Πολλές οι επιλογές, πολλές και οι δύσκολες αποφάσεις
Πολλές οι επιλογές, πολλές και οι δύσκολες αποφάσεις

Μια δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει για την επόμενη ημέρα ο Σταύρος Αρναουτάκης. Αν και παντοδύναμος, με το σχεδόν 80% και πολύ έμπειρος, με τις 4 πια θητείες, που θα κάνει αυτή τη φορά, οι επιλογές προσώπων σε θέσεις – κλειδιά μοιάζουν αρκετά πιο δύσκολες!

Τα αποτελέσματα των εκλογών βέβαια έχουν δώσει μια πρώτη εικόνα του τι πρόκειται να συμβεί, αν και η συνύπαρξη για πρώτη φορά δεξιών-πασοκογενών και αριστερών συμβούλων, κάνει το παζλ ακόμη πιο περίπλοκο και την ανάγκη να τηρηθούν… ισορροπίες μεταξύ κομμάτων και προσώπων πιο επιτακτική!  Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η ισορροπία του λεγόμενου συγκρητισμού, που θέλει να τηρηθούν τα ποσοστά και η αντιστοιχία δυνάμεων σε όλη την Κρήτη.

Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός κορμός φαίνεται πως έχει ήδη στηθεί, αν κι αναμένονται με ενδιαφέρον οι εσωτερικές αλλαγές και οι πιθανές αλλαγές σε χαρτοφυλάκια.  Σίγουρο πάντως είναι πως θα υπάρξει ανακάτεμα της τράπουλας, όπως σίγουρο είναι πως νέα πρόσωπα θα ενταχθούν στο εκτελεστικό σχήμα της Περιφέρειας.

Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου

Κάτω από αυτό το πρίσμα, το θέμα του προέδρου φαίνεται πως έχει ήδη κλείσει, καθώς ο Ευάγγελος Ζάχαρης έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπηρετήσει άριστα τη θέση. Η πολύ καλή σχέση ωστόσο που έχει ο περιφερειάρχης με τον πρόεδρό του και η κουβέντα που θα γίνει σύντομα, ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω… αναβάθμιση και ο νυν πρόεδρος να αναλάβει κάποια Αντιπεριφέρεια. Σε αυτή την περίπτωση, ιδανικό πρόσωπο για να αναλάβει τη θέση προέδρου θεωρείται η Γεωργία Μηλάκη, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί και στο παρελθόν κι εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά στις επιλογές του Σταύρου Αρναουτάκη.

Χωρικοί αντιπεριφερειάρχες

Η… παντοκρατορία Συριγωνάκη σε ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και η πρωτιά Καλογερή στα Χανιά, αποτελούν απτή απόδειξη πως ο Σταύρος Αρναουτάκης θα διατηρήσει στις θέσεις τους τους δύο αντιπεριφερειάρχες. Η αντίστοιχα καλή πορεία στο Λασίθι του Γιάννη Ανδρουλάκη δείχνει πως ούτε κι εκεί υπάρχει κάποιο θέμα αλλαγής. Μοναδικός αστερίσκος στην εξίσωση είναι το Ρέθυμνο, όπου η Μαίρη Λιονή ήρθε μεν τρίτη σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους, αλλά με μικρή διαφορά από τους πρώτους τρεις, οπότε πιθανότατα θα διατηρήσει τελικά κι εκείνη τη θέση της.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ Η επόμενη μέρα στην Περιφέρεια και η δύσκολη εξίσωση
Θεματικοί αντιπεριφερειάρχες

Έως και τις 31 Δεκεμβρίου, ο Σταύρος Αρναουτάκης αξιοποιεί συνολικά οκτώ πρόσωπα στις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών. Ο Αντώνης Παπαδεράκης έχει τον τομέα της Επιχειρηματικότητας, ο Νίκος Ξυλούρης το Περιβάλλον, ο Νίκος Σκουλάς τα Τεχνικά Έργα, ο Γιώργος Πιτσούλης τον Αθλητισμό και τις Κινητές Μονάδες, ο Κυριάκος Κώτσογλου τον Τουρισμό, ο Λάμπρος Καμπουράκης την Κοινωνική Πολιτική, η Ειρήνη Χουδετσανάκη την Αγροτική Ανάπτυξη και ο Σταύρος Τζεδάκης τις Μεταφορές και την Αγροδιατροφή.

Από αυτούς, δεν θα μετέχουν στο επόμενο σχήμα, επειδή δεν θα συνεχίσουν στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο οι Αντώνης Παπαδεράκης, Λάμπρος Καμπουράκης και Ειρήνη Χουδετσανάκη. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ωστόσο πως όλοι οι υπόλοιποι θα διατηρήσουν τις θέσεις τους, καθώς φαίνεται πως ο Σταύρος Αρναουτάκης έχει την πρόθεση να δείξει πως προχωρά μια ουσιαστική ανανέωση στο σχήμα, που περιλαμβάνει πρόσωπα απ’ όλη την Κρήτη.

Ειδικά για τα Χανιά, η παραμονή Κώτσογλου στον Τουρισμό αποτελεί μία από τις επιλογές Αρναουτάκη, ωστόσο εξετάζεται και η περίπτωση του νέου Στρατή Φλεμετάκη που πήγε πάρα πολύ καλά και θα μπορούσε να δοκιμαστεί στο κομμάτι είτε του τουρισμού είτε της επιχειρηματικότητας, που βρίσκεται κοντά στο αντικείμενό του.

