Σκληρή κόντρα στη Βουλή με φόντο τη συμφωνία με τη Γαλλία

Ούτε για τα στοιχειώδη δεν μπορούν να συνεννοηθούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, όπως αποδείχθηκε χθες κατά τη συζήτηση κύρωσης της συμφωνίας με τη Γαλλία στη Βουλή, αφού ένα εθνικό θέμα ύψιστης ασφάλειας, έγινε μέσα σε μερικά μόνο λεπτά αντικείμενο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και λαϊκισμού.

Οι μικροπολιτικές κορώνες που συνέδεαν τις φρεγάτες με γραβάτες, αλλά και η κομματική διγλωσσία, χαρακτήρισαν μια υψηλών τόνων συζήτηση.

Τη συμφωνία ψήφισαν 191 βουλευτές και καταψήφισαν 109 (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25).

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υποστηρίξε ότι η «έγκριση σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», ενώ συμπλήρωσε πως «για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας».

Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας, από την κυβέρνηση του οποίου είχαν ασκηθεί οι πρώτες πιέσεις για την επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας, χαρακτήρισε τη συμφωνία «κακή» επισημαίνοντας ότι «δε θα δώσουμε συναίνεση στο λάθος». Αίσθηση προκάλεσαν παράλληλα και τα ερωτήματα που έθεσε προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά δεκαετιών προτου τελειώσει η θητεία σας; Πού θα φθάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρ’ όλα αυτά, αποφεύγοντας τις ευθείες επιθέσεις Τσίπρα, κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν στέλνοντας μήνυμα ενότητας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «εθνική εξαίρεση».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τον κατηγορεί για μικροκομματικές σκοπιμότητες, «αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς».

Από την κόντρα των δύο αρχηγών σχετικά με την αμυντική συμφωνία, δεν έλειψαν και οι «φαρμακερές ατάκες», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του ότι «από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες» και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά άμεσα ότι «πάτε και ψωνίζετε φρεγάτες σαν να ψωνίζετε γραβάτες σε πολυκατάστημα».

«Ποτέ άλλοτε μια ισχυρή σύμμαχος δεν βρέθηκε εγγυητής επί του πεδίου και αν χρειαστεί εν όπλοις». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Βουλή όπου συζητείται η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκειται για μια συνθήκη που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής.

«Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι μια πολύ ισχυρή νομική δικλείδα με ρητή αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ», ανέφερε, κοιτώντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συμφωνία ασφαλώς συγκέντρωσε και τα πυρά των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι η ελληνογαλλική συμφωνία δεν αφορά την άμυνα της χώρας και τα λαϊκά συμφέροντα αλλά  υπηρετεί τους στόχους του κεφαλαίου που συμμετέχει στο πλιάτσικο στην περιοχή. Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα: «Δεν ξέρετε πως η ΕΕ, την οποία αποθεώνετε, έχει ως επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό, την εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό, που φτάνει σήμερα να εξισώνει την εγκληματική, ναζιστική βία με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας;»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ  Φώφη Γεννηματά  στην ομιλία της δήλωσε ότι πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε την ισχύ και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και για αυτό «ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια, όπως ψηφίζουμε και την ενίσχυση του Στόλου. Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενές σχέσεις με τη Γαλλία, ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε:

«Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία που θα μας σπρώξει βαθύτερα στη χρεοκοπία και τη δουλοπαροικία, με αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο συρράξεων και μεγαλύτερη εθνική ανασφάλεια. Εσείς, κ. Μητσοτάκη, την παρουσιάζετε ως ενίσχυση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Εμείς την εισπράττουμε ως αποδυνάμωση της ήδη καταρρακωμένης εθνικής ανεξαρτησίας». Ακόμα, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε μύθο ότι η συμφωνία λειτουργεί αποτρεπτικά προς την τουρκική απειλή, τονίζοντας ότι «κάνει το αντίθετο, δίνοντας την ευκαιρία στον Ερντογάν να αποδείξει ότι οι γαλλικές δεσμεύσεις είναι αναξιόπιστες, κενού περιεχομένου».