ΕΚΛΟΓΕΣ: Οκτακομματική Βουλή με... περικεφαλαία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης στη Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα  κι ενώ η Νέα Δημοκρατία πήρε  μια ευρεία αυτοδυναμία, σ’ αυτή την Βουλή  έχει να διαχειριστεί την  βαριά  σκιά τριών αντιπολιτευόμενων κομμάτων  στα δεξιά  της.

Η  μεγάλη  διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διευρύνθηκε  ακόμα περισσότερο  σ΄αυτή την αναμέτρηση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  να πέφτει κάτω  από το 20%, κάτι που σημαίνει ότι θα δρομολογηθούν εξελίξεις.

Την ανάγκη να ανοίξει ένας νέος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2024, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις πρώτες του δηλώσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ξεκινάνε άμεσα οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να προκαθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου και μελών κεντρικής επιτροπής του κόμματος από τη βάση. Συγκεκριμένα,   θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα το Εκτελεστικό γραφείο, στη συνέχεια η πολιτική γραμματεία και η κεντρική επιτροπή.

Ικανοποίηση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς, όπως τόνισαν στελέχη του κόμματος, “επιβεβαιώνεται μια σημαντική αυξητική τάση του κόμματος σε πολλές περιφέρειες, όπως φαίνεται στον εκλογικό χάρτη, που αποδεικνύει την αρχική εκτίμηση ότι δεν είναι ευκαιριακή η ψήφος στις προηγούμενες εκλογές”.

Επισήμαναν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στα Δωδεκάνησα, στη Χαλκιδική, την Αργολίδα, την Αρκαδία και στο Ηράκλειο ενώ στο Ρέθυμνο, όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με τον Μάιο, γεγονός που το καθιστά συνολικά δεύτερο κόμμα στην Κρήτη.

Ικανοποίηση  για το εκλογικό αποτέλεσμα  υπάρχει στον Περισσό. Όπως τόνισε μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας «έχουμε αύξηση σε ποσοστό και ψήφους από τις εκλογές του Μαΐου.

Το ποσοστό μας είναι 7,7%. Η μείωση σε βουλευτές οφείλεται μόνο στον καλπονοθευτικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας που κλέβει βουλευτικές έδρες».

Την 5η θέση στην Ελληνική Βουλή  καταλαμβάνει   το κόμμα Σπαρτιάτες, το κόμμα δηλαδή που στήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης μετά το «κόψιμο» του δικού του συνδυασμού.

Ο υποψήφιος με την Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη στις εθνικές εκλογές του 2019 Βασίλης Στίγκας και οι «Σπαρτιάτες», είναι ο νέος “πρωταγωνιστής” της ελληνικής πολιτικής ζωής που με το “καλημέρα” ευχαρίστησε τον Κασιδιάρη για την στήριξή του.

Ο Β. Στίγκας ήταν πρώην στέλεχος του δεξιού  κόμματος Πολιτική Άνοιξη.

Κοντά στο 2000 προσχώρησε στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Έπειτα από την αποχώρηση του από τον ΛΑΟΣ έμεινε πολλά χρόνια χωρίς να ενταχθεί κάπου, μέχρι που την δεκαετία του 2010 που προσχώρησε στον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό.

Έπειτα από την ίδρυση του κόμματος Σπαρτιάτες το 2017, το 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων.

Η  μεγάλη  διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η μοναδική έκπληξη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Το νεοσύστατο κόμμα «Νίκη» που  στην προηγούμενη αναμετρηση φλέρταρε με την είσοδο του στη Βουλή, αυτή τη φορά τα κατάφερε.

Το κόμμα περιγράφεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη» και έχει   ως επικεφαλής τον Δημήτρη Νατσιό.

Ενδεικτικό είναι ότι στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος   Δημήτρης Νατσιός, επεσήμανε πως θα πορευτεί «με φόβο Θεού» ασκώντας πραγματική αντιπολίτευση στη νέα Βουλή.

Στη νέα Βουλή θα βρισκεται ξανά και η   Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, προσθέτοντας ότι «άντεξαν στον βρόμικο πόλεμο του συστήματος».

Η Πλεύση Ελευθερίας μπαίνει στη Βουλή και η επικεφαλής του κόμματος    επιστρέφει στα έδρανα του σώματος μετά  από επτά χρόνια. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου άλλαξε δημόσιο προφίλ προεκλογικά, από τις “γροθιές” και τις επιθέσεις πέρασε στις “καρδούλες”, ωστόσο οι εσωκομματικοί της χειρισμοί προκάλεσαν πολλαπλές αντιδράσεις.

Όμως όπως φάνηκε δεν είχαν αντικτυπο στο κόμμα που τελικά μπαίνει στη Βουλή.