Μητσοτάκης - Ερντογάν -Τσαβούσογλου

Στην Πράγα, στην  Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αναμένεται να βρεθεί, εκτός απροόπτου, μεθαύριο και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στο πώς θα τον υποδεχθούν οι ευρωπαίοι ηγέτες  μετά το μπαράζ απειλών κατά της Ελλάδας.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει θετικά το γεγονός ότι ο Ερντογάν ενδεχομένως θα δώσει το «παρών» στη Σύνοδο, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να θέσει για μία ακόμη φορά το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των εμπρηστικών δηλώσεων από τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι δυναμιτίζουν συνεχώς το κλίμα.

Πάντως, η Τουρκία έχει αρχίσει ήδη να αισθάνεται τις συνέπειες των απειλών κατά της Ελλάδας, καθώς φαίνεται πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν στον… πάγο την Άγκυρα όσο αφορά την αγορά F-16.

Η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης περνάει μέσω… Ελλάδας, καθώς, στις τελευταίες τροπολογίες που κατατέθηκαν, γίνεται ξεκάθαρο ότι για να ξεμπλοκάρει η πώληση μαχητικών, θα πρέπει – μεταξύ άλλων – να υπάρχει δέσμευση να μην χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έστειλε άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ότι οι απειλές δεν θα πραγματοποιηθούν».

Πάντως, η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα στις προκλήσεις Ερντογάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στους τουρκικούς αναθεωρητισμούς και στη συνέντευξη που έδωσε στους Sunday Times, τονίζοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών», κατηγορώντας τη γειτονική χώρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

«Ο Τούρκος πρόεδρος κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει, αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μετά τον πρωθυπουργό, σειρά πήρε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.  Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά «εξυπακούεται ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως υπογραμμίζει: «αυτό δεν συνιστά ρητορική έκφραση. H ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, προϊόν του υστερήματος του ελληνικού λαού μας επιτρέπει να διατυπώνουμε τον ισχυρισμό αυτό με εδραία αυτοπεποίθηση».