Από το Ρέθυμνο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Μιχάλης Βάμβουκας να αναλάβει είτε την Αγροτική Ανάπτυξη, είτε την Αγροδιατροφική. Πάντως η πιθανότητα πάει προς το να γίνει αντιπεριφερειάρχης σε πρώτη φάση «ισορροπώντας» και με τη Μαίρη Λιονή.

Στο Ηράκλειο, η εξίσωση γίνεται αρκετά δύσκολη, καθώς η τράπουλα και η δυναμική των υποψηφίων έχουν ανακατευτεί αρκετά. Σίγουρο πάντως θεωρείται το γεγονός ότι ο δεύτερος σε ψήφους Γιώργος Ματαλλιωτάκης, τον οποίο κι έχει παντρέψει ο αντιπεριφερειάρχης, θα λάβει μια Αντιπεριφέρεια, είτε κοντά στο αντικείμενό του (παραγωγή και διοί-

κηση), είτε σχετιζόμενη, αφού μια Αντιπεριφέρεια Παιδείας θα μπορούσε να του αποδοθεί. Στην Παιδεία βέβαια θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο και η Ελένη Μαράκη, η οποία έχει τεράστια εμπειρία και γνώσεις. Για να γίνει κάτι τέτοιο βέβαια, πρέπει να βρεθεί και μια χρυσή τομή, με δεδομένο ότι ήδη έχει θέσεις ευθύνης στην Παιδεία, τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της.

Από τους νέους στην Περιφέρεια, ο Γιώργος Καρτσάκης θα μπορούσε εύκολα να αναλάβει την Πολιτική Προστασία που χρειάζεται ανασύσταση, τόσο λόγω της θέσης του, όσο όμως και λόγω του ότι έχει υπηρετήσει αντίστοιχη θέση ως ειδικός σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Η Θεοδώρα Κουτεντάκη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο κομμάτι της διασύνδεσης Περιφέρειας κι Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν υπήρχε ο Γ.Αλεξάκης, που θα διατηρήσει μάλλον το αντικείμενο. Η αξιοποίησή της θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τον συνολικότερο ρόλο που επιδιώκει η ίδια να έχει στη συνέχεια.

Οι υφιστάμενοι αντιπεριφερειάρχες θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα αξιοποιηθούν σε θέσεις -κλειδιά, με πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο να είναι αυτό του «Δαίδαλος», της εταιρείας δηλαδή που αναλαμβάνει έργα για λογαριασμό των Δήμων κυρίως, όπου εκεί θα μπορούσε δυνητικά να τοποθετηθεί ο Νίκος Σκουλάς, επειδή ακριβώς γνωρίζει πολύ καλά και το νομικό κομμάτι που απαιτεί το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ Η επόμενη μέρα στην Περιφέρεια και η δύσκολη εξίσωση
Ο Γ. Σέγκος
Ο Νίκος Ξυλούρης είναι μέσα στην ομάδα που θέλει να χρησιμοποιήσει ο περιφερειάρχης, ωστόσο ενδεχομένως ο ίδιος να επιδιώξει να μείνει για ένα μικρό διάστημα στα… μετόπισθεν για να αναλάβει στη συνέχεια ισχυρότερος. Εφόσον πάντως το επιθυμεί είναι δεδομένο πως θα παραμείνει είτε στο πόστο του, είτε σε κάποιο άλλο κοντινό.

Ο Γιώργος Πιτσούλης εννοείται πως παραμένει ενεργός στην ομάδα, διατηρεί τα αντικείμενα που έχει -μπορεί και σε δεύτερη φάση – ενδεχομένως  να έχει διευρυμένο ρόλο αναλαμβάνοντας μια πιο ισχυρή Αντιπεριφέρεια που να εμπεριέχει και χαρτοφυλάκιο Υγείας.

Εκτός από την Αντιπεριφέρεια Τεχνικών Έργων, υπάρχει το χαρτοφυλάκιο της Κλιματικής Κρίσης που σίγουρα θα ενεργοποιηθεί, το χαρτοφυλάκιο της «Δαίδαλος» που σχετίζεται με έργα και το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος που αποδεικνύεται κομβικό, με δεδομένα τα έργα που θα εξελίσσονται το επόμενο διάστημα. Οπότε, πιθανά οι επιλογές Αρναουτάκη να αφορούν πρόσωπα εμπιστοσύνης που έχουν δοκιμαστεί γι’ αυτές τις θέσεις, κι όχι απαραίτητα μηχανικούς, όπως είναι ο Γιάννης Αναστασάκης ή ο Γιώργος Αλεξάκης, που δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν, αλλά ίσως σε άλλους τομείς και πιθανά από τις θέσεις εντεταλμένων.

Ο Γιάννης Λεονταράκης έχει μέχρι στιγμής χειριστεί με υπευθυνότητα τα πόστα που έχει αναλάβει κι είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αξιοποιηθεί. Με δεδομένες τις ανακατατάξεις βέβαια, πιθανόν να αναλάβει ένα διαφορετικό χαρτοφυλάκιο από αυτό που ήδη διαθέτει, που να σχετίζεται ίσως με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Γενικότερα το θέμα κλιματικής αλλαγής θα απασχολήσει έντονα τον περιφερειάρχη και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρξει νέο χαρτοφυλάκιο για τον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Τέλος υπάρχουν κι άλλα στελέχη όπως ο Κώστας Φασουλάκης που έχει προσφέρει πολλά όλο αυτό το διάστημα όπου έχει εργαστεί, οι νεοκλεγμένοι Μανόλης Καμπουράκης, Θανάσης Περυσινάκης και Πρίαμος Ιερωνυμάκης που σίγουρα στο μέλλον θα έχουν ρόλο.