Για επιτακτική ανάγκη για ένα «Εθνικό Σχέδιο επανεκκίνησης και αναγέννησης» μίλησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του κόμματός του, στην πλέον προεκλογική χρονιά, με κεντρικό σύνθημα «να ξαναφέρουμε πίσω τη Δικαιοσύνη», από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.
Ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση, την οποία εγκάλεσε για το γεγονός ότι «Ελλάδα είναι μια αγνώριστη χώρα για τους κατοίκους της», ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστρεψε τα βέλη του προς το Μέγαρο Μαξίμου, περιγράφοντας πως «η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών ξαναγύρισε πίσω και ίσως ακόμη πιο πίσω και από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων».
Ο ίδιος ανέλυσε τις έξι «εθνικές προτεραιότητες», δηλαδή τους ισάριθμους προγραμματικούς άξονες για την προοδευτική πολιτική αλλαγή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως είμαστε «σήμερα πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο υποψιασμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες, ανεξάρτητα από πιέσεις, επιθέσεις από συμφέροντα και απειλές».
Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προσκάλεσε τους όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες να λάβουν την «μεγάλη απόφαση», η οποία βασίζεται στο «διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Και δεν αφορά πρόσωπα. Αφορά στις αξίες του λαού μας, αφορά στις διαχρονικές αρχές αυτού του τόπου», εξήγησε από πλευράς του ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας, στο ίδιο πλαίσιο, πως «το διακύβευμα των εκλογών υπερβαίνει, θα έλεγα, ακόμα και τις σαφείς ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά».
Πέρα, ωστόσο, από την οριζόντια απήχηση που θα έχουν μέτρα, όπως:
- η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ
- η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
- η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας
- η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κά,
- το αφορολόγητο 10.000 ευρώ για όλους
Ο κ. Τσίπρας έθεσε ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης, ξεκαθαρίζοντας πως «όχι πια δυσβάστακτα βάρη στην μεσαία τάξη και τους αδύναμους. Αλλά δίκαιη φορολόγηση για τους οικονομικά ισχυρούς», ενώ προανήγγειλε ως «πρώτη επιλογή» -σε περίπτωση επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην εξουσία- τον «ανασχεδιασμό και την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».
«Οι δράσεις για το παραγωγικό μοντέλο, τις υποδομές υγείας, την τράπεζα στέγης που παρουσίασα, είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, και θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα από τους ευρωπαϊκούς πόρους» ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «περίπου 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να κινητοποιηθούν για τα προγράμματα» κατά τον κ. Τσίπρα.
Ως προς τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τα οποία έχουν δημοσιονομική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό, το κόστος τους διαμορφώνεται, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ως εξής:
Από την πλευρά των δαπανών
- Ανάκτηση ποσοστού Δημοσίου στη ΔΕΗ: 340 εκ.
- Μείωση ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο): 1,5 δισ./ έτος
- Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο :160 εκ./χρόνο
- Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα: 960 εκ./χρόνο
- Τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων: 1,3 δισ. για το 2023 με πληθωρισμο 8,9% για το 2022
- Αναδρομικά στους συνταξιούχους : 2,5 δισ. σε 3 ετήσεις δόσεις: 830 εκ. για το 2023
- 13η σύνταξη: 830 εκ./έτος (καθαρά)
- Αναπροσαρμογή συντάξεων: 600 εκ. για το 2023
- Αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 για όσους ήδη καλύπτονται από αφορολόγητο: 223 εκ. / χρόνο
- θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 για ελ. Επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους: 160 εκ./ χρόνο
- Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: 400 εκ./χρόνο
- νέο ΕΣΥ (μισθολόγιο, προσλήψεις)- 2 δισ. σε βάθος τετραετίας-
500 εκ. για το 2023
- Παιδεία- ολιστικό σχέδιο: 291 εκ. για το 2023
- Ενίσχυση ΑΜΕΑ: αύξηση αναπηρικού επιδόματος 140 εκατ./έτος (τα υπόλοιπα μέτρα για ΑΜΕΑ χρηματοδοτούνται από ταμείο ανάκαμψης)
- Επίδομα Μητέρας (επέκταση και αύξηση): 325 εκ./χρόνο
- Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες: 70 εκ./χρόνο
- Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες: 90 εκ./χρόνο
- Βρεφονηπιακοί και σχολικά γεύματα (επέκταση): 380 εκατ./χρόνο
- Στεγαστική πολιτική: επίδομα ενοικίου 255 εκ./έτος
Η τράπεζα στέγης χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ και ταμείο ανάκαμψης
Σύνολο από την πλευρά των δαπανών: 9,35 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά των εσόδων:
- Φορολόγηση 90% υπερκερδών εταιρειών: 3,69 δισ.
– παραγωγής ενέργειας (2,2 δισ. το τελευταίο έτος)
– διύλισης και εμπορίας πετρελαίου (1,6 δισ. εκτίμηση καθαρών υπερκερδών για σύνολο 2022 βασισμένη σε καθαρά υπερκέρδη α’ εξαμήνου 2022)
– παροχής αερίου (300 εκ. εκτίμηση καθαρών υπερκερδών τελευταίου έτους)
- Φορολόγηση μερισμάτων άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 10% : 50 εκ./χρόνο
Εκτίμηση συνόλου από την πλευρά των εσόδων: 3,74 δισ.
Δημοσιονομικό αποτέλεσμα: -5,61 δισ