Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κρίσιμο αναμένεται για τον ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, καθώς οι συσχετισμοί κινούνται πλέον σε τόσο τεντωμένο σχοινί που ανά πάσα στιγμή μπορεί να επέλθουν μαζικές αποχωρήσεις.

Η χθεσινή κίνηση της «Ομπρέλας» να διαφοροποιήσει τη στάση της για μία ακόμα φορά από τον πρόεδρο του κόμματος και να τον υποβαθμίσει, δεν μπορεί παρά να εκληφθεί σαν συνέχεια των όσων είχαν γίνει προ ημερών σε εκδήλωση για την ανανεωτική αριστερά, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δώσει το στίγμα των αποχωρήσεων.

Όπως όλα δείχνουν, μετά και από την χθεσινή κίνηση, αυτό που αναμένεται να γίνει αύριο και μεθαύριο είναι μια ιστορική συνεδρίαση που απλά θα επισφραγίσει τη διάσπαση του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως, δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να κάνει πίσω σε σχέση με το θέμα των διαγραφών, ενώ δεν δείχνει να προβληματίζεται ιδιαίτερα από τις επικείμενες αποχωρήσεις. Ο πρόεδρος πάντως, προς το παρόν δεν έχει πάρει θέση για το θέμα κι απέχει στο βαθμό του εφικτού από τις δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις, ενώ έχει ζητήσει το ίδιο να πράξουν και όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί από τις διαγραφές και μετά, σήμερα με «σιβυλλική» ανάρτησή του παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή, όπου όπως είπε θα τοποθετηθεί για όλα, δηλαδή και για την επιστολή Δραγασάκη και για όλα όσα έχουν συμβεί από τις εσωκομματικές εκλογές μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, η «Ομπρέλα», στελέχη της οποίας δηλώνουν ότι η τάση βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση ως την Κεντρική Επιτροπή, έδωσε στην δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης κείμενο 1.300 υπογραφών με το οποίο προαναγγέλλεται ουσιαστικά η έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγούνται οι λόγοι και τίθενται οι προϋποθέσεις για έναν αξιόπιστο πολιτικό φορέα με τον οποίο η Αριστερά θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά την εξουσία.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για το κείμενο που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή.

Το υπογράφουν τα 9 μέλη της Ομπρέλας που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης.

Επίσης υπογράφουν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι πρώην υπουργοί και μέλη της ΚΕ Δημήτρης Βίτσας και Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και σειρά στελεχών και μελών της συγκεκριμένης εσωκομματικής τάσης όπως οι:

Κώστας Αθανασίου, Όλγα Αθανίτου, Κύρκος Δοξιάδης, Βασιλική Κατριβάνου, Παύλος Κλαυδιανός, Ερμίνα Κυπριανίδου, Μακρίνα Βιόλα – Κώστη, Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, Όλγα Μπαλαούρα, Μάκης Μπαλαούρας, Γιάννης Μπασκόζος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Αγγέλικα Σαπουνά κ.ά.

­«Δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε σε έναν απολίτικο σχηματισμό»

Στο κείμενο, μεταξύ άλλων, ασκείται κριτική για την διαδικασία και την στρατηγική της μετάλλαξης: «Η διαδικασία εκλογής προέδρου είχε μια οπερετική κατάληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί “αδιαμεσολάβητα” την ηγεσία χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων».

Περαιτέρω, ως προς την πολιτική φυσιογνωμία και την μετάλλαξη τα πυρά στρέφονται προς την ηγετική ομάδα με την αναφορά πως: «Η εκλογική στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.».

Διευκρινίζουν ότι η αντίθεσή τους στη σημερινή «ηγετική ομάδα» και τη «στρατηγική της μετάλλαξης» είναι ταυτοτικού χαρακτήρα κι ακόμη επισημαίνουν «δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

Ως εκ τούτου, καταθέτουν τις προθέσεις τους για την «επόμενη μέρα»:

«Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς».

Επίσης αναφέρουν πως στόχος είναι η διεκδίκηση της εξουσίας  από την Αριστερά και προϋπόθεση για «να ανοικοδομηθεί από τα χαμηλά ποσοστά που έχουμε οδηγηθεί» η συγκρότηση ενός αξιόπιστου πολιτικού φορέα, «με σοβαρά επεξεργασμένο πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών» και «με αξιόπιστη και σταθερή πολιτική συμμαχιών».