Εύα Καϊλή με τον συζυγο της Φραντζέσκο Τζιόρτζι

Νέες πτυχές του Qatargate και της εμπλοκής της Εύας Καϊλή βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως το κύκλωμα λειτουργούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, χωρίς να έχει αποκαλυφθεί το παραμικρό.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλούνται τόσο ο ιταλικός, όσο και ο γαλλικός Τύπος, η Εύα Καϊλή, γνώριζε πλήρως και αναλυτικά τις δράσεις του συζύγου της Φραντζέσκο Τζιόρτζι, τις οποίες ωστόσο φέρεται να μην επικροτούσε, διότι έθεταν την πολιτική της καριέρα σε κίνδυνο. Με βάση τα ίδια δημοσιεύματα επίσης, η Εύα Καϊλή εμφανίζεται εξοργισμένη με το σύζυγο της και προδομένη, ενώ δεν έχει επιχειρήσει να επικοινωνήσει μαζί του από τη σύλληψη του κι έπειτα.

«Η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου» φέρεται να είπε στους ανακριτές ο Φραντζέσκο Τζιόρτζι σύμφωνα με τη «Le Soir», με την επισήμανση ωστόσο ότι «Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

Μια διαφορετική πτυχή δίνει ωστόσο η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» λαμβάνοντας όμως υπόψη την κατάθεση της πρώην Αντιπροέδρου της Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή.

«Μετά τη σύλληψη του συντρόφου μου μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί είχε συλληφθεί. Τηλεφώνησα στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν με την κόρη μου. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. Ήταν μια βαλίτσα από τον Παντσέρι που φύλαγε ο σύντροφός μου. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα ήταν με την κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα» φέρεται να κατέθεσε η Εύα Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή στη συνέχεια φέρεται να παραδέχεται ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει τόσο με τον Αντόνιο Παντσέρι, όσο και με τον Μαρκ Ταραμπέλα και την Μαρία Αρένα, αλλά όχι για να τους προειδοποιήσει, αλλά για να τους ρωτήσει τον λόγο για τον οποίο συνελήφθη ο σύντροφος της. Ο Παντσέρι ωστόσο δεν απαντούσε στα τηλέφωνα, ενώ ούτε ο Ταραμπέλα ούτε η Αρένα φαίνονται να γνώριζαν κάτι, με βάση τα όσα φέρεται να έχει καταθέσει η Εύα Καϊλή.

Στη συνέχεια όμως και σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα και τους ισχυρισμούς κατάθεσης της Εύας Καϊλή, δεν φαίνεται πως υπάρχει πλήρη άγνοια, αφού με βάση τις διαρροές, η ελληνίδα Ευρωβουλευτής παραδέχεται πως άνοιξε τη βαλίτσα και το χρηματοκιβώτιο, καθώς γνώριζε ότι ο Φραντζέσκο Τζιόρτζι φύλαγε κάποια πράγματα τόσο για το πρώην αφεντικό του, όσο και για το νυν, τον Αντρέα Κοτζολίνο. Η Εύα Καϊλή παραδέχεται επίσης ότι υπήρχε και άλλη βαλίτσα με χρήματα στο σπίτι, τα οποία όμως είχε δανειστεί ο Τζιόρτζι για την αγορά διαμερίσματος.

Η «Repubblica» αναφέρει στο ρεπορτάζ της ότι το δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος στις Βρυξέλλες είχε βγει στο όνομα της κ. Καϊλή και όπως κατέθεσε η ίδια, τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου μου. Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του».

Την ίδια ώρα, η «Le Soir» αποκαλύπτει ότι η λειτουργία του κυκλώματος ξεκίνησε το 2018, όταν ο Παντσέρι ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το δημοσίευμα επικαλείται όσα φέρεται να κατέθεσε ο Τζιόρτζι στους Αστυνομικούς, με την ιδέα του lobbying για το Κατάρ να ανήκει στον υπουργό Άμυνας της αραβικής χώρας με την οποία συμφώνησε ο Παντσέρι.

«Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Είχαμε καθορίσει τις αμοιβές, τις οποίες δυσκολεύομαι να θυμηθώ, για τις παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά» φέρεται να είπε, ο Τζιόρτζι στις βελγικές αρχές, την ώρα που ο Παντσέρι φέρεται να έχει καταθέσει ότι όλα ξεκίνησαν πιο μετά, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019 ενώ, δηλαδή, δεν ήταν ευρωβουλευτής.

Ο  Τζιόρτζι περιγράφει ότι λίγους μήνες αργότερα έφτιαξαν την ΜΚΟ Fight Impunity «γιατί έπρεπε να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα σήμανε συναγερμό», ενώ έκανε αναφορά σε αεροπορικά εισιτήρια για τη Ντόχα που μοίραζε ο Παντσέρι.

Από την πλευρά του πάντως και παρά τις αποκαλύψεις ο συνήγορος υπεράσπισης της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνεχίζει να ισχυρίζεται πως η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι εντελώς αθώα, καθώς προδόθηκε από τον σύντροφο της.

Εξηγεί γιατί δεν έκανε με τον έτερο συνήγορο της Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλο, ένσταση στην απόφαση για προφυλάκισή της, ενώ επιμένει ότι ο Βέλγος ανακριτής τούς αντέτεινε το «φαιδρό επιχείρημα», όπως το χαρακτηρίζει, ότι θα έλθουν άνθρωποι από το Κατάρ για να την αρπάξουν. «Όχι μόνο το είπε, αλλά ισχυρίστηκε ότι έτσι έχει συμβεί και με τον Αμερικανό Edward Snowden, γεγονός ανακριβές, γιατί αυτός πήγε στη Ρωσία με το αεροπλάνο της γραμμής, μόνος του, χωρίς να έχει απαχθεί από ξένους πράκτορες».

Ο κ. Δημητρακόπουλος τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη επιστροφής στην Ελλάδα της Εύας Καϊλή πριν από την απόφαση του δικαστηρίου. Τονίζει δε ότι δεν της πρότεινε να συνεργαστεί με τις Αρχές. «Όταν μου δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αθώα, τότε θα ήμουν άθλιος αν της πρότεινα να δηλώσει ένοχη για να βγει γρήγορα από τη φυλακή», τονίζει.