Παρά τα μέτρα, το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές περιφερειακές ενότητες, επεσήμανε χθες η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες έχει πια ξεπεράσει τα 2.109 την ημέρα. Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδα 45.000 ανά ημέρα, αλλά ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5, ξεπέρασε δηλαδή για πρώτη φορά στο 2021 το όριο του 4%.
Παρατηρείται υψηλό ποσοστό θετικότητας των τεστ σε ορισμένες περιοχές. Στην Αττική μάλιστα τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 7%, ποσοστό πολύ υψηλό. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τα 20.000 κρούσματα. Αφορούν και πάλι τους ανθρώπους 25 με 55 με μεγαλύτερη κινητικότητα.
Στην Αττική καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές με διαγνωσμένα 10.000 ενεργά κρούσματα από 80.150 μόλις την περασμένη Παρασκευή. Ο Πειραιάς, ειδικά το κέντρο, εμφανίζει τον υψηλότερο νέων κρουσμάτων, τον υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας.
Παράλληλα, όπως ανέφερε η λοιμωξιολόγος, 400 συνάνθρωποι μας εισάγονται στο νοσοκομείο καθημερινά, ενώ στις τελευταίες δυο ήμερες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500. Χθες το βράδυ λόγω κοροναϊού νοσηλεύονταν 4.032 ασθενείς σε όλη την επικράτεια.
Μόνο στην Αττική έγιναν 2000 εισαγωγές περίπου μέσα στην τελευταία εβδομάδα με αρκετούς νεότερους ανθρώπους ηλικίας 45 με 65 κάτι που είχαμε ζήσει και το Δεκέμβριο, όταν αυξάνει η διασπορά πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων.
Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ, και θα συνεχιστεί για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 550. Η πληρότητα των ΜΕΘ COVID υπολογίζεται στο 92% παρόλο που έχουν σημαντικά αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες με την εισαγωγή ολόκληρων νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά δύο ιδιωτικών νοσοκομείων και την εθελοντική προσφορά ιατρών και νοσηλευτών.
Ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου (ΙΤ) σταθερά και παντού στην επικράτεια πάνω από 1 δείχνει ότι είμαστε ακόμα και σήμερα βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία του επιδημιολογικού κύματος. Η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους, σπίτια, εργασιακούς χώρους, οικογενειακή μετάδοση, αλλά και εξωτερικούς χώρους. Οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις ισορροπίες.
Τα θετικά μηνύματα
Εμφανής πάντως είναι η μείωση των ανθρώπων ηλικίας άνω των 85 ετών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα προφανώς λόγω της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Πάνω από 1,2 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί, με το 7,8% του πληθυσμού να έχουν λάβει μια δόση και το 2,6% σχεδόν 500.000 Έλληνες να έχουν πλήρως εμβολιαστεί.
Το περιστατικό
Κανονικά συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Την ώρα που αρκετές χώρες έχουν διακόψει προσωρινά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κοροναϊό έπειτα από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε ορισμένα από τα άτομα που εμβολιάστηκαν –παρά το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ήταν άκρως καθησυχαστικός– η καθηγήτρια αναφέρθηκε εκτενώς στη θέση που έχει εκφράσει η αρμόδια επιτροπή ελέγχου του Οργανισμού, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα θρομβοεμβολικά περιστατικά με το εμβόλιο.
Τόνισε ότι αυτά τα περιστατικά δεν είναι σπάνια, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως αντίστοιχο περιστατικό υπάρχει και στην Ελλάδα.
«Υπάρχει ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο το οποίο ερευνάται από την ειδική επιτροπή και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας πως στη χώρα έχουν γίνει περισσότερες από 170.000 δόσεις με το εν λόγω εμβόλιο.
Ο αριθμός των περιστατικών δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα, υποστήριξε η καθηγήτρια. Τόνισε πάντως πως υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση του ΕΟΦ για οποιαδήποτε παρενέργεια εμφανιστεί.
Ανοδική πορεία κρουσμάτων
Για συνεχή αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κοροναϊού στην επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, έκανε λόγο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο καθηγητής πρόσθεσε πως οι μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε ποσοστό περίπου 15% και ο αριθμός νέων εισαγωγών με νόσο COVID 19 αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο των 400 ανά ημέρα.
Παράλληλα τόνισε πως οι αυξημένες εισαγωγές θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδων. Όπως εξήγησε η επιδημία στην Αττική συνέχισε να αυξάνεται αν και με βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα.
Αναλυτικότερα, έκανε λόγο για αύξηση των νέων διαγνώσεων σε ποσοστό 20%- 25%, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός ήταν ενισχυμένος σε ποσοστό 35-40% σε σχέση με την πιο προηγούμενη εβδομάδα.
Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε πίεση στο σύστημα υγείας της Αττικής με τις εισαγωγές να φτάνουν τις 200 ανά ημέρα. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κος Μαγιορκίνης ανέφερε πως όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων έχει πλησιάσει σε εικόνα ίδια με αυτή που είχε στις αρχές του Οκτώβρη.
Συγκεκριμένα οι νέες διαγνώσεις έχουν αύξηση σε ποσοστό μικρότερο του 20% ενώ η αντίστοιχη αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα άγγιζε το 40%.
Η πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς εντός της επόμενης εβδομάδας, υποστήριξε επισημαίνοντας ωστόσο πως σε αυτή τη φάση οι μελλοντικές εκτιμήσεις για την πορεία του ιού εκεί είναι καλύτερες από αυτές για την Αττική.
Σε κάθε περίπτωση τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πιθανής σταθεροποίησης και μείωσης του RT εντούτοις η εικόνα είναι εξαιρετικά, εύθραυστη, όπως τόνισε, και θα δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν, για πιο έγκυρες εκτιμήσεις, από την ερχόμενη Τετάρτη- Πέμπτη.
Αναφορικά με το ηλικιακό προφίλ των ασθενών, αυτό μένει σταθερό τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται για ηλικίες 40-65, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η ομάδα 18-39.
Η επίπτωση της νόσου στους άνω των 45 ετών παραμένει καλύτερη σε σχέση με το δεύτερο κύμα.
Συνολικά στην Ελλάδα, συνόψισε ο κος Μαγιορκίνης η επιδημία δείχνει σημάδια βραδείας επιβάρυνσης έχοντας πλέον όμως όλα τα χαρακτηριστικά του τρίτου κύματος, το οποίο όμως σε σχέση με το δεύτερο έχει καλύτερο προφίλ νοσηρότητας.
Η έλευση του τρίτου κύματος έχει το μισό ρυθμό επέκτασης σε σχέση με το δεύτερο, εξήγησε.