Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς θεωρούν πως ως τα Χριστούγεννα τα κρούσματα θα αγγίξουν τις 10.000 την ημέρα, οι διασωληνωμένοι θα φτάνουν τους 800 ενώ οι νεκροί θα προσπερνούν τους 100 ημερησίως.
«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η καθηγήτρια Ψαλτοπούλου ενώ τόνισε πως είμαστε κοντά τόσο στα 10.000 κρούσματα ημερησίως όσο και στους 100 θανάτους.
«Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικά μέτρα αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown» ξεκαθάρισε η κ. Ψαλτοπούλου.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε για τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και μέσα στην επιτροπή, ότι θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα, κυρίως σε επίπεδο περιορισμού του συνωστισμού.
«Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει και του απρόβλεπτου που κινείται η επιδημία, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στρατηγικές αντιμετώπισης με ορίζοντα δύο τριών εβδομάδων».
Μάλιστα για τις μάσκες, ο καθηγητής ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του πρέπει να είναι παντού υποχρεωτικές, με έναν ρεαλισμό. «Από πλευράς επιτροπής ουδέποτε είπαμε να μην χρησιμοποιούνται μάσκες παντού», τόνισε.
Σκέψεις για lockdown
Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και από κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Βατόπουλος επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την εκπεφρασμένη άποψή του: «Ποτέ μη λες ποτέ.
Διότι η πανδημία είναι πολλές φορές απρόβλεπτη, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Προφανώς ισχυρή θέληση όλων μας, και όλοι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα».
Η κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς τα στοιχεία για την πανδημία και στο τραπέζι υπάρχουν ήδη μέτρα σε περίπτωση που η πανδημία «ξεφύγει» μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι επιβολή γενικού ή τοπικών lockdown δεν θα υπάρξει, αναφέροντας πως «δεν υπάρχει επιλογή να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί, λόγω μιας νοοτροπίας που λέει ότι “κάποιος που έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, θα περιορίσει τις ελευθερίες των υπόλοιπων”».
«Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown. Αυτήν την στιγμή, το μοντέλο που ακολουθούμε και εμείς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζεται στο ότι υπάρχει το εμβόλιο και η προστασία του.
Εάν χρειαστεί θα αναπτύξουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ, καθώς υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν υπάρχει το προσωπικό, καθώς δεν υπάρχει συνολικά ιατρικό προσωπικό διαθέσιμο. Έτσι, θα κάνουμε μεταφορά ιατρικού προσωπικού όπου χρειαστεί, είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ιδιώτες ιατρούς και το ξαναλέω, εάν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε κάθε απαιτούμενο μέτρο», είπε ο κ. Πλεύρης.
Στο τραπέζι της συζήτησης φέρεται να μπαίνει το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους εργασιακούς κλάδους, καθώς τα αρνητικά ρεκόρ του αριθμού των κρουσμάτων κοροναϊού καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο και ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους. Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να εξετάζεται για τους εργαζόμενους στην εστίαση.