Με φέρι μποτ απομακρύνονται από τις εστίες τους
Με φέρι μποτ απομακρύνονται από τις εστίες τους

Η ζωή μας, χάνεται, πάει! Έξι μέρες και νύχτες ανεξέλεγκτων πυρκαγιών αφάνισαν από το χάρτη τη βόρεια Εύβοια. Περιγράφεται ως η πιο καταστροφική πυρκαγιά όλων των εποχών στην Ελλάδα, με τα καμένα στρέμματα πευκοδάσους να αγγίζουν (μέχρι χθες)  τα 500.000 στρέμματα. Ο ξεριζωμός των κατοίκων συνεχίζεται με σπαρακτικό ρυθμό, αφού το ένα μετά το άλλο τα χωριά εκκενώνονται, με τις φλόγες σε πολλές περιπτώσεις να φθάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Πίκρα, πόνος και οργή. Όλη τους η ζωή σε ένα σακίδιο. Ό,τι προλάβουν να πάρουν μέσα στο μεγάλο χαμό. Στρέφουν προς τα πίσω το βλέμμα και από τα μάτια τρέχουν πύρινα δάκρυα. Τόσες μέρες και τόσες νύχτες η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτα από τα δυτικά στα ανατολικά και πάλι πίσω… Ένα ατελείωτο φλεγόμενο ζικ-ζακ που κατέκαψε ολόκληρο  το βόρειο τμήμα της Εύβοιας, το πιο πράσινο κομμάτι της, με τα συμπαγή παρθένα δάση.

Οι κάτοικοι νιώθουν προδομένοι και αφημένοι στην τύχη τους. Μπορεί, ευτυχώς, να μην θρηνήσαμε νεκρούς, όμως το πένθος είναι βαρύ διότι …χάνονται ζωές όπως έγραψε από τη δεύτερη μέρα κιόλας η «Π». Η όλη κατάσταση είναι εξαιρετικά θλιβερή και κρίσιμη. Πευκοδάση καμένα, καλλιέργειες καμένες, κατοικίες κατεστραμμένες… σεληνιακό τοπίο! Σκέφτονται την επόμενη μέρα και μιλούν για 40.000 νεκρούς-ζωντανούς αφού δεν ξέρουν και εκείνοι πώς θα ζήσουν χωρίς σπίτια, φυσικό περιβάλλον, καλλιέργειες, τουρισμό…

Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν και χθες σε πολλούς οικισμούς που χρειάστηκε να εκκενωθούν…. Στο Πευκί όπου οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό, οι κάτοικοι έτρεξαν στην θάλασσα όπου είχε στηθεί επιχείρηση από Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό για την μεταφορά τους.  Κατάκοιτοι μεταφέρονταν στα χέρια στο ferry boat.

Ο αντίλογος Χαρδαλιά στην κατακραυγή των κατοίκων

Διευκρινίσεις και εξηγήσεις έδωσε χθες το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για τα όσα προσάπτουν στον κρατικό μηχανισμό σχετικά με την επιχειρησιακή δράση των εναέριων μέσων. Τόνισε ότι οι προσπάθειες εστιάζονται κυρίως σε κατοικημένες περιοχές λόγω των ειδικών συνθηκών και κινδύνων.

«Στην Εύβοια λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας, οι προσπάθειες των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων και του Beriev, επικεντρώνονται στην κατάσβεση πυρκαγιών κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν πολλές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα, όπως αυτό της Εύβοιας. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρές αναταράξεις, τα ρεύματα και τα μικροκλίματα στην περιοχή της πυρκαγιάς, δυσχεραίνουν σοβαρά το έργο τους. Για να επιχειρήσουν με ασφάλεια, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και πώς θα φύγουν”. 

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι με το πρώτο φως της ημέρας όλα τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν, ενώ οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονταν διαρκώς. Σε ό,τι αφορά στην Αττική, τόνισε ότι η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη, όμως παρέμενε ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων και γι’ αυτό εκτελούνταν περιπολίες από πυροσβέστες, δυνάμεις του στρατού, εθελοντές και τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι έξι ημέρες της μεγάλης καταστροφής

ευβοια φωτια
3 Αυγούστου
ευβοια φωτια
4 Αυγούστου
ευβοια φωτια
5 Αυγούστου
ευβοια φωτια
6 Αυγούστου
ευβοια φωτια
7 Αυγούστου
ευβοια φωτια
8 Αυγούστου