… αμέλησαν να αφήσουν στον ειδικό χώρο που διαμορφώνεται έξω από τις αίθουσες τα κινητά τους τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να το αντιληφθούν οι επιτηρητές και τα γραπτά τους να μηδενιστούν.
Σήμερα, ακολουθούν οι εξεταζόμενοι των ΕΠΑΛ σε Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.
Αύριο, Τετάρτη, 8 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάζονται σε Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική και ολοκληρώνουν τα εξεταζόμενα μαθήματα την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, με Ιστορία, Φυσική, Οικονομία.
Κλιμακούμενης δυσκολίας τα θέματα
Ο κ. Γιώργος Τσελέπης, από το φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης «Κατάρτιση» αναφέρει πως στα Αρχαία Ελληνικά δόθηκε στους μαθητές η 17η (Αριστοτέλης, Πολιτικά) και η 20ή διδακτική ενότητα (Επίκτητος, Διατριβαί). Οι ερμηνευτικές ερωτήσεις ήταν διατυπωμένες με σαφήνεια και αφορούσαν σχόλια του σχολικού εγχειριδίου.
Οι ασκήσεις εισαγωγής και οι λεξιλογικές ήταν εύκολες. Δόθηκε παράλληλο κείμενο από τον Παπανούτσο (Νόμος και Αρετή) σχετικό με την έννοια της προαίρεσης την οποία οι μαθητές έπρεπε να συγκρίνουν με όσα γράφει ο Επίκτητος στο κείμενό του χρησιμοποιώντας κι εδώ το ερμηνευτικό σχόλιο του βιβλίου. Επομένως το γνωστό απευθύνεται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές χωρίς να παρουσιάζει δυσκολίες. Αντίθετα το άγνωστο που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι μαθητές από το Α΄ βιβλίο της ιστορίας του Θουκυδίδη κρίνεται απαιτητικό, με μεταφραστικές και συντακτικές δυσκολίες, συγκριτικά με άγνωστα κείμενα των Πανελλαδικών προηγούμενων ετών.
Οι ασκήσεις γραμματικής ήταν εύκολες ενώ στο συντακτικό υπήρχε άσκηση μετατροπής του ευθέος λόγου σε πλάγιο με απαρεμφατική σύνταξη, η οποία απαιτούσε προσοχή.
Γενικότερα, δεδομένων των συνθηκών και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι φετινοί υποψήφιοι αφενός δεν έδωσαν εξετάσεις στις προηγούμενες τάξεις του Λυκείου και αφετέρου η φετινή ύλη ήταν μεγαλύτερη, δημιουργεί προβληματισμούς για τις τελικές επιδόσεις τους, παρόλο που τα θέματα δεν είχαν υψηλό βαθμό δυσκολίας.
Η κ. Καλλιόπη Μαρκάκη, από τον φροντιστηριακό όμιλο ΕΝΑ, αναφέρει ότι οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης κλήθηκαν να εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Στο διδαγμένο κείμενο, πρωτοτυπώντας η επιτροπή έδωσε ενότητες από δύο διαφορετικούς θεματικούς κύκλους, οι οποίες μάλιστα είχαν εξαιρεθεί τα προηγούμενα χρόνια από την εξεταστέα ύλη λόγω της πανδημίας. Οι ερωτήσεις της εισαγωγής, οι λεξιλογικές παρατηρήσεις καθώς και το Α1 και Β5 ερώτημα δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά. Ωστόσο, τα ερωτήματα Β1 και Β2 έχρηζαν ιδιαίτερης προσοχής και επαρκούς προετοιμασίας, αφού στηρίζονταν στα ερμηνευτικά σχόλια του σχολικού εγχειριδίου.
Στο αδίδακτο κείμενο το απόσπασμα αντλήθηκε από το Α΄ βιβλίο της Ιστορίας του Θουκυδίδη. Η μετάφραση και η ερμηνευτική άσκηση απαιτούσαν διεισδυτική προσέγγιση του κειμένου τόσο συντακτικά όσο και νοηματικά. Αρκετές παρατηρήσεις της γραμματικής, αλλά κυρίως του συντακτικού χρειάζονταν προσοχή, παρατηρητικότητα και βαθιά κατανόηση της μεθοδολογίας και της θεωρίας.
Καταλήγοντας, θα μπορούσαμε να εξάγουμε με ασφάλεια το συμπέρασμα πως οι φετινές εξετάσεις θεωρούνται αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και προϋπέθεταν την άρτια προετοιμασία των υποψηφίων, ιδίως για τις υψηλόβαθμες σχολές.
Ο κ. Γιώργος Μανδαλάκης, από το Φροντιστήριο Ορίζοντες, αναφέρει ότι τα θέματα των μαθηματικών κρίνονται πολύ ποιοτικά και παράλληλα απαιτητικά. Απευθύνονταν σε μαθητές πολύ καλά προετοιμασμένους. Κάλυπταν μεγάλο κομμάτι της ύλης και ο χρόνος που είχαν οι μαθητές ήταν οριακός.
Γίνεται φανερό ότι οι μαθητές πρέπει να ασχολούνται με το μάθημα από μικρότερες τάξεις και όχι να περιμένουν να φτάσουν στην Γ’ Λυκείου.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν οι μαθητές τα δυο τελευταία χρόνια και ειδικά σε μέρη που δεν μπορούσαν να έχουν και φροντιστηριακή βοήθεια φοβόμαστε ότι τα παιδιά σε αυτά τα θέματα θα ήταν δύσκολο να αντεπεξέλθουν.
Ο κ. Σταύρος Μπαδιεριτάκης, από το Φροντιστήριο Πυρήνας, αναφέρει ότι τα θέματα Μαθηματικών Προσανατολισμού, ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και απαιτητικά κυρίως ως προς το χρόνο. Το Θέμα Α της θεωρίας δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες δυσκολίες. Το Θέμα Β ήταν βασικές έννοιες των συναρτήσεων , χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και δυσκολία στις πράξεις. Το Θέμα Γ ήταν πιο απαιτητικό σε σχέση με το προηγούμενο θέμα, αλλά προσιτό. Μόνο το υποερώτημα Γ3 (ρυθμός μεταβολής) μπορούσε να δυσκολέψει τους υποψηφίους. Το Θέμα Δ απαιτούσε καλή προετοιμασία, ικανότητα στις πράξεις και βαθιά κατανόηση των εννοιών. Γενικά, τα φετινά θέματα απευθύνονταν σε μαθητές που εργάστηκαν με συνέπεια και απέκτησαν ευχέρεια στις μεθόδους και στις πράξεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Οι μαθηματικοί από το «Θεωρία & Πράξη», κ.κ. Γιώργος Μαυριτσάκης και Φραγκίσκος Πιτσιδιανός, αναφέρουν ότι τα θέματα στο μάθημα των Μαθηματικών κρίνονται αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και απευθύνονται σε μαθητές καλά προετοιμασμένους.
Το Θέμα Α που εξετάζει τη θεωρία κρίνεται βατό με τις ερωτήσεις κλειστού τύπου να μην παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Το Θέμα Β, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, απαιτεί σε ορισμένα σημεία ιδιαίτερη προσοχή με έμφαση σε λεπτομέρειες. Το Θέμα Γ είναι σχετικά εύκολο και αναμενόμενο σε δυσκολία με εξαίρεση το Γ4. Στο Θέμα Δ το πρώτο ερώτημα είναι εύκολο, το δεύτερο απαιτεί προσοχή στις πράξεις, ενώ το τρίτο και το τέταρτο είναι απαιτητικά, αφού χρειάζεται συνδυαστική σκέψη.
Ο βιολόγος του φροντιστηρίου ‘’ΚΥΚΛΟΣ’’, κ. Γιώργος Παπαδάκης, αναφέρει ότι τα θέματα της Βιολογίας χαρακτηρίζονται ως αυξημένης δυσκολίας. Απαιτούσαν καλή κατανόηση της ύλης και σωστή εμβάθυνση σε διαφορετικές βιολογικές διαδικασίες. Καλύπτουν όλο το εύρος της ύλης και απαιτούσαν σωστή διαχείριση του χρόνου, καθώς ο όγκος των θεμάτων ήταν αρκετά μεγάλος. Συγκεκριμένα, στο θέμα Α είχαμε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Τα παιδιά θα έπρεπε να είναι προσεκτικά στις διατυπώσεις των ερωτημάτων και των πιθανών απαντήσεων.
Το θέμα Β είχε ερωτήσεις θεωρίας που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν βατές. Το θέμα Γ είναι απαιτητικό. Στο Γ1 ερώτημα, οι υποψήφιοι θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί στα δεδομένα που τους δίνονται για να επιλέξουν τους σωστούς συνδυασμούς. Στα ερωτήματα Γ2 έως Γ5 έχουμε μια κλασική άσκηση γενετικής σε συνδυασμό με αποτελέσματα μοριακής ανάλυσης. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν αναμενόταν να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Το θέμα Δ1 απαιτούσε πολλή προσοχή και σωστή αξιοποίηση των δεδομένων, ενώ το Δ2 χαρακτηρίζεται ως βατό. Τέλος, το θέμα Δ3 ήταν παρόμοιο με ερώτηση του σχολικού βιβλίου από το κεφάλαιο των μεταλλάξεων.
Η βιολόγος, από τον Φροντιστηριακό Οργανισμό Καινοτόμος Μάθηση, Δρ. Καλλιρρόη Βουδούρη, αναφέρει πως τα θέματα στη Βιολογία ο.π. Σπουδών Υγείας χαρακτηρίζονται από διαβαθμισμένη δυσκολία και απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και όσοι μαθητές έχουν κατανοήσει τους βιολογικούς μηχανισμούς βρίσκονται, σίγουρα, σε πλεονεκτική θέση.
Το θέμα Α κρύβει παγίδες, ιδίως στο Α2, όπου η διατύπωση μπερδεύει, ενώ το θέμα Β εξετάζει τη θεωρία με αντιστοίχιση, διάγραμμα και τρία θεωρητικά ερωτήματα, χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Το θέμα Γ είναι περισσότερο απαιτητικό, συγκεκριμένα στο Γ1 το θέμα της επιλογής μετασχηματισμένων βακτηρίων είναι αρκετά δύσκολο και μπορεί να προβληματίσει ακόμα και τους καλά διαβασμένους μαθητές. Σχετικά με το θέμα Δ, το Δ1 ήταν αρκετά βατό, ενώ το τελευταίο ερώτημα του γραπτού απαιτούσε ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και παρατηρητικότητα, ώστε ο μαθητής να εντοπίσει τον ακριβή μηχανισμό της εκφώνησης.
Το διαγώνισμα ήταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο και για ακόμα μια χρονιά ο χρόνος επίλυσης πίεζε αρκετά τους υποψηφίους. Ιδίως στο τέλος του γραπτού απαιτούνταν μεγάλος βαθμός συγκέντρωσης και καθαρό μυαλό. Στα θετικά της ημέρας, η εξέταση καταδεικνύει την ανάγκη οι μαθητές μας να κατανοήσουν τους βιολογικούς μηχανισμούς και όχι να μένουν στη στείρα αποστήθιση, η οποία φαίνεται να έχει παρέλθει. Η Βιολογία απαιτεί κατανόηση, άριστη γνώση της θεωρίας και θετικό προσανατολισμό.