Με έναν ακόμα μηδενισμό γραπτού, αυτή τη φορά στο Ρέθυμνο, έκλεισε χθες στην Κρήτη η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια.
Μία υποψήφια που διαγωνιζόταν στο μάθημα της Ιστορίας είχε μαζί της το κινητό της τηλέφωνο, κάτι που πλήρωσε ακριβά. Σήμερα, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ διαγωνίζονται σε Υγιεινή, Προγραμματισμό Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ) και Στοιχεία Μηχανικής.
Δύσκολο το άριστα στην Ιστορία
Η κ. Μαρία Βοσκάκη, από το Πεδίο Επιτυχίας, σχολιάζει πως μικρής δυσκολίας ήταν τα φετινά θέματα των πανελληνίων με ελάχιστα σημεία να χρήζουν προσοχής. Καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ύλης και οι εκφωνήσεις είναι διατυπωμένες με σαφήνεια και δεν θα δυσκολέψουν τους διαβασμένους μαθητές. Το θέμα Α περιέχει αναμενόμενους ορισμούς και μικρούς σε έκταση και οι ερωτήσεις σωστού λάθους είναι ακριβείς.
Στο θέμα Β οι ερωτήσεις ανάπτυξης δεν είναι συνδυαστικές και έχουν ζητηθεί και σε προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις. Τέλος τα θέματα Γ και Δ περιέχουν παραθέματα κατανοητά. Ένα από αυτά βρίσκεται στο σχολικό βιβλίο και συγκεκριμένα το κείμενο Γ από το Δ1, το οποίο είναι σε καθαρεύουσα και γι’αυτό πρέπει να είναι λιγάκι προσεκτικοί οι μαθητές.
Ο φιλόλογος, ΜΑ, από το φροντιστήριο συν(+)ταξει, κ. Βασίλειος Νταναβάρας, αναφέρει πως τα θέματα της Ιστορίας Προσανατολισμού στα οποία κλήθηκαν να εξεταστούν οι φετινοί υποψήφιοι χαρακτηρίζονται σαφή, κατανοητά, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και οι άρτια προετοιμασμένοι μαθητές είναι δυνατό να επιτύχουν υψηλές βαθμολογικές επιδόσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά τη φετινή αρκετά διευρυμένη ύλη, δόθηκε ιδιαίτερη εστίαση στο Β’ Κεφάλαιο της Διαμόρφωσης και Λειτουργίας των Πολιτικών Κομμάτων και στο Γ’ του Προσφυγικού Ζητήματος.
Ειδικότερα:
- Το θέμα Α1 απαιτούσε τη σύντομη παρουσίαση ιστορικών όρων οι οποίοι ήταν σαφώς οριοθετημένοι σε χωρία του σχολικού βιβλίου. Μάλιστα η παρουσίαση του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας αποτέλεσε το μοναδικό ζητούμενο από το Κεφάλαιο του Παρευξείνιου Ελληνισμού που προστέθηκε φέτος στην εξεταστέα ύλη.
- Οι εκφωνήσεις στο θέμα Α2 είναι ακριβείς και σαφώς διατυπωμένες.
- Τα θέματα Β1 και Β2 χαρακτηρίζονται εύκολα και αναμενόμενα.
- Το θέμα Γ1 που αφορούσε την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής δεν κρίνεται απαιτητικό. Για τη συγκρότηση της απάντησης απαιτείται συνθετική κρίση και αφαιρετική ικανότητα.
- Μόνο το Δ1 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάπως πιο σύνθετο καθώς ένα από τα παραθέματα ήταν στην καθαρεύουσα.
Η δυσκολία όμως αυτή αίρεται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πηγή εμπεριέχεται στο σχολικό εγχειρίδιο οπότε και είναι οικεία στους μαθητές.
Απαιτητικά τα θέματα στη Φυσική
Ο κ. Νικόλαος Χριστοδουλάκης, από το φροντιστήριο Θεμέλιο, αναφέρει πως τα θέματα της Φυσικής προσανατολισμού είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και είναι πιο απαιτητικά από τα αντίστοιχα περσινά. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορεί να προσεγγίσει με σχετική ευκολία τις 85 μονάδες.
Πιο συγκεκριμένα στο Α θέμα θέλει προσοχή στο ερώτημα Α5→γ, ενώ στο Β απαιτείται προσοχή κυρίως στο Β.3.
Το θέμα Γ είναι ένα χαρακτηριστικό θέμα ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, όπου οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. Τέλος στο θέμα Δ είναι ιδιαίτερα απαιτητικά τα ερωτήματα Δ2 και Δ3 όπου εκεί αναμένουμε οι μαθητές να χάσουν μονάδες. Εν κατακλείδι το άριστα θα είναι δύσκολο να προσεγγιστεί.
Ο κ. Βαρδής Σαμαριτάκης, από το φροντιστήριο Ορόσημο, αναφέρει ότι τα φετινά θέματα κρίνονται απαιτητικά με έμφαση στη λεπτομέρεια και τη σωστή προετοιμασία εφ’ όλης της ύλης. Απευθύνονται σε μαθητές προετοιμασμένους καλά και απαιτούν γνώσεις και από τις τρείς τάξεις του Λυκείου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η εκφώνηση κάποιων ερωτημάτων καθώς είναι εύκολο ο μαθητής να βιαστεί και να κάνει λάθος.
Πιο αναλυτικά το 1ο θέμα κάλυπτε σχεδόν το σύνολο της ύλης χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις.
Στο 2ο θέμα το Β1 κρίνεται απαιτητικό χρειάζεται βαθιά κατανόηση της θεωρίας, ενώ τα Β2,Β3 κινούνται σε επίπεδο φιλικότερο για τους περισσότερους διαβασμένους μαθητές.
Το θέμα Γ απαιτεί γνώσεις και συνέπεια στη λογική σκέψη.
Τέλος το θέμα Δ έχει σχήμα που μπορεί αρχικά να δημιουργήσει φόβο στο μαθητή . Ξεχωρίζουν επίσης, οι δύσκολες μαθηματικές πράξεις στο ερώτημα Δ1, καθώς και οι κρυμμένες παγίδες σε Δ2, Δ3 που μπορούν εύκολα να αγνοηθούν ιδιαίτερα όταν ο μαθητής έχει την συνολική κόπωση από τα προηγούμενα θέματα. Γενικά, είναι μία δύσκολη εξέταση για άριστα προετοιμασμένους μαθητές τόσο στο γνωστικό όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι.
Δυσκολότερη η Οικονομία φέτος
Ο οικονομολόγος από το φροντιστήριο Πορεία, κ. Ευτύχης Νικολιδάκης, αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι φέτος, ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και μπορούν να χαρακτηριστούν δυσκολότερα από πέρσι.
ΘΕΜΑ Α
Τα ερωτήματα «Σωστού-Λάθους» και πολλαπλής επιλογής κινήθηκαν στην ίδια λογική με τα προηγούμενα έτη, το ερώτημα Α2 ίσως να ήθελε περισσότερη σκέψη.
ΘΕΜΑ Β
Ένα αναμενόμενο θέμα ανάπτυξης από το 9ο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου, το οποίο εξετάζεται φέτος για πρώτη φορά μετά την αλλαγή της ύλης.
ΘΕΜΑ Γ
Μια συνηθισμένη άσκηση του 1ου κεφαλαίου, η οποία δεν αναμένεται να δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους μαθητές. Συνδυαστική σκέψη απαιτούσε το θεωρητικό ερώτημα Γ5.
ΘΕΜΑ Δ
Μια άσκηση η οποία συνδυάζει στοιχεία για την Ζήτηση και Προσφορά ενός αγαθού με Κρατική παρέμβαση στην ισορροπία της αγοράς. Ο τρόπος με τον οποίο δίνονταν τα δεδομένα ξέφυγε από το συνηθισμένο και ήθελε μαθηματική σκέψη για το Δ1. Αν οι μαθητές δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή την δυσκολία, δυστυχώς δεν θα μπορούσαν να λύσουν το συγκεκριμένο θέμα.
Η κ. Εμμανουέλα Βασιλάκη, από το φροντιστήριο ΔΟΜΗ, αναφέρει πως εύκολα θέματα μέχρι τη Γ Ομάδα με απαιτητική τη Δ Ομάδα λόγω του Δ1 ερωτήματος.
Συγκεκριμένα:
Ομάδα Α
Ερωτήσεις Σωστού-Λάθους : εύκολες και αναμενόμενες χωρίς παγίδες.
Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής:
Α2 χρειαζόταν προσεκτική ανάγνωση.
Α3 σύντομη άσκηση από την νέα ύλη.
Ομάδα Β
Και τα τρία ερωτήματα εξετάζουν θέματα από την ενότητα της Μακροοικονομίας. Σαφής διατύπωση ερωτημάτων χωρίς παγίδες·
Ομάδα Γ
Κλασική μορφή άσκησης από το Κεφάλαιο 1 για τα πρώτα ερωτήματα. Το Γ5 συνδυάζει δυο κεφάλαια μέσα από την θεωρία.
Ομάδα Δ
Απαιτητικό θέμα: Δ1 κρίνει τη συνέχιση της υπόλοιπης άσκησης.
Τα επόμενα ερωτήματα είναι κλασικής μορφής και μπορούν να απαντηθούν μόνο αν απαντηθεί το Δ1